Що робити, якщо вага не падає?
Ви вже кілька місяців збалансовано харчуєтесь і контролюєте свій раціон? Вага поступово падала, а тепер просто зупинилась? Поради нижче допоможуть зрушити вагу з місця.
Цей вид рослинної олії виготовлений з насіння ріпаку. Її не так часто споживають у чистому вигляді, як більш звичні соняшникову та оливкову. Переважно її можна побачити у складі багатокомпонентних страв. Чи варто споживати ріпакову олію і які в ній вітаміни? Кому цю олію слід вживати з обережністю?
Є як мінімум 5 причин споживати цей вид олії:
Є ще один приємний бонус, який не стосується складу і вітамінів олії, але стосується її використання. Ріпакова олія має дуже високу точку горіння (димлення). Тому її спокійно можна використовувати при запіканні. Максимальна температура для термічної обробки страв з використанням ріпакової олії – 230 градусів.
Цей вид олії містить щонайменше 3 суттєві переваги, які позитивно вплинуть на процеси схуднення. По-перше, для красивої шкіри. Адже під час схуднення шкіра має повертатись в форму, а вітамін Е та омега-3, які є в олії — це хороша профілактика обвислої шкіри.
По-друге, вітамін Е також позитивно впливає на функціонування та роботу м’язів, а вони є важливою складовою хорошої швидкості обміну речовин (а вже це своєю чергою посприяє і схудненню, і утриманню досягнутої ваги).
По-третє, рослинні жири добре впливають на функціонування жовчного міхура та на роботу кишківника (всі ці процеси травлення вкрай важливі для зниження ваги).
Шкода від олії може бути в тому випадку, якщо зловживати нею в раціоні. Особливо це стосується випадків, коли вже є порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту (наприклад, діарея, ентероколіт, холецистит). Якщо органи ШКТ працюють справно, то олія не принесе шкоди. Проте, краще все ж триматися розумних меж споживання і включати її у свій раціон не більше, ніж 30 г на день.
Також в її складі є ерукова кислота (омега-9), яка негативно впливає на печінку. Проте, зараз сировину для цього виду олії вирощують зі спеціально виведених сортів ріпаку, який містить максимально низький вміст ерукової кислоти. Тому, щоб набрати таку кількість омега-9, яка спричинить негативний вплив на організм, треба спожити щонайменше 100 г олії на день.
Як і в будь-якому виді олії, жири в ній можуть окислитись і в такому випадку чинити шкоду організму, зокрема печінці (діючи як токсини). Тому слід обов’язково зберігати олію в темній тарі та в шухляді, щоб на продукт не падало пряме сонячне світло тривалий час.
Дуже обережно слід вживати ріпакову олію тим, хто має каміння в жовчному міхурі. Хоч ця олія має і слабші жовчогінні властивості, ніж, наприклад, обліпихова та оливкова, проте ці властивості також присутні. Тому при камінні в жовчному міхурі олія може спровокувати їхній рух, що призведе до загострення і больових відчуттів.
Крім жовчокам’яної хвороби до протипоказань вживання ріпакової олії відносяться також гепатит та інші хвороби або порушення у роботі печінки.
25.5.2022 Таблиця Калорійності ЦікавеВи вже кілька місяців збалансовано харчуєтесь і контролюєте свій раціон? Вага поступово падала, а тепер просто зупинилась? Поради нижче допоможуть зрушити вагу з місця.
Повна стаття 16.9.2020
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024