Корисні властивості та рецепт горіхового молока
Чи є якась користь в рослинному молоці з горіхів? Як зробити горіхове молоко в домашніх умовах? З яких горіхів можна отримати найкорисніший напій? Яка калорійність такого рослинного напою і з яких горіхів молоко виходить найсмачніше? Відповіді на всі питання – нижче.
Горіхове молоко: користь і шкода
Рослинне молоко з усіх видів горіхів та насіння має низку переваг:
- не містить холестерину, тому його можна споживати тим, хто має проблеми зі здоров’ям серцево-судинної системи і завищений показник холестерину в крові;
- не містить лактозу, тому його можна спокійно споживати тим, хто має повну або часткову непереносимість лактози;
- воно містить менше жирів та калорій, ніж горіхи, але при цьому містить ряд корисних вітамінів з них, тож ідеально підійде тим, хто на шляху до зниження ваги.
Які вітаміни містить горіхове молоко? Залежно від сировини, яка використана для молока, такий напій містить у собі:
- вітаміни групи В (крім В12), які корисні для нервової системи та обміну речовин;
- магній, важливий для нервової системи, боротьби зі стресами та м’язів;
- рослинне залізо (хороше джерело заліза для веганів);
- фосфор, що важливий для кісток та зубів (також підійде тим, хто має веганське харчування, адже більшість інших джерел фосфору – це продукти тваринного походження).
Чи має горіхове молоко шкідливі властивості? Фактично – ні. Корисніший варіант – це вживати в їжу горіхи, а не молоко, адже в них максимум вітамінів і не втрачається клітковина. Але якщо горіхи є в раціоні, то рослинне молоко – це чудовий продукт для того, щоб урізноманітнити раціон і як альтернатива коров’ячому молоку.
Горіхове молоко: рецепт
Рецепт рослинного напою універсальний для всіх видів горіхів: потрібно взяти 1 склянку не обсмажених горіхів і 4 склянки води. Для більш насиченого смаку та аромату пропорція може бути 1:3 відповідно. Далі етапи приготування такі:
- Горіхи замочити на 8 годин (для волоських горіхів і кеш’ю можна менше часу – 4 години, а для мигдалю – від 8 до 12 годин).
- Воду після замочування злити.
- Скласти горіхи в чашу блендера. Залити потрібною кількістю води (можна половиною води, якщо не вміщається, і потім рештою води розбавити напій).
- Подрібнювати все разом декілька хвилин. Рідина має набути світлого кольору.
- Процідити напій через марлю або спеціальний мішечок від залишків горіхів.
Найсмачніше горіхове молоко виходить з м’якоті кокосу, лісового горіха (фундука), волоських горіхів. За бажанням в молоко можна додати декілька фініків (подрібнювати разом з горіхами) або трішки меду, щоб воно отримало злегка солодкий смак.
Готувати молоко можна і з насіння, наприклад, з маку, кунжуту, соняшникового насіння. Такі варіанти напою міститимуть багато рослинного кальцію.
Зберігати молоко варто в холодильнику, переливши у скляну пляшку з кришкою. Термін зберігання: 4-7 днів.
Як використати жмих після приготування горіхового молока?
Жмих, який залишається після проціджування горіхового молока, дуже корисний. Він містить частину вітамінів з горіхів, а також дуже багато харчових волокон. Є як мінімум 7 варіантів, як можна використати такі залишки сировини:
- додати у будь-яку кашу;
- додати у смузі, йогурт чи інший кисломолочний напій, а також у лляну кашу;
- приготувати з нього корисні цукерки з сухофруктами (жмих подрібнити в блендері з фініками / родзинками / курагою або іншими сухофруктами, додати какао або кокосову стружку за бажанням і надати форму кульок);
- додати у корисну випічку (печиво, кекси, булочки, хліб);
- приготувати на жмиху оладки (можна з додаванням фруктів: банану, ягід або яблук);
- зробити халву (додавши до жмиху насіння, горіхи та мед);
- приготувати горіховий соус (подрібнити, додавши зелень, трохи олії, часнику та спецій).
Як споживати горіхове молоко?
Воно використовується так само, як і коров’яче молоко. Але є декілька варіантів страв, у які те чи інше горіхове молоко підходить найкраще. Наприклад, в таких комбінаціях:
- для чаю та кави найкраще підходить молоко з волоських горіхів, мигдалеве, кокосове і з фундука;
- для приготування холодних десертів, а також домашнього веганського йогурту найкраще підходить молоко з кокоса чи кеш’ю (ці види рослинного молока містять більше жирів у порівнянні з іншими видами, тому надають десертам та йогурту ніжний смак і роблять їх густими);
- для каш, випічки та смузі підходить будь-яке молоко з горіхів;
- для солодкої випічки найкраще підійде фундукове і кокосове молоко, бо воно має приємний аромат, який надає випічці;
- для солоної випічки та оладок краще брати нейтральні варіанти горіхового молока, наприклад, з кеш’ю.
24.9.2021
Таблиця Калорійності
Цікаве