Ліщина: чим корисні лісові горіхи?
Що таке ліщина? Користь цього горіха для організму — правда чи міф? Чим відрізняються фундук і ліщина? Чи всім можна їх вживати? Чи варто їсти горіхи ліщини під час схуднення? Про все це нижче.
Дієтичний, смачний, корисний, швидкий у приготуванні – це все про кабачок. Які вітаміни містить кабачок, користь і шкода від його споживання та як його приготувати найсмачніше? Чи можна кабачки їсти сирими і з якими продуктами найкраще поєднується цей овоч?
Чим корисні кабачки? Є як мінімум 5 переконливих причин їх вживати:
Чи мають кабачки протипоказання до вживання і чи можуть приносити шкоду? Протипоказань лише 2:
В кабачках дуже мало цукру, тож їх можна вживати тим, хто має діабет, а також надмірну вагу. Калорійність цього овочу також сприяє схудненню – в сирих чи приготовлених без олії кабачках міститься всього 20-24 ккал на 100 г. Звісно, не йде мова про кабачки, смажені в клярі та на олії, і заправлені майонезом. В цьому випадку користь кабачка відсутня, та й на 100 г такої страви буде близько 200 ккал.
Сирі кабачки: користь і протипоказання
Ключова корисна властивість від споживання цього овоча в сирому вигляді – профілактика набряків. Тож, якщо є така схильність – можна сміливо вводити їх в свій раціон (термічно оброблені кабачки теж мають цю властивість, але сирі – суттєво більше). Набряки негативно впливають на вагу, об’єми та самопочуття. Проте, у цього варіанту споживання є і протипоказання, зокрема: хвороби сечового міхура та нирок, особливо наявність піску чи каміння.
Сезон кабачків починається з травня і закінчується у вересні-жовтні. Молоді овочі корисні і мають тоненьку шкірку, тож їх можна споживати, не очищуючи від шкірки (якщо термічно оброблені) або очищені сирі.
Як їсти сирі кабачки? Ідеальний варіант: нарізати тоненькими скибочками з допомогою овочечистки або нашинкувати теркою для корейської моркви. Далі кабачки маринуються з сіллю, лимонним соком або бальзамічним оцтом, олією та спеціями. Декілька годин в закритій ємності в холодильнику – і кабачки готові до споживання.
Вони смачно комбінуються з молодою морквою, селерою, солодким перцем, сирою цвітною капустою і броколі. Також кабачки можна посипати насінням (гарбузовим, соняшниковим, кунжутним).
Кабачки обсмажуються до готовності приблизно 5-10 хвилин (залежно від товщини). На грилі кружальця кабачків по 1 см в товщину смажаться 5 хвилин. Тушкується овоч приблизно 10 хвилин (молоді кабачки можна готувати разом зі шкіркою).
Що стосується запікання, то тоненькі скибочки будуть готові вже за 10 хвилин, а кабачок половинками потрібно запікати близько 30 хвилин (від 25 до 40, залежно від того, наскільки кабачки крупні).
Чи зберігають кабачки користь при термічній обробці? Загалом, більшість вітамінів та антиоксидантів (крім вітаміну С) стійкі до термічної обробки. Тож більшість вітамінів зберігається. Проте, залежить це питання і від тривалості обробки. Тож, чим менша тривалість приготування кабачків – тим більше користі.
Що таке ліщина? Користь цього горіха для організму — правда чи міф? Чим відрізняються фундук і ліщина? Чи всім можна їх вживати? Чи варто їсти горіхи ліщини під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 6.12.2023
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024