Чим корисні креветки та як їх правильно їсти?
Креветки — це доволі недешевий екзотичний продукт, проте дуже смачний і корисний. Які вітаміни та мінерали містяться в креветках? Кому від них краще відмовитись? Як смачно приготувати креветки та з якими продуктами вони поєднуються? Про все це нижче.
Креветки: користь і шкода для організму
Це дуже корисний продукт, ось лише 7 найбільш корисних властивостей креветок:
- Високий вміст якісного білка. У 100 г приготовленого м’яса креветок міститься близько 20-24 г білка. Тож зазвичай всього 100 г вистачає, щоб покрити 20-40% денної потреби у протеїні (діапазон такий великий, бо у кожного своя денна норма білка).
- Низький вміст жиру — ще один суттєвий плюс цього продукту. Морепродукти дають можливість легко збалансувати свою страву по калоріях, білках, жирах, вуглеводах (це цінно для тих, хто стежить за раціоном і співвідношенням денного КБЖВ).
- Низька калорійність і водночас висока поживність. Цей білковий продукт добре насичує, втамовує голод, і при цьому в креветках усього 90-110 ккал на 100 г. Тож з ними дуже легко дотримуватись дефіциту калорій для схуднення. Звісно, іде мова про морепродукти у чистому вигляді (відварені або приготовлені без олії). Якщо брати консервовані креветки в олії, то в цих випадках калорійність буде суттєво вищою.
- Ще одне, чим корисні креветки — дуже високий вміст селену. Буквально 100 г достатньо, щоб забезпечити 70% денної потреби в цьому мінералі. Він потрібен для імунітету, здоров’я волосся та шкіри, роботи щитовидки та репродуктивної системи.
- У креветках багато вітаміну В12. Цей вітамін потрібен для нервової системи, пам’яті, роботи травлення і як профілактика анемії. У 100 г м’яса молюсків міститься 35% денної потреби В12.
- В креветках є антиоксиданти, які захищають клітини організму від стресу та негативного впливу.
- В цьому виді молюсків багато фосфору (близько 15-20% денної норми у 100 г м’яса креветок), завдяки чому вони корисні для кісток та зубів.
Що стосується шкоди, то в цьому переліку буде аж 1 пункт, а саме: алергія на морепродукти та молюсків. Це єдиний суттєвий мінус креветок, адже вони вважаються одним з восьми продуктів з найвищим ризиком алергії. Саме тому варто з обережністю вперше куштувати цей продукт. Цікавий факт: алергію на морепродукти мають в середньому 3% населення і проявляється вона частіше у віці після 40 років, а не в дитинстві, як з більшістю продуктів (дана статистика наведена на прикладі США).
Якщо розглядати питання, з якого віку можна дітям креветки, то більшість педіатрів сходяться на твердженні, що морепродукти можна поступово включати в раціон дитини починаючи з 3-річного віку. І давати слід в невеликій кількості, слідкуючи за самопочуттям дитини.
Звісно, продукт слід з обережністю споживати тим, хто має обмежувати кількість білків в раціоні з певних медичних показань. Але це стосується скоріше всіх білкових продуктів, а не саме креветок.
Як їсти креветки та з чим поєднувати?
Розморожені креветки можна варити, запікати, смажити, готувати на грилі. На те, щоб довести їх до готовності, достатньо буквально 2-5 хвилин (залежно від розміру креветок). Заморожений продукт готується вдвічі довше.
Ось кілька варіацій, як споживати цей вид морепродуктів:
- просто запікати або готувати на грилі, заправивши лимонним соком, сіллю і улюбленими спеціями;
- тушкувати креветки у вершковому соусі та подавати з гарнірами з круп чи овочів;
- у складі пасти, наприклад, паста з креветками і вершково-томатним соусом;
- готувати із соєвим соусом і кунжутом або з білим вином та часником;
- як складову ризотто, наприклад, лимонне різотто з креветками;
- у салатах, наприклад, в поєднанні з огірками, авокадо, руколою і легкою заправкою з оливкової олії та лимонного соку.
15.6.2023
Таблиця Калорійності
Корисні поради, Цікаве