Коротко про закрепи
Що таке закреп? Як він виглядає, які причини і як з ним боротись? Читайте нижче.
Тростинний цукор – це натуральний продукт, що виробляється зі спеціальної рослини – цукрової тростини, а точніше з її соку. Цей вид цукру має легкий приємний карамельний присмак і коричневий колір різних відтінків (залежно від виду).
Чим корисний коричневий цукор в порівнянні зі звичайним білим? В плані калорій – практично жодної різниці. І той, і той цукор містить багато калорій та вуглеводів. Проте тростинний цукор, крім вуглеводів, містить ще ряд вітамінів та мінералів. Зокрема, у ньому є кальцій, калій, залізо, вітаміни В5 і В6, натрій, магній, селен, мідь.
Але! Вміст вітамінів не аж такий високий. Наприклад, в 100 г містить близько 8% денної потреби кальцію, 5% калію і 4% заліза. Тож загалом так, цукор тростинний краще підходить для здорового раціону (бо білий цукор містить 0% вітамінів, а в коричневому – хоч якісь), проте великої ролі це не грає, адже обидва види цукрів краще обмежувати в своєму раціоні і споживати в невеликій кількості, а не по 100 г. Особливо це стосується тих, хто має високий індекс маси тіла (надмірну вагу). ВООЗ рекомендує обмежуватись 25-30 г доданих цукрів на день. Якщо враховувати ще цукор з фруктів, то норма – до 50 г.
Стебла тростини (ця рослина – один з видів очерету) очищують, вичавлюють сік, випарюють рідину і піддають дії вакууму. Завдяки цим процесам патока (залишок загущеного соку, цінний на вітаміни та мінерали) огортає та просочується у кристали цукру. Тому цукор набуває коричневого забарвлення та приємного аромату. Патока також використовується як окремий підсолоджувач.
Цукор коричневий – це продукт, який часто підробляють. Недобросовісні виробники беруть звичайний білий цукор-рафінад із буряку і використовують харчові фарбники та ароматизатори. Відрізнити оригінал від підробки візуально – доволі складно.
Є 4 види тростинного цукру:
Звісно, коричневий цукор можна замінити і звичайним. Якщо для рецепту важливо зберегти легку карамельну нотку, яку не дає рафінад, то коричневий цукор можна замінити на кокосовий, який також має карамельний присмак.
Крім цього, тростинний цукор можна замінити на кленовий сироп або темний сироп агави, але тоді треба врахувати різницю в консистенції (адже коричневий цукор сухий, а сиропи – рідкий продукт).
Він абсолютно так само використовується, як і звичайний цукор: у випічку, десерти та напої. Ідеально підходить коричневий цукор у ті десерти, де смачно розкриється карамельна нота цього виду цукру. Наприклад, в таких варіантах солодких страв:
Що таке закреп? Як він виглядає, які причини і як з ним боротись? Читайте нижче.
Повна стаття 11.6.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024