Корисні перекуси: які вони, якщо ви слідкуєте за своїм здоров’ям?
Навіщо вони потрібні? Як вибрати ті, що будуть корисними? Чи є корисні перекуси під час дієти? Що дати дитині в школу, взяти з собою на роботу чи в дорогу? Про все це нижче.
Чим корисні ягоди черешні? Кому їх краще обмежувати у своєму раціоні? Чи можна їсти черешню тим, хто худне? Як правильно зберігати ягоди, щоб в них лишились вітаміни та корисні речовини?
Ягоди містять понад 15 вітамінів та мінералів. Найбільше в черешні вітаміну С, 100 г ягід забезпечить близько 20% денної норми вітаміну С. Решта вітамінів знаходяться в межах кількох відсотків від денної потреби: А, бета-каротин, В1, В2, Е, Н, РР, В6, магній, залізо, фосфор, калій, натрій, кальцій. Відсотки не такі великі, проте ключова користь від ягід не стільки у вітамінах, скільки в біофлавоноїдах (біологічно активних речовинах природнього походження).
Черешня приносить таку користь організму:
В ягодах містяться фруктові органічні кислоти. Загалом вони корисні для організму. Проте, в деяких випадках вони можуть приносити шкоду. Зокрема, краще не їсти черешню під час загострення хвороб органів ШКТ (коліт, гастрит, виразка, холецистит). Обережно слід споживати черешні при хворобах сечового міхура та нирок (в деяких випадках ягоди повністю виключають з раціону).
Також помірно має споживатись черешня при цукровому діабеті. Що стосується кількості цукру на 100 г ягід, то це залежить від сорту і стиглості. В середньому, в ягодах міститься 9-13 г цукрів (мається на увазі не лише сахароза, а й фруктоза та глюкоза). Проте, глікемічний індекс в ягід невисокий. Тож загалом черешню можна їсти при діабеті, але в дуже помірних порціях в межах 100-120 г (і, звісно, орієнтуватись на індивідуальне сприйняття організмом).
Залежить від призначення дієти. Якщо це якась короткочасна дієта при загостренні захворювання, тоді залежить від конкретної ситуації та стану здоров’я. Якщо під дієтою мається на увазі просто схуднення, тоді авжеж, черешню можна їсти, як і будь-які інші фрукти та ягоди. Єдиний нюанс: краще обмежуватись порцією у 300 г на день (через вміст цукрів). Калорійність ягід коливається в межах 50-69 ккал залежно від сорту та стиглості.
Майже нульова користь черешні буде, якщо її готувати у вигляді компотів або консервувати цукром. Єдине, що залишиться при такому способі консервування — це клітковина.
Якщо ж хочеться зберегти вітаміни та корисні речовини, то доступні лише 3 варіанти: заморозка, сушіння та приготування у вигляді пастили. Якщо є можливість, то краще надавати перевагу заморозці, цей метод зберігає практично все, що є у свіжих ягодах.
19.12.2022 Таблиця Калорійності ЦікавеНавіщо вони потрібні? Як вибрати ті, що будуть корисними? Чи є корисні перекуси під час дієти? Що дати дитині в школу, взяти з собою на роботу чи в дорогу? Про все це нижче.
Повна стаття 26.11.2023
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024