Корисні властивості кавуна
Кавун – це корисна ягода чи надмірне джерело цукру? Як краще їсти кавун, щоб він не нашкодив фігурі та чи можна його їсти при схудненні? Чи їстівне насіння кавуна і яку воно має користь? Про все це нижче.
Як підтримувати гемоглобін у межах норми і які показники є нормальними? Скільки заліза міститься в продуктах? Які продукти піднімають гемоглобін і як їх правильно споживати, щоб залізо з них максимально засвоювалось? Чи можна з допомогою продуктів підняти гемоглобін, якщо він низький? Про все це нижче.
Перше, що варто одразу усвідомити – продуктами не можна подолати анемію. Якщо анемію діагностовано і підтверджено, то далі потрібно радитись з лікарем і приймати спеціальні препарати. Якщо ж є просто гемоглобін на нижній межі норми, тоді можуть підняти гемоглобін продукти харчування і завдяки цьому можна не допустити анемії. Тобто, продукти – це профілактика анемії, а не її лікування.
Які мають бути показники гемоглобіну у межах норми? Для жінок це 120-160 г/л, для чоловіків 130-170 г/л. Але це лише те, що стосується саме гемоглобіну. Щоб діагностувати залізодефіцит або ж анемію треба ще враховувати показники феритину і середній об’єм еритроцитів.
Щоб гемоглобін тримався у межах норми, жінкам потрібно споживати з продуктів близько 18 мг заліза щодня, вагітним – 27 мг, а чоловікам – 8-12 мг.
Також організму має вистачати вітамінів В12, В9 та міді, бо вони також впливають на рівень гемоглобіну. Тому продукти для гемоглобіну – це не лише ті, які мають залізо. Інколи причиною може бути брак вищезгаданих вітамінів. Якщо причина низького гемоглобіну саме у цьому, то корекція раціону допоможе виправити ситуацію.
Є певні групи людей, які найбільше схильні до анемії. Їм треба звертати увагу в харчуванні на продукти, які підвищують гемоглобін, та продумувати свій раціон так, щоб в ньому було достатньо заліза. Хто схильний до анемії?
Якщо є можливість – варто звертати увагу на тваринні продукти з високим вмістом заліза і саме їх в першу чергу вводити додатково в раціон для профілактики анемії. Чому? Бо залізо з тваринних продуктів засвоюється в значно більшій кількості, ніж з рослинних.
Крім цього, в м’ясі багато вітаміну В12, який також потрібен для заліза. Є в м’яса і мінуси: деякі частини мають високу калорійність і кількість насичених жирів. Тож при схудненні м’ясо рекомендовано, проте варто обирати не дуже жирні варіанти. Що стосується гемоглобіну, то ось 10 груп тваринних продуктів з найбільшим вмістом заліза (цифра вказана на 100 г продукту у сирому вигляді):
Риба – це збалансований і дуже корисний продукт. Крім заліза в ній міститься йод, В12, В6 і селен, а в жирних сортах ще й цінні жири Омега-3. Риби має багато збалансованого білку і помірну кількість калорій, тому такий варіант для тих, хто худне – оптимальний. Що стосується заліза, то його практично стільки ж, скільки й в птиці:
Залізо в рослинних продуктах міститься в іншій формі, тому засвоюється на менший відсоток. Проте, термічна обробка трохи підвищує засвоюваність деяких рослинних джерел заліза (наприклад, зі шпинату).
Якщо дієта вегетаріанська і є можливість споживати жовтки – це дуже хороший варіант, і значно зменшується ймовірність, що буде гемоглобін низький. Що їсти, якщо в раціоні мають бути лише рослинні продукти? Найцінніші рослинні джерела заліза – це :
Яблука, які прийнято вважати цінними джерелами заліза, мають всього 0.2 мг заліза на 100 г продукту. А враховуючи те, що з рослинних продуктів воно засвоюється на невеликий відсоток, то яблуко можна і не називати джерелом заліза.
Треба запам’ятати 3 факти.
Перший факт: все, що містить кальцій, погіршує засвоюваність заліза. Тобто, не варто мідії тушкувати з вершками, кролика зі сметаною, гречку їсти з молоком і т.д. Якщо мета – підвищити гемоглобін за рахунок багатих на залізо продуктів, тоді не варто поєднувати їх з молочними продуктами, в тому числі сирами.
Другий факт: чай і кава також погіршують засвоюваність заліза. Тому і молочні продукти, і чай та каву варто споживати окремо від продуктів, багатих на залізо. Наприклад, можна витримати паузу в 2 години між прийомами цих груп продуктів.
Третій факт: все, що містить вітамін С, покращує засвоюваність заліза. Тому до м’яса треба подавати салат зі свіжими овочами (солодким перцем, помідором, капустою свіжою або квашеною, петрушкою, шпинатом – все це відмінні джерела вітаміну С). Рибу і морепродукти можна збризнути соком лимона, а у кашу додати свіжі фрукти. Можна також просто з’їсти фрукт на десерт після прийому їжі, багатої на залізо.
17.11.2021 Таблиця Калорійності ЦікавеКавун – це корисна ягода чи надмірне джерело цукру? Як краще їсти кавун, щоб він не нашкодив фігурі та чи можна його їсти при схудненні? Чи їстівне насіння кавуна і яку воно має користь? Про все це нижче.
Повна стаття 15.8.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024