Горіх макадамія: користь та шкода для організму
Де ростуть та як смакують найдорожчі у світі горіхи? Чи приносить макадамія користь для організму і яка може бути шкода? Як зберігати ці горіхи та з чим вони смачно поєднуються? Про все це нижче.
Специфічний, часом, дуже різкий аромат, пікантний, вишуканий смак: які бувають сири з пліснявою? Яка користь цього продукту? Чи є протипоказання? З чим їсти сир з пліснявою?

Перше, що слід зауважити: сир з цвіллю — це спеціально професійно приготовлений продукт. Існує два найпопулярніших види плісняви, які використовуються при приготуванні сирів — Penicillium roqueforti та Penicillium camemberti, що належать до групи нитчастих грибів Penicillium. Вони надають сиру характерний смак, блакитні вкраплення або біле покриття-скоринку.
Ці види грибів спочатку спеціально вирощуються, а потім додаються при приготуванні. Залежно від виду сиру, додаватись вони можуть у молоко, майже готові сири або лише зверху. Якщо додаються в майже готову сирну масу, то робиться це з допомогою спеціальних інструментів-голок. Їх вставляють у сир, роблячи тоненькі дірки. Тоді пліснява краще поширюється і в середині сиру утворюється характерний орнамент у вигляді зелених або синіх “ниточок”.
Існують також сири з червоною цвіллю, в них під час дозрівання додають штами пеніцилінових грибів. Ці види сирів зустрічаються доволі нечасто. Цікавинкою є те, що головки сиру можуть занурювати в спиртовмісні напої (наприклад, сидр). Завдяки цьому утворюється скоринка червоного або помаранчевого кольору і дуже пікантний та незвичний смак.
На українському ринку частіше можна зустріти сири з блакитною та білою пліснявою.
До сирів з блакитною (іноді називають зеленою) пліснявою відносяться:
До сирів з білою цвіллю відносять:
Ці сири можна віднести до корисних продуктів. Корисніші сорти, що виготовлені з овечого молока. Зазвичай, вони трохи менш жирні та легше засвоюються. Цей продукт містить багато кальцію, фосфору, вітаміни А, D, групи В. Окремий бонус сирів: кальцій в них міститься в такій формі, що легко засвоюється організмом. Кальцій вкрай важливий для кісток, зубів, а також для процесів кровотворення.
Ще одне, чим корисний сир з пліснявою — це те, що при вживанні такого продукту в організмі виробляється більше меланіну, а це покращує захист шкіри від ультрафіолету, запобігаючи його проникненню в шкіру.
Гриби, які використовуються в технології виробництва сирів позитивно впливають на травні процеси та запобігають метеоризму.
У сирів з пліснявою також міститься багато амінокислот (в тому числі незамінних), що сприяють процесам регенерації та добре впливають на м’язи та імунні функції організму.
Попри свою значну користь і високий вміст корисних мікроелементів, сир з пліснявою краще не вживати вагітним і годуючим жінкам. Цей продукт найчастіше готують з непастеризованого молока. Відповідно, при неправильному зберіганні в ньому можуть розмножуватись шкідливі бактерії, що при споживанні можуть спричинити отруєння або навантаження на печінку.
Не тільки вагітним, годуючим та маленьким дітям цей сир слід виключити з раціону. Ось ще кілька умовних протипоказань:
Користь та шкода сиру з пліснявою також залежить від умов зберігання продукту, а точніше: від їхнього дотримання. Краще обирати не нарізний ваговий сир, а сири в заводських упаковках з вказаним терміном придатності.
Як правильно зберігати куплений сир з цвіллю вдома? Після надрізання сиру зріз потрібно накрити пергаментним папером або восковою плівкою (не харчовою плівкою!). Температура зберігання повинна бути в межах від +1 до +5 градусів. Не варто лишати сир на довго при кімнатній температурі та слід уникати сонячних променів. 
Ці види сирів широко використовуються в кулінарії. Найсмачніші комбінації:
Де ростуть та як смакують найдорожчі у світі горіхи? Чи приносить макадамія користь для організму і яка може бути шкода? Як зберігати ці горіхи та з чим вони смачно поєднуються? Про все це нижче.
Повна стаття 28.4.2023
Вітамін Е — важливий антиоксидант, необхідний для здоров’я шкіри, імунної системи та функціонування клітин. Він захищає організм від впливу вільних радикалів, що дозволяє уповільнити процеси старіння та знизити ризик розвитку хронічних захворювань. На жаль, організм не виробляє цей елемент самостійно, тому його треба щодня отримувати з їжі. В яких продуктах міститься вітамін Е, читайте далі.
Повна стаття 13.8.2025
Кава для багатьох — не просто напій, а частина ранкового ритуалу, що заряджає бадьорістю на весь день. Проте вживати її рекомендують не всім, адже вона прискорює серцебиття, спричиняє тривожність, безсоння, підвищує артеріальний тиск. Крім того, напій викликає залежність, а також здатен посилити симптоми деяких захворювань, зокрема гастриту та виразки. Отож, чим замінити каву вранці, щоб залишатися енергійним та бадьорим? Читайте далі.
Повна стаття 11.8.2025
Гранатовий сік — один з найкорисніших напоїв, який можна налити у склянку. Його називають «рубіновим здоров’ям» не просто так, адже він зміцнює серце, посилює імунітет й навіть уповільнює старіння. Чим корисний гранатовий сік та чому його радять пити щодня, читайте далі.
Повна стаття 30.6.2025
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024