Корисні перекуси: які вони, якщо ви слідкуєте за своїм здоров’ям?
Навіщо вони потрібні? Як вибрати ті, що будуть корисними? Чи є корисні перекуси під час дієти? Що дати дитині в школу, взяти з собою на роботу чи в дорогу? Про все це нижче.
Близько 80% українців мають дефіцит вітаміну Д. Чому так відбувається? Яка денна норма вітаміну і які симптоми дефіциту? Де міститься вітамін Д і що треба з’їсти, щоб набрати його денну норму? Про все це нижче.
Він без перебільшення бере участь в усіх процесах організму. Найбільшу роль грає на таких напрямках:
Якщо раціон не включає продукти з вітаміном Д, мало сонця (а в Україні з середини осені до середини весни ми практично не можемо отримати вітамін Д з сонцем), не приймається вітамін у формі добавки, тоді з високою імовірністю утворюється нестача вітаміну в організмі. Які симптоми має дефіцит вітаміну Д?
Майже всі знають, що вітамін Д ми отримуємо з сонцем. От тільки шлях вітаміну дуже складний. Насправді спочатку він утворюється в шкірі під дією сонця (і з участю холестерину), потім змінює свою форму в печінці, після цього ще раз змінюється форма в нирках і лише тоді відбувається засвоєння організмом. Якщо ж людина спожила продукти, багаті на вітамін Д, то шлях трішки скорочується, проте вітамін також спочатку має частково змінити свою форму.
Повернемось до шкіри і сонця. Щоб шкіра утворила вітамін Д під дією променів, мають зійтись такі фактори:
Денна норма вітаміну Д від 800 до 2000 МО. Цифра залежить від ряду факторів, особливо від таких як вік і стан здоров’я. Для більшості людей профілактичною дозою вважається 1000 МО (тим паче частина вітаміну потрапляє в організм з продуктами).
Дефіцит вітаміну Д можна перевірити і підтвердити лабораторно, перевіривши показник 25(ОH)D. Зазвичай ті, хто споживає лише продукти з вітаміном Д, мають дефіцит. Він може зменшуватись улітку, якщо людина часто виходить на сонце (з 11 до 15 години). Проте, запас на довго не утворюється і восени рівень вітаміну вже починає падати. Що означають лабораторні показники вітаміну Д?
Скажемо одразу: отримати цей вітамін з продуктів – завдання із зірочкою. Загалом, він є у багатьох тваринних продуктах із жирами у складі. У рослинних продуктах вітаміну міститься значно менше, тож веганам точно варто споживати добавки. Що стосується того, в яких продуктах є вітамін Д – це жирна риба (лосось, оселедець, скумбрія), жовтки яєць, вершкове масло, твердий сир нормальної жирності. Тепер стосовно денної норми. Щоб набрати мінімальну кількість для дорослої людини у 800-1000 МО треба спожити 1 продукт на день у такій кількості:
При споживанні такої кількості продуктів, звісно, може бути надлишок жирів і насичених жирних кислот на день (крім печінки тріски, її треба спожити у помірній кількості).
Вітамін Д міститься і в рослинній їжі. Щоб отримати денну норму слід спожити, наприклад, від 0.4 до 1.5 кг грибів (залежно від виду, сирих білих грибів потрібно всього 100 г) або 1 кг тофу.
У яких фруктах є вітамін Д? Найбільше в апельсинах і бананах. Щоб набрати денну норму треба з’їсти близько 1 кг цих фруктів (або 1.5 літри апельсинового соку). Проте, вітамін Д має іти в комплекті з жирами, щоб засвоїтись. І ще один нюанс: при споживанні такої кількості фруктів буде отримуватись надлишкова кількість цукрів.
Саме тому краще не шукати, де найбільше вітаміну Д, а з жовтня до квітня приймати його у вигляді добавок (форма може бути у вигляді таблеток, крапель або капсул). Якщо влітку не приймаються “сонячні ванни” з 11 до 15 години або наноситься сонцезахисний крем, тоді приймати можна цілорічно. Це, фактично, єдиний вітамін, який терапевти та педіатри радять приймати всім групам населення. Прийом може бути щоденним або, наприклад, 1 раз на тиждень одразу 7 денних норм (бо цей вітамін вміє відкладатись у запас).
Якщо не споживати вітамін Д у продуктах, а приймати добавки, тоді краще робити це після консультації сімейного лікаря. По-перше, визначити чи є дефіцит. Адже в такому випадку треба приймати підвищену дозу вітаміну, а потім, коли він буде в крові на оптимальному рівні, приймати вітамін у підтримуючій кількості (800-2000 МО). По-друге, лікар порадить відповідну денну норму, адже деяким групам населення потрібна вище дозування (наприклад, при захворюваннях печінки, нирок, жовчного міхура і т.д.).
19.12.2022 Таблиця Калорійності ЦікавеНавіщо вони потрібні? Як вибрати ті, що будуть корисними? Чи є корисні перекуси під час дієти? Що дати дитині в школу, взяти з собою на роботу чи в дорогу? Про все це нижче.
Повна стаття 26.11.2023
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024