Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Чим корисний баклажан і чи має він протипоказання до вживання? Як правильно готувати цей овоч і як прибрати гіркий присмак? З якими продуктами баклажан поєднується найкраще, а з якими дає незвичний і оригінальний смак?
В світі існує понад 50 сортів баклажанів, в Україні популярні 10. Фактично, вони відрізняються між собою кольорами, формою, смаком. Проте, корисні властивості баклажану та хімічний склад в різних сортах практично однаковий. Чим корисні баклажани? Найбільші плюси цього овочу такі:
Звісно, баклажан має і мінуси та протипоказання, зокрема:
Перший крок – розрізати його на половинки, кружальця, тонкі скибки або шматочки довільної форми (за бажанням попередньо очистити). Далі слід замочити порізаний овоч в підсоленій воді на 10-30 хвилин. Для чого це варто робити? По-перше, щоб прибрати речовину соланін (особливо це стосується стиглих, зрілих плодів, в молодих баклажанах її менше). По-друге, це покращить харчові властивості овочу, адже прибирає неприємний гіркий присмак. Далі можна переходити до термічної обробки.
Тушкуються невеликі кружальця (0.5 см товщиною) або шматочки приблизно 7-10 хвилин, а товщиною 1 см – близько 12-15 хвилин. Час смаження орієнтовно 7 і 10 хвилин відповідно.
Для запікання тонких скибок баклажанів (коли він ріжеться вздовж, наприклад, для подальшого приготування рулетиків) знадобиться близько 20 хвилин. Якщо половинки, то час варто збільшити до 35 хвилин. Якщо запікається цілий баклажан, то його краще проколоти виделкою в декількох місцях (щоб потім легко відділялась м’якоть) і запікати 50-60 хвилин, залежно від розміру.
Що стосується грилю, то тоненькі кружальця баклажану товщиною 0.5-1 см готуються на двосторонньому грилі (коли гриль і зверху, і знизу) близько 5 хвилин. Якщо овочі готуються на решітці і над вогнем, то час збільшується до 10-15 хвилин. Половинки баклажанів на решітці грилю готуються близько 30 хвилин.
Баклажани чудово поєднуються з більшістю овочів, найсмачніші варіанти з: помідорами, кабачками, морквою, солодким перцем, цибулею, коренем селери, пастернаком, картоплею, різними видами капусти (білокачанна, броколі, цвітна), печерицями або іншими грибами.
Добре смакує баклажан і з тваринними продуктами, особливо з птицею та м’ясом (або фаршем), будь-якими твердими сирами, сулугуні, фетою, бринзою та моцарелою. Крім цього, корисно поєднувати тваринні продукти і баклажан. Користь полягає в тому, що завдяки клітковині баклажану тваринні продукти легше перетравлюються і засвоюються.
Що стосується спецій, то найкраще приправляти баклажани: часником, цибулею, чебрецем, свіжим або сушеним базиліком, прованською або італійською сумішами спецій, паприкою (в тому числі копченою), білим та рожевим перцем, розмарином. Ще один компонент для чудового поєднання – волоські горіхи.
В гарнірах баклажан смачно комбінується з макаронами, кус-кусом, сочевицею та рисом.
Якщо набридли стандартні рецепти рулетиків та рагу, то можна спробувати більш оригінальні варіанти:
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.
Повна стаття 28.4.2024