Чим корисний хлорофіл для організму
Останнім часом реклама і блогери приписують чудодійні властивості такій речовині, як хлорофіл. Що це таке? Чи справді він настільки корисний? Для чого пити хлорофіл і чи є сенс це робити?
Чи справді базилік корисний? Навіщо додавати його у страви? Як він впливає на організм? Чи варто його їсти під час схуднення? Які страви крім салатів можна з ним приготувати? Про все це нижче.
Базилік — ароматна рослина, яка використовується в кулінарії. Листя базиліку багате на вітаміни та макроелементи. Існує кілька десятків сортів, кожен з яких додає стравам смаку, а організму — користь. У нас найбільш поширеними є зелений та фіолетовий базилік. Зелений найчастіше додають у салати та піцу, а фіолетовий — у м’ясні страви. Базилік добре поєднується з десертами, а приготований з нього лимонад відмінно освіжає та втамовує спрагу. Як і всі трави, він є низькокалорійним — у 100 г міститься лише 22 калорії, 1,6 г клітковини, мало білків, жирів і вуглеводів. Оскільки мало хто з’їсть багато цієї рослини за раз, то нижче частка від денної норми речовин, які містяться у 10 г:
У невеликій кількості також присутні калій, ніацин, рибофлавін, вітамін Е, пантотенова кислота, тіамін та холін. Цінність базиліку в тому, що навіть невелика його кількість постачає організм багатьма корисними речовинами. Приміром, якщо з’їсти лише 25 г, це повністю забезпечить потребу у вітаміні К. На що впливає цей жиророзчинний вітамін?
У страви найкраще додавати свіжий базилік. Користь від нього буде вищою, адже на відміну від вареного чи тушкованого, листя без термічної обробки зберігає всі вітаміни. А що робить марганець?
Чи може завдати базилік шкоди? Він є цілком безпечним, тож його можна додавати у раціон без вагань. Виняток — люди, які приймають препарати для розрідження крові. Значна кількість вітаміну К може зменшити дію таких препаратів, тому стосовно вживання базиліка варто порадитися з лікарем.
Худнути має бути смачно, а базилік майже не містить калорій та водночас додає стравам виразного аромату та смаку. Його листя точно не стане на заваді зменшенню ваги та може трохи сприяти цьому. Марганець у його складі впливає на обмін речовин і нормалізацію рівня цукру. Завдяки цьому менша ймовірність різкого падіння цукру у крові, яке є частою причиною переїдання.
Найкраще їсти базилік свіжим чи сушеним. У гарячі страви варто додавати його перед подачею на стіл. А сушене листя варто зберігати у закритих ємностях цілим, не подрібнюючи, — так воно краще зберігає ефірні олії та смак. Ось кілька перевірених рецептів:
Останнім часом реклама і блогери приписують чудодійні властивості такій речовині, як хлорофіл. Що це таке? Чи справді він настільки корисний? Для чого пити хлорофіл і чи є сенс це робити?
Повна стаття 17.11.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024