Чим корисний риб’ячий жир?
Чи дійсно риб’ячий жир (омега-3) такий корисний, як про нього говорять? Чи можна отримати його в достатній кількості з їжі? Як отримувати омега-3 веганам або тим, хто не любить рибу, і чи можна замінити рослинними жирами рибні? Все найважливіше про омега-3 в статті нижче.
Що таке риб’ячий жир і де він міститься?
Це продукт, який міститься в м’ясі та печінці жирних видів риби. Крім цього, невелика частина міститься в морепродуктах та водоростях. Риб’ячий жир містить 2 види корисних жирних кислот: ДГК (докозагексаєнова кислота) і ЕПК (ейкозапентаенова кисолта).
Омега-3 рослинного походження також існує, хоча відрізняється від риб’ячого жиру. Омега-3 рослинного походження містить АЛК (альфа-ліноленову кислоту), але не містить ДГК і ЕПК. Всі 3 види корисні, але не замінюють один одного. Тому бажано, щоб організм отримував усі 3 види.
Риб’ячий жир: користь і шкода
Омега-3 володіє як мінімум десятьма корисними властивостями для організму:
- Покращують еластичність судин, що є профілактикою ряду захворювань судинної системи та стрибків артеріального тиску.
- Користь для мозку, адже омега-3 фактично сповільнюють процеси старіння і є профілактикою нейродегенеративних захворювань (Альцгеймера, Паркінсона, проблем із пам’яттю). Все це тому, що омега-3 є складовою оболонок нервових клітин. Які руйнуються з віком і під впливом стресів. Нервові клітини важливі для передачі імпульсів та рефлексів.
- Сприяють зменшенню ризику тромбоутворення.
- Покращують здоров’я шкіри та волосся, допомагають їм підтримувати оптимальний рівень зволоженості (а це профілактика сухості шкіри, лущення, появи подразнень).
- Користь риб’ячого жиру відчутна для імунітету, адже жирні кислоти мають протизапальні властивості та покращують оболонку клітин, їхню опірність вірусам та вільним радикалам.
- Омега-3 корисні для психоемоційного здоров’я.
- Ці жири дуже потрібні для функціонування та розвитку мозку, розумової роботи. Тому фактично вони повинні бути в раціоні та дорослих, і дітей.
- Нормалізують рівень холестерину, тригліцеридів у крові та знижують імовірність утворення так званих холестеринових бляшок, а це найкраща профілактика атеросклерозу.
- При вагітності також варто, щоб в організм надходив риб’ячий жир. Користь для організму буде не лише для вагітної, а й для плоду, а точніше при формуванні мозку та нервової системи. Що стосується вагітної, то найбільш важливою омега-3 буде для здоров’я судин, адже вагітність – це додаткове навантаження на серцево-судинну систему. Користь буде і для шкіри, як профілактика розтяжок та висипань на шкірі при гормональних змінах.
- Омега-3 корисна для спортсменів, а також для тих, хто худне. Вона впливає на збереження м’язової маси. При схудненні є ризик втрачати м’язову масу, замість жирової (особливо, якщо схуднення відбувається з надмірно низькою калорійністю). А достатня кількість м’язової маси забезпечує кращий метаболізм, що своєю чергою позитивно впливає на нормалізацію і подальше утримання нормальної ваги. Також омега-3 впливає на здоров’я хрящової тканини та на мінералізацію кісток. Відповідно, це допомагає спортсменам зменшити ризик травм. А протизапальні властивості знижують ризик запалень у хребті та суглобах. Ці ж властивості омега-3 важливі й при деяких захворюваннях, наприклад, при ревматоїдному артриті.
Чи є шкода від Омега-3? Невелика і стосується переважно надлишку. Денна норма омега-3 для більшості людей складає 0.8-1.2 г (важливий мінімум 0.25 г). Регулярні надлишкові порції омеги-3 у кількості 2 мг і вище негативно впливають на густину крові.
Крім цього, у 2018 році з’явились нові медичні дослідження, які довели, що деякі твердження про те, чим корисний риб’ячий жир – перебільшені та поки недоведені. Зокрема, раніше вчені стверджували, що омега-3 жири дуже важливі для рогівки ока і зменшують ризик дегенеративних процесів в очах, а також важливі для лікування депресії. Зараз вчені прийшли до висновку, що отриманих результатів досліджень поки недостатньо, щоб стверджувати, що омега-3 корисні для очей та при лікуванні психоемоційних захворювань.
Чи можна отримати достатню кількість омега-3 з їжею?
Так, це можливо. Для цього треба регулярно (2-4 рази на тиждень) споживати жирну рибу, зокрема (вказано кількість грамів омега-3 на 100 г продукту):
- печінка тріски 12-14 г;
- червона ікра 3-5 г (залежить від походження ікри);
- оселедець і сардини 1.5-2 г;
- скумбрія 1.3-1.7 г;
- лосось дикий (в більшості магазинів продається лосось, вирощений в умовах акваферм) – 1.3-1.5 г;
- райдужна форель 1.1 г;
- горбуша 0.8-1 г;
- палтус 0.7-0.9 г;
- мідії, сібас, вугор 0.6 г;
- форель 0.5;
- тунець 0.2-1 г (залежить від частини риби, в консервах омега-3 найменше – 0.2);
- камбала 0.4-0.5;
- минтай 0.45;
- тріска, сом, окунь, гребінці, креветки 0.2-0.3;
- дорадо 0.17-0.2;
- телапія 0.1 г;
- хек 0.03 г.
Як отримати омега-3 без споживання риби?
Якщо причина відсутності риби в раціоні – це смакові вподобання, але алергії на неї нема, тоді варіант прийому добавок підходить. Якщо риби немає з етичних міркувань, тоді слід обов’язково споживати морські водорості. Насіння льону і подібні рослинні продукти не підходять, бо в рослинних та рибних продуктах різні омега-3. Також існують веганські добавки омеги, походження якої – морські водорості.
Як обрати добавки з омега-3?
Перше, в чому слід розібратись – чи є сенс пити добавки. Якщо мета – це отримати максимальну користь, то краще обирати не добавки, а рибу. В такому випадку користь рибʼячого жиру буде суттєво вищою.
Якщо вирішено все ж приймати добавки, то залежно від походження жиру на упаковках вказується fish oil (з м’язових волокон) і cod liver oil (з печінки). На добавках також вказують вміст ДКГ і ЕПК. Краще обирати ті варіанти, де вміст кислот найбільший і де вказано походження омега-3 з м’язових волокон.
25.1.2022
Таблиця Калорійності
Цікаве