Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чим корисні креветки та як їх правильно їсти?

Креветки — це доволі недешевий екзотичний продукт, проте дуже смачний і корисний. Які вітаміни та мінерали містяться в креветках? Кому від них краще відмовитись? Як смачно приготувати креветки та з якими продуктами вони поєднуються? Про все це нижче.

Креветки: користь і шкода для організму

Це дуже корисний продукт, ось лише 7 найбільш корисних властивостей креветок:

  1. Високий вміст якісного білка. У 100 г приготовленого м’яса креветок міститься близько 20-24 г білка. Тож зазвичай всього 100 г вистачає, щоб покрити 20-40% денної потреби у протеїні (діапазон такий великий, бо у кожного своя денна норма білка).
  2. Низький вміст жиру — ще один суттєвий плюс цього продукту. Морепродукти дають можливість легко збалансувати свою страву по калоріях, білках, жирах, вуглеводах (це цінно для тих, хто стежить за раціоном і співвідношенням денного КБЖВ).
  3. Низька калорійність і водночас висока поживність. Цей білковий продукт добре насичує, втамовує голод, і при цьому в креветках усього 90-110 ккал на 100 г. Тож з ними дуже легко дотримуватись дефіциту калорій для схуднення. Звісно, іде мова про морепродукти у чистому вигляді (відварені або приготовлені без олії). Якщо брати консервовані креветки в олії, то в цих випадках калорійність буде суттєво вищою.
  4. Ще одне, чим корисні креветки — дуже високий вміст селену. Буквально 100 г достатньо, щоб забезпечити 70% денної потреби в цьому мінералі. Він потрібен для імунітету, здоров’я волосся та шкіри, роботи щитовидки та репродуктивної системи.
  5. У креветках багато вітаміну В12. Цей вітамін потрібен для нервової системи, пам’яті, роботи травлення і як профілактика анемії. У 100 г м’яса молюсків міститься 35% денної потреби В12.
  6. В креветках є антиоксиданти, які захищають клітини організму від стресу та негативного впливу.
  7. В цьому виді молюсків багато фосфору (близько 15-20% денної норми у 100 г м’яса креветок), завдяки чому вони корисні для кісток та зубів.

Що стосується шкоди, то в цьому переліку буде аж 1 пункт, а саме: алергія на морепродукти та молюсків. Це єдиний суттєвий мінус креветок, адже вони вважаються одним з восьми продуктів з найвищим ризиком алергії. Саме тому варто з обережністю вперше куштувати цей продукт. Цікавий факт: алергію на морепродукти мають в середньому 3% населення і проявляється вона частіше у віці після 40 років, а не в дитинстві, як з більшістю продуктів (дана статистика наведена на прикладі США).

Якщо розглядати питання, з якого віку можна дітям креветки, то більшість педіатрів сходяться на твердженні, що морепродукти можна поступово включати в раціон дитини починаючи з 3-річного віку. І давати слід в невеликій кількості, слідкуючи за самопочуттям дитини.

Звісно, продукт слід з обережністю споживати тим, хто має обмежувати кількість білків в раціоні з певних медичних показань. Але це стосується скоріше всіх білкових продуктів, а не саме креветок.

Як їсти креветки та з чим поєднувати?

Розморожені креветки можна варити, запікати, смажити, готувати на грилі. На те, щоб довести їх до готовності, достатньо буквально 2-5 хвилин (залежно від розміру креветок). Заморожений продукт готується вдвічі довше.

Ось кілька варіацій, як споживати цей вид морепродуктів:

Таблиця Калорійності

15.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

З архіву

Часник: користь, шкода, лікувальні властивості

Часник сприймається як засіб від застуди та хвороб. Чи дійсно він має такі властивості? Чим часник корисний і шкідливий? Кому його протипоказано вживати? Про все це нижче.

Схожі статті

Найкращі джерела вітаміну Е у щоденному раціоні

Вітамін Е — важливий антиоксидант, необхідний для здоров’я шкіри, імунної системи та функціонування клітин. Він захищає організм від впливу вільних радикалів, що дозволяє уповільнити процеси старіння та знизити ризик розвитку хронічних захворювань. На жаль, організм не виробляє цей елемент самостійно, тому його треба щодня отримувати з їжі. В яких продуктах міститься вітамін Е, читайте далі.

Чим можна замінити каву, якщо хочеться енергії

Кава для багатьох — не просто напій, а частина ранкового ритуалу, що заряджає бадьорістю на весь день. Проте вживати її рекомендують не всім, адже вона прискорює серцебиття, спричиняє тривожність, безсоння, підвищує артеріальний тиск. Крім того, напій викликає залежність, а також здатен посилити симптоми деяких захворювань, зокрема гастриту та виразки. Отож, чим замінити каву вранці, щоб залишатися енергійним та бадьорим? Читайте далі.

Топ 8 причин пити гранатовий сік

Гранатовий сік — один з найкорисніших напоїв, який можна налити у склянку. Його називають «рубіновим здоров’ям» не просто так, адже він зміцнює серце, посилює імунітет й навіть уповільнює старіння. Чим корисний гранатовий сік та чому його радять пити щодня, читайте далі.

Чим замінити хліб в харчуванні?

Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.

Чим можна замінити сіль?

Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner