Корисні продукти для підшлункової залози: складаємо меню дієти
При загостреннях хвороб підшлункової залози лікування проводиться двома методами: медикаментам та корекцією харчування. Як можна їжею підтримати здоров’я підшлункової? Які продукти споживати, а від яких краще утриматись?
Хвороби підшлункової: які найбільш поширені і як проявляються
Серед усіх хвороб підшлункової найчастіше зустрічається панкреатит — це запалення тканин підшлункової залози та порушення вироблення та відтоку її секрету (фактично, перестають нормально виділятись і працювати ферменти, які допомагають їжі перетравлюватись).
Які симптоми панкреатиту:
- біль по центру живота або трохи лівіше (інколи біль дуже високої інтенсивності);
- біль в животі приблизно через 30 хв після їжі;
- нудота, блювота, втрата апетиту;
- здуття живота (метеоризм);
- розлад туалету;
- загальна слабкість і втома;
- підвищена температура до 38.
Але і діагноз, і медикаментозне лікування має ставити виключно лікар, оскільки частина симптомів подібна до інших хвороб шлунково-кишкового тракту.
Панкреатит може бути гострий (такий, що трапився вперше і має сильні симптоми) або хронічний (той, що періодично повторюється). Нерідко гострий панкреатит потребує термінового медичного втручання. Коли панкреатит вже не потребує лікування в стаціонарі або вдалось стабілізувати стан, тоді до одужання лікарі рекомендують обмежити продукти, шкідливі для підшлункової залози, і забезпечити максимально легкий для перетравлення раціон.
Підшлункова залоза: харчування і ключові правила
Якщо є хвороби підшлункової залози у стадії загострення, то обов’язково лікування складається двох пунктів: медикаменти, підібрані лікарем, а також корекція харчування. Що стосується останнього, то на 1-2 тижні зазвичай рекомендується спеціальна дієта. Підшлункова в цей час має працювати у легкому режимі та з підтримкою медикаментів (переважно це ферменти, знеболюючі або спазмолітики, препарати від нудоти тощо), щоб повністю усунути запальні процеси.
Ось 5 ключових моментів, на яких має будуватись меню для підшлункової і яких варто дотримуватись в харчуванні (ця дієта рекомендована лише під час гострої стадії панкреатиту, тобто коли є біль і порушення перетравлення їжі):
- Харчування 5-6 разів на день невеликими порціями.
- Прийоми їжі мають включати продукти, корисні для підшлункової залози і максимально виключати важкі для перетравлення продукти. До таких належать: бобові (навіть у подрібненому вигляді, як хумус), жирні частини свинини, яловичини та баранини, гусятина і качка, сало, тваринні субпродукти, дуже жирні молочні продукти, твердий і м’який сир (в тому числі моцарелу, фету тощо), жирна риба, міцні м’ясні та грибні бульйони, гриби, засмажки в супах, усі соління, горіхи.
- Дієта при проблемах з підшлунковою залозою має повністю виключати чай та каву, дуже холодні продукти (напої, морозиво), алкоголь.
- Виключати всі продукти, які призводять до метеоризму (здуття). До таких відносяться: бобові, білокачанна капуста (навіть приготовлена), сирі овочі, сирі фрукти, молоко, білий хліб та здобна випічка, солодощі (їх слід виключити в перші 3 дні загострення, далі можна деякі види, але в помірній кількості).
- Їжа має бути тепла або хоча б кімнатної температури.
Коли хворіє підшлункова: що можна їсти з продуктів?
В перші дні найбільшого загострення (2-3 дні) краще споживати подрібнену їжу. Зокрема: овочі у стані пюре, добре розварені крупи, котлети та фрикадельки з курки чи нежирної риби, парові білкові омлети.
Наступні дні до одужання (орієнтовно тиждень після загострення) меню трохи розширюється. Ось ключові групи продуктів, що корисно їсти для підшлункової залози:
- Варені або приготовлені на пару овочі, що не призводять до здуття: картопля, морква, буряк, кабачки, приготовлені до м’якого стану гарбуз і цвітна капуста.
- Запечені або приготовлені фрукти, особливо такі, що містять пектини: яблука, груші, абрикоси, сливи, банани (наприклад, можна додавати їх у запіканки).
- Риба нежирних сортів: хек, минтай, тріска, судак, окунь, тиляпія тощо.
- Куряче філе, бажано у подрібненому вигляді, наприклад, як парові котлети.
- Парові омлети, варені яйця з рідким жовтком (не більше 1 жовтка на день) або лише білки.
- З червоного м’яса допустима лише нежирна телятина, нежирні частини м’яса кролика і бажано в подрібненому вигляді (фрикадельки, тефтелі, котлети, суфле).
- Кисломолочна продукція у помірній кількості та невисокої жирності, 1.6-2.5% (якщо є здуття від молочного, тоді краще обирати безлактозну продукцію): ряжанка, йогурт, кефір, сир до 5% жирності у запеченому вигляді (запечені яблука з сиром або запіканки в духовці чи пароварці). Можуть бути присутні м’які несолоні сири, наприклад, нежирна моцарела (лайт) або адигейський, але в дуже помірній кількості.
- Оброблені крупи. Мається на увазі дрібні вівсяні пластівці, а не цільна вівсянка, білий рис (замість нешліфованого), макарони, гречка, дрібна пшенична крупа типу “Артек”. Тобто ті види круп, які легше і швидше перетравлюються.
- Напої: неміцний чай, некислі компоти (варені яблука, абрикоси, груші, бажано без цукру), киселі, відвар шипшини.
- Що стосується солодощів — це не найкраща їжа для підшлункової. Проте допустимо споживати трохи зефіру, меду або джему, желе, простого печива (бажано домашнього і з помірною кількістю жирів та цукру, наприклад, галетного).
Як покращити роботу підшлункової залози? Профілактика
Якщо захворювання підшлункової залози набуло хронічного характеру, наприклад, періодично повторюється загострення панкреатиту, то найкращий варіант — у періоди ремісії не забувати про профілактику:
- намагатись уникати переїдань;
- уникати надмірно жирної їжі (фаст-фуд, шашлики, жирне м’ясо, страви з майонезом тощо);
- харчуватись 4-5 разів на день помірними порціями;
- не допускати тривалого відчуття голоду;
- за можливості не приймати алкоголь;
- вчасно лікувати інші хвороби ШКТ, якщо вони з’являються (особливо все, що стосується порушень роботи жовчного міхура).
19.7.2022
Таблиця Калорійності
Цікаве