Як складати свій прийом їжі?
Як формувати прийоми їжі? Так, щоб кожен прийом включав білки, жири і вуглеводи. Нижче описано все на прикладах.
Ананас — екзотичний фрукт, який давно став одним з улюблених в Україні та інших країнах Європи. Як він впливає на організм? Чи має протипоказання? Чому варто їсти його під час схуднення? Які страви можна з ним приготувати? Про все це нижче.
В європейських країнах цей фрукт став загальнодоступним лише 150–100 років тому. Зараз у світі щорічно виробляють майже 25 млн тонн цих плодів. Популярним він став через свій приємний смак. Але додати його в меню варто ще й тому, що ананас містить багато корисних речовин. Хоча супліддя свіжого ананаса на 86% складається з води, у 100 г порції є така частка добової потреби:
Які вітаміни в ананасі присутні, крім вищезгаданих? У незначних кількостях є вітаміни А, В2 та К, а ще мікро- та макроелементи — калій, залізо, фосфор, цинк, кальцій.
Лише 150 г ананаса на день забезпечує повну потребу у марганці. Цей мікроелемент бере активну участь у багатьох важливих процесах організму. Він потрібен для обміну речовин, синтезу кісткової та хрящової тканин, згортання крові та гемостазу. Марганець добре впливає на репродуктивне здоров’я та імунітет, підвищує активність антиоксидантів. Він також потрібен для нормального загоєння ран, бо впливає на фермент, який необхідний для вироблення колагену.
Вітамін С, якого багато в ананасі, зміцнює судини, сприяє загоєнню ран і виробленню лейкоцитів. Він допомагає підтримувати в здоровому стані волосся та ясна, покращує засвоєння заліза й чинить потужну антиоксидантну дію на організм у цілому.
Користь ананаса не обмежується цими двома елементами. Його варто їсти ще й тому, що він:
Чим корисний ананас при регулярному вживанні, крім вищезгаданого? Наявні у ньому вітаміни В6 та В1 (тіамін) залучені в метаболізм білків, жирів, вуглеводів та запобігають дегенерації сітківки ока, точніше — макулі. Макула відповідає за здатність бачити предмети прямо перед собою. Вітамін В6 також допомагає підтримувати в нормальному стані нервову систему, м’язи, шкіру та бере участь у виробленні гормонів. Тіамін важливий для роботи серця, нервової системи, еритроцитів, поперечно-посмугованої та гладенької мускулатури.
Фолієва кислота критично важлива для формування нервової системи людини в утробі. Вона бере участь у синтезі ДНК і нуклеїнових кислот, а ще потрібна для життєдіяльності еритроцитів. Пантотенова кислота залучена в метаболізмі інших вітамінів, утворенні статевих і стресових гормонів, обміні холестерину.
Чи може ананас нашкодити? Він рідко викликає алергічні реакції, але у деяких людей вони можуть виникнути. В такому разі слід виключити вживання ананаса та страв з його екстрактами. Не варто занадто захоплюватися ним людям, які приймають препарати для розрідження крові, бо ферменти бромелайн посилюють їхню дію. Ще одна причина обмежувати кількість цього фрукта — кислоти в його складі, які негативно впливають на зубну емаль. Якщо полоскати рот водою після його вживання, можна зменшити вплив кислот на емаль. Особливо важливо це для людей з чутливими зубами.
Хворим на цукровий діабет ананас можна їсти лише в невеликій кількості, бо 100 г продукту містить понад 10 г цукру. Через високий вміст вуглеводів вживати цей плід краще не натщесерце, а після іншої їжі, багатої на білки та клітковину, або разом з нею. З цієї ж причини навіть повністю здоровим людям бажано не перевищувати порцію у 200–250 г на день.
Виключити ананас з раціону варто тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту в гострій стадії (виразка, коліт, гастрит тощо). Виключити цей фрукт варто до повного одужання. Варто обмежити або виключити ананас і при жовчнокам’яній хворобі, адже м’якоть фрукта має помірну жовчогінну дію.
Ананас містить лише 58 калорій у 100 г. Та основна причина додати його до меню під час схуднення — дія його ферментів бромелайн. Вони добре розщеплюють білки, прискорюють травлення та розріджують кров. Мідь, вітаміни В1 і В6 також нормалізують метаболізм. Завдяки цьому обмінні процеси в організмі відбуваються швидше й сприяють втраті зайвої ваги. Марганець і вітамін С залучені у синтезі колагену, тож при поступовому схудненні шкіра буде встигати адаптуватися до нових об’ємів тіла.
Ананас містить обидва типи клітковини — розчинну та нерозчинну. Перша добре перетравлюється навіть при деяких проблемах зі шлунком, знижує засвоєння жиру організмом і допомагає нормалізувати рівень глюкози та холестерину. Нерозчинні волокна покращують мікрофлору кишківника та його моторні функції. 200 г свіжого ананаса забезпечить 15% добової потреби у клітковині у жінок і 10% — у чоловіків. Варто зазначити, що у консервованих фруктах кількість волокон трохи нижча, а в ананасовому соку вони майже відсутні.
До консервованого ананаса та соку зазвичай додають цукор, тому при схудненні краще їсти свіжі фрукти. Їх продають у магазинах протягом всього року, тож доповнити ними свій раціон буде просто.
Як вибрати ананас, щоб на повну насолодитися його смаком? Стиглий плід доволі важкий та має відчутний солодкий запах. Однак аромат не повинен бути кислим чи гірким, бо це може бути ознакою того, що фрукт перестиглий. Листя у плода має бути свіжим і яскраво-зеленим, а луска — світло-коричневою з жовтими вкрапленнями. Стиглий плід буде пружним і трохи піддатливим під час стискання, нестиглий — повністю твердим, а перезрілий — надто м’яким.
Ананас відмінно поєднується з м’ясом, птицею, морепродуктами, овочами та сирами. Він додає стравам соковитості та особливого смаку. Кілька перевірених рецептів допоможуть урізноманітнити меню:
В усіх рецептах зазвичай можна замінити консервований ананас на свіжий — так у готових стравах буде менше цукру й більше білків і харчових волокон. Ананасовий сік краще використовувати свіжовичавлений, а не магазинний. Оскільки цей фрукт містить 86% води, додавати його в салати варто незадовго до подачі на стіл. Адже нарізані кубики за якийсь час почнуть пускати сік.
8.11.2023 Таблиця Калорійності ЦікавеЯк формувати прийоми їжі? Так, щоб кожен прийом включав білки, жири і вуглеводи. Нижче описано все на прикладах.
Повна стаття 11.6.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024