В яких продуктах харчування міститься фосфор?
За що в організмі відповідає фосфор і яка його денна потреба? В яких випадках можуть утворюватись дефіцит або надлишок цього макроелементу? В яких продуктах є фосфор? Про все це нижче.
Чим корисна чорна бузина для організму? Коли збирати квіти та ягоди? Чи мають вони протипоказання? Чи можна вживати бузину під час схуднення? Про все це нижче.
Кущі чорної бузини поширені по всій території України. Цвітуть у травні-червні дрібними кремово-білими квітками, зібраними у суцвіття. Плоди у вигляді чорно-фіолетових кульок достигають у серпні-вересні. Квіти та плоди вживають у їжу та застосовують з лікувальною метою.
Квіти бузини містять ефірні олії, глікозиди, дубильні речовини, вітамін В4, цукри, органічні кислоти та фітостерин. Як квіти чорної бузини впливають на організм?
Чай, відвар або настій з цих квітів посилюють опірність організму вірусним інфекціям і добре впливають на шкіру. Такі напої також можуть призначити при гострій нирковій недостатності, оскільки це захворювання порушує утворення та виділення сечі. Фітостерин допомагає зменшити кількість поганого холестерину у крові.
Квіти бузини мають характерний яскравий аромат, тож можуть викликати індивідуальне несприйняття чи алергію. Кому можна, а кому ні пити напій з бузини? Користь і шкоду найкраще може оцінити лікар, особливо, якщо людина має серйозні захворювання чи схильна до алергічних реакцій. Не рекомендується вживати напої на основі бузини людям з нефрозом, нефритом та аденомою простати.
Як збирати квіти бузини? У період повного цвітіння зламують суцвіття, у яких відкрилися більшість квітів, але вони ще не почали опадати. Суцвіття сушать у затінку в добре провітрюваному місці з високою температурою. Можна також сушити у сушарці при 40°С. При недостатньо високій температурі квіти можуть висихати надто повільно та потемніти через це. Сухі квіти відділяють і складають у добре закриті сухі ємності. Користь цвіту бузини зберігається протягом 2 років.
У 100 г свіжих ягід бузини міститься лише 73 калорії, 0,5 г жирів і 0,66 г білків, але у доволі значній кількості присутні:
У незначних кількостях (від 6 до 2% денної норми) також є фосфор, калій, вітаміни В1, В2, А, В3, В5, кальцій та фолієва кислота.
Вживати ягоди бузини у сирому вигляді не можна — через наявні токсини вони можуть спричинити запаморочення, нудоту та розлад кишківника. Позбутися токсинів допоможе термообробка. Однак при температурі понад 60°С руйнується вітамін С. Відповідно при обробці з більш високою температурою у ягодах не буде токсинів і вітаміну С. Але у помірній кількості залишаться харчові волокна, залізо та вітамін В6 (при варінні вивільняються його активні компоненти). У чому користь бузини?
Напої та десерти з бузиною допоможуть урізноманітнити меню та додати яскравого смаку до страв. У помірних кількостях цей продукт цілком підходить для здорового харчування.
Не можна вживати недостиглі ягоди бузини. Лікувальні властивості та користь для організму приносять лише повністю стиглі плоди. Кому не варто їсти страви з бузиною? Лікарі не рекомендують вживати їх дітям, вагітним і жінкам, які годують грудьми, через брак перевіреної інформації про безпечність бузини для цих людей. Водночас випадків, коли стиглі оброблені ягоди бузини завдали людям шкоди, теж немає. Попри наявність корисних речовин у бузині користь та шкода від вживання її ягід у великій кількості недостатньо досліджені. Тому краще вживати їх помірно.
При появі нудоти, слабкості, розладу шлунка чи блювання, варто порадитися з лікарем щодо можливості та доцільності їсти бузину. При ряді захворювань шлунково-кишкового тракту вживати ягоди бузини протипоказано. Консультація фахівця також потрібна, якщо людина вживає деякі ліки, наприклад, препарати, які знижують рівень цукру у крові чи мають сечогінну дію.
Збирають плоди бузини у період повної стиглості в серпні-вересні. Сушать при температурі 60–65°С, сухі ягоди зберігають у сухих закритих ємностях. Вживати їх можна протягом 6 місяців після заготівлі. Ягоди також можна заморозити.
Методом консервації найчастіше готують джеми та варення з бузини. Користь від таких заготовок зазвичай невелика, бо вони містять багато доданого цукру. Приміром, щоб приготувати густе варення, потрібно взяти яблука з високим вмістом пектину, бузину та цукор у пропорції 2:1:3. Хоча, якщо з’їдати 1-2 чайні ложки такого варення на день і при цьому вписуватися у добову норму цукру, то шкоди не буде.
Крім джемів і варення, ягоди бузини чорної додають у желе, йогурти, морозиво, смузі. З ними можна готувати пироги та пиріжки. З проварених або сирих плодів можна приготувати сироп з бузини. Користь для організму залежить від вмісту цукру та часу варіння. У помірних кількостях такий сироп можна додавати до десертів, наприклад, поєднувати його з кисломолочним сиром, млинцями, оладками. Всі заготовки з бузини, в які додають цукор, можна вживати потроху. Головне — не перевищувати добову норму цукру.
З сушених і заморожених ягід заварюють чай, варять узвар, компот або кисіль, поєднуючи їх з іншими ягодами та фруктами. Як максимально отримати від чорної бузини користь з цих напоїв? Не додавати цукор і вживати разом з ягодами, адже у них залишаються харчові волокна та частина вітамінів і мікроелементів. З заморожених ягід можна готувати вареники, пиріжки, печиво тощо. Сік з бузини також додають у соуси або сушать у спеціальних формах як пастилу.
Ягоди бузини чорної варто їсти під час схуднення, адже у них багато харчових волокон. Вони допомагають:
Страви з бузиною добре впливають на обмін речовин, стимулюючи втрату ваги. Особливо корисною така їжа буде, якщо під час схуднення людина є фізично активною. Адже наявне у них залізо:
Завдяки цьому ягоди бузини запобігають утворенню жирової тканини та допомагають наростити м’язову масу. До того ж виконувати фізичні вправи буде легше та безпечніше, бо плоди бузини позитивно впливають на передавання нервових імпульсів, зменшують артеріальний тиск і допомагають підтримувати серце та судини у здоровому стані.
Джерела:
https://www.healthline.com/nutrition/elderberry та https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits
28.11.2023 Таблиця Калорійності ЦікавеЗа що в організмі відповідає фосфор і яка його денна потреба? В яких випадках можуть утворюватись дефіцит або надлишок цього макроелементу? В яких продуктах є фосфор? Про все це нижче.
Повна стаття 4.4.2022
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024