Кефір: користь і шкода популярного кисломолочного продукту
Чим саме корисний кефір? Кому його протипоказано споживати? Чи справді цей напій сприяє схудненню? Чи можна пити його на ніч? З чим смакує кефір? Про все це нижче.
Користь кефіру для організму
Кефір — це корисний кисломолочний продукт, який можна включати в раціон фактично кожного дня. Є щонайменше 5 переконливих причин споживати кефір регулярно:
- Покращення мікрофлори кишківника.
Фактично, збалансована мікрофлора кишківника забезпечує 80% імунітету людини, і кефір як раз сприяє покращенню балансу бактерій, а отже зміцнює імунну систему. Відбувається це завдяки тому, що в кефірі понад 50 корисних бактерій. Крім імунітету, бактерії впливають на травлення, збалансовують холестерин, позбавляють від закрепів, сприяють виробленню та засвоєнню кишківником деяких вітамінів і багато іншого.
- Потужна протимікробна дія.
Корисні властивості кефіру та пробіотичних бактерій, які ми отримуємо разом з цим напоєм, будуть відчутні й завдяки запобіганню утворенню та розмноженню шкідливих мікроорганізмів у кишківнику. Саме вони є головним каталізатором прояву ряду захворювань, особливо таких як: кандидоз та інші грибкові захворювання, хвороби сечовидільної системи, порушення моторики кишківника, часті ГРВІ.
- Зміцнення кісток і профілактика остеопорозу.
Кефір — відмінне джерело фосфору, кальцію та вітаміну К2, який цьому кальцію допомагає засвоїтись. Відповідно, кефір — хороший напій для профілактики дефіциту кальцію та остеопорозу. Його варто включати в раціон людям, які мають підвищені потреби в кальції, зокрема: люди старше 50 років, вагітні, жінки в період менопаузи, підлітки. Проте слід зауважити, що нежирний кефір користь в цьому випадку не принесе, бо кальцій з нього засвоюється гірше. Тож для поповнення запасів цього мінералу варто обирати кефір жирністю 2.5-3.2%.
- Нормалізація рівня цукру в крові.
Хоч в кефірі і міститься певна кількість молочних цукрів, проте цей напій можна вживати людям з діабетом. Кефір навпаки нормалізує рівень цукру в крові і є профілактикою діабету у тих, хто має фактори ризику появи цього захворювання.
- Користь від кефіру для серцево-судинної системи.
В кефірі міститься вітамін К2, який знижує ризик утворення тромбів. Полісахариди в складі напою позитивно впливають на нормалізацію артеріального тиску і рівня холестерину в крові. Все разом виступає профілактикою більшості хвороб серцево-судинної системи.
Чи корисний кефір під час схуднення?
Відома всім кефірна дієта — це не найкращий варіант схуднення. Монодієти навіть на корисному продукті не приносять стабільного зниження ваги. Адже суть цієї дієти така: декілька днів сидіти на дуже низькій калорійності. Як результат, вага на кілька днів знижується, але після повернення звичного раціону одразу повертається.
Проте, тим, хто худне, дійсно варто як додаток до раціону споживати кефір: властивості цього напою позитивно впливають на зниження ваги. Різниця лише в тому, що треба мати корисний раціон з дефіцитом калорій, а кефір просто споживати як корисний додаток.
Як кефір допомагає знижувати вагу? Тут грає роль 3 фактори:
- завдяки білку, амінокислотам та нормалізації рівня цукру в крові кефір тамує голод і не допускає підвищеного апетиту, який може призвести до переїдання;
- цей продукт містить мало калорій, тому добре підходить для харчування з дефіцитом калорій (у 100 г кефіру жирністю 2.5% міститься близько 50 ккал, а жирність 3.2% — 57-60 ккал);
- нормалізація травлення, з якою допомагає кефір, позитивно впливає на регулярність очищення кишківника, що своєю чергою добре впливає на стабільне зниження ваги.
На перший погляд, для схуднення варто включати в раціон знежирений кефір, але це не так. Користь такого виду напою значно менша для організму, адже з нього гірше засвоюється ряд корисних речовин. Тому оптимально і для підтримки ваги, і для схуднення обирати кефір нормальної жирності.
Кефір: шкода і протипоказання
Хоч це і дуже корисний продукт, проте і він має свої недоліки. Зокрема такі:
- кефір слід дуже обережно споживати при підвищеній кислотності шлунку, виразці, гастриті (бо він має вищу кислотність порівняно з іншими кисломолочними продуктами), інколи під час загострення хвороб ШКТ він протипоказаний;
- кефір, який вже стоїть декілька днів, має вищий відсоток спиртів, тому не рекомендується для дитячого раціону (малечі краще споживати напій у першу добу після приготування, так званий одноденний кефір);
- в напої невисокий вміст лактози, завдяки чому люди з її непереносимістю можуть пити кефір в помірних кількостях, проте це залежить від організму, адже інколи напій спричиняє дискомфорт навіть через невелику кількість лактози (в таких випадках варто обирати безлактозний кефір).
Кефір на ніч: користь чи шкода?
Є декілька плюсів та мінусів споживання кефіру перед сном. До безперечних плюсів можна віднести те, що це варіант як втамувати голод і при цьому спожити мінімум калорій. Тож, якщо перед сном є голод, то за хвилин 30 до сну можна випити 100-200 мл кефіру.
Ще одна властивість, яка забезпечує користь кефіру на ніч — високий вміст триптофану. Це амінокислота, яка міститься в білках кефіру, і яка позитивно впливає на міцність сну й усуває безсоння.
Шкода кефіру перед сном проявляється через кислотність напою. Він може підвищити кислотність шлункового соку. Тож якщо є гастрит з високою кислотністю або виразка шлунку (навіть в ремісії) — кефір перед сном краще не пити, а надати перевагу, наприклад, йогурту або ряжанці.
Як зробити кефір?
Кефір має характерну кислинку і менш однорідну консистенцію порівняно з іншими кисломолочними напоями. Це пов’язано з видом бактерій, які використовують для приготування кефіру, і технологією сквашування.
Готують кефір наступним чином. Молоко попередньо кип’ятять (якщо воно сире, а не ультрапастеризоване) і охолоджують до кімнатної температури від 22 до 30 градусів. Після цього додають спеціальну кефірну закваску і добре перемішують. Варто контролювати температуру, адже якщо додати закваску в більш гаряче молоко, то продукт не скваситься (бактерії чутливі до температур). При температурі 22-30 градусів протягом 10-24 годин молоко сквашується.
Кефір можна приготувати просто в пляшці, банці чи каструльці (бажано огорнути їх рушником, щоб молоко не охолонуло і кефір добре сквасився). Також цей кисломолочний напій можна приготувати в мультиварках або йогуртницях, які мають режим “кефір”. Слід обирати саме відповідний режим, адже на відміну від йогуртів, які готують при температурі 36-40 градусів, кефіру потрібна нижча температура.
Після завершення часу сквашування слід покласти напій в холодильник для дозрівання. Ідеально: на добу. Так кефір стане густіший та з більш насиченим смаком. Проте, можна пити напій і одразу після сквашування. Термін зберігання домашнього кефіру: до 5 днів.
Домашній кефір: користь і переваги
Придбати закваску для цього напою можна в аптеках та супермаркетах, спеціального обладнання для приготування не потрібно (крім термометра для контролю температури), тому не буде складно приготувати його вдома. Ось які переваги саме у домашнього кефіру:
- Можна контролювати якість молока і жирність готового продукту.
- Домашній кефір містить менший відсоток спиртів та більше підходить для харчування під час лікувальних дієт та для дитячого раціону.
- Продукт буде максимально свіжий, на відміну від магазинного, який потрапляє на продаж вже через кілька днів після приготування.
- З 1 пакетику закваски можна приготувати 1-3 літрів кефіру, що вийде дешевше, ніж придбати магазинний кисломолочний напій.
Як споживати кефір? Смачні та корисні рецепти з кефіром
- напій добре поєднується з сухофруктами (але слід врахувати, що в такому випадку буде вища калорійність);
- з розмоченими в ньому висівками або з насінням, особливо смачно смузі з кефіру з насінням льону (корисно, але калорійність також буде більша);
- як компонент холодної вівсянки, коли кефір поєднують з вівсяними пластівцями та фруктами і лишають на ніч в холодильнику;
- зі свіжими ягодами та фруктами у вигляді смузі;
- у вигляді корисних десертів на основі кефіру з додаванням, наприклад, какао-порошку, кокосової стружки, меду або підсолоджувача, желатину для загущення тощо;
- з сіллю та свіжою зеленню у вигляді напою або як соусу до страв, наприклад, до запеченої картоплі.
Є і більш оригінальні поєднання з кефіром, наприклад, такі:
- підсолений кефір зі свіжим огірком, газованою мінеральною водою та м’ятою (напій дуже освіжаючий і подається холодним влітку або як варіант прийому їжі в спеку);
- смузі з кефіру з авокадо, сіллю та свіжим імбиром;
- смузі зі шпинатом, яблуком та тертим імбиром.
16.6.2023
Таблиця Калорійності
Корисні поради, Цікаве