Чим корисні фісташки для організму?
Які корисні речовини містяться у фісташках? Чи всім можна їх їсти? Яка порція є безпечною? Чи допоможуть фісташки схуднути? Про все це нижче.
Фісташки: користь і шкода
Фісташки — це плоди фісташкових дерев і кущів, тверда оболонка яких розкривається під час дозрівання. Вони мають зелений колір і характерний смак. Ці горіхи на 50–60% складаються з жирів. Цим пояснюється їхня висока калорійність — 560–610 ккал на 100 г сухих очищених фісташок. Їхня харчова цінність:
- білки — 20 г;
- жири — 50 г, з них понад 80% становлять ненасичені жирні кислоти;
- вуглеводи — понад 17 г.
А ще у них є 7,5 г харчових волокон на 100 г продукту. Фісташки, як і інші горіхи та насіння, найкраще їсти у сирому вигляді. Так організм отримує максимум корисних речовин. Натомість у смажених горіхах кількість вітамінів зменшується, а якщо вони ще й солоні, то дуже легко перевищити денну норму солі. Чому небезпечно вживати забагато солі, можна прочитати у статті «В яких продуктах є натрій?»
У чому користь фісташок? У 30 г цих горіхів міститься:
- вітамін В6 — 39% добової потреби;
- вітамін В1 — 23%;
- фосфор — 21%;
- марганець — 17%;
- магній та залізо — 10% та 9% відповідно.
У меншій кількості також присутні цинк, калій, вітаміни Е, К, В2, В3, В5, фолієва кислота та кальцій. Чим корисні фісташки? Вони забезпечують потребу одразу в багатьох корисних речовинах. Як впливає на організм вітамін В6, якого так багато в цих горіхах?
- Залучений в обмін білків, жирів і вуглеводів, а також у десятки ферментних реакцій. Регулює баланс амінокислот в організмі.
- Підтримує нормальне функціонування клітин. Зокрема бере участь у створенні гемоглобіну, який допомагає переносити кисень. Кисень має регулярно надходити у достатній кількості, бо він впливає на роботу всіх органів.
- Забезпечує здорову роботу мозку. Бере участь у створенні дофаміну, серотоніну та інших нейромедіаторів. Достатня кількість цього вітаміну добре впливає на настрій, а його дефіцит може бути однією з причин виникнення депресії.
- Поліпшує когнітивні здібності. Є дослідження, згідно з яким люди похилого віку з високим вмістом вітаміну В6 у крові мають кращу пам’ять і менше схильні до деменції. Нестача цього вітаміну може призвести до сплутаної свідомості.
- Важливий для здоров’я очей, бо запобігає дегенерації макули. Наслідками ураження макули є значне погіршення центрального зору, коли людина не розрізняє деталі предметів.
Навіть лише завдяки високому вмісту вітаміну В6 є достатньо причин щодня їсти фісташки. Користь від них не обмежується лише ним. Чому ще цей продукт вартий уваги?
- Має вищий вміст антиоксидантів, ніж інші горіхи та насіння. До того ж антиоксидантні сполуки з фісташок краще засвоюються. Це допомагає запобігти хронічним запальним процесам в організмі та розвитку багатьох серйозних захворювань.
- Добре впливає на зір. Наявні вітаміни В1, В6, а також антиоксиданти лютеїн та зеаксантин підтримують здоров’я очей. Зокрема запобігають виникненню вікової дегенерації макули та катаракти.
- Забезпечує нормальний стан травної системи. Клітковина допомагає запобігти запорам і стимулює розвиток корисної мікрофлори у кишківнику.
- Є гарною профілактикою серцево-судинних захворювань, оскільки знижує артеріальний тиск і рівень холестерину. Результати ряду досліджень стверджують, що ці горіхи знижують тиск краще, ніж інші. На додачу вони підтримують ритм серця в нормі, а ще — гнучкість судин і їхню здатність розширюватися, забезпечуючи здоровий кровообіг.
- Допомагає регулювати рівень цукру у крові. Попри високий вміст вуглеводів, має низький глікемічний індекс. Це означає, що не буде стрімкого підвищення глюкози після вживання фісташок. Корисні властивості цих горіхів при регулярному вживанні ще й у їхній здатності підвищувати резистентність до інсуліну. Насамперед їх варто вживати, щоб запобігти виникненню діабету, але люди з вже наявним захворюванням теж отримують користь для здоров’я.
Фісташки багаті на білок — у 30 г горіхів міститься майже 6 г білка, що для багатьох становить 5% денної норми. Завдяки цьому вони можуть бути корисні для веганів і вегетаріанців. У чому користь фісташок для жінок? Завдяки вмісту багатьох корисних речовин з ними буде легше отримувати норму вітамінів і мінералів під час вагітності.
Єдина причина повністю відмовитися від фісташок — алергія на ці горіхи. Якщо після них виникають проблеми з травленням, варто проконсультуватися з лікарем щодо можливості вживати їх у майбутньому. Яких часткових обмежень варто притримуватися, щоб уникнути шкоди? Їсти помірну кількість горіхів — до 20–30 г на день. Про фісташки з сіллю та харчовими добавками краще забути.
Фісташки: користь та шкода під час схуднення
Якщо дотримуватися невеликого дефіциту калорій, фісташки можна включати у свій раціон під час схуднення. З ними вкластися в норму ккал буде простіше, ніж з іншими горіхами, бо вони одні з найменш калорійних. Ключова умова — денна порція має бути в межах 30 г. Фісташки допомагають втрачати вагу, бо:
- Завдяки високому вмісту клітковини сприяють нормальному травленню, яке необхідне для здорового метаболізму.
- Вони забезпечують відчуття ситості. Порція у 20–30 г — це 120–180 ккал. Для багатьох це повноцінний перекус, який допоможе уникнути почуття голоду між основною їжею. Тобто, зникає ризик переїдання через тривале очікування.
- Нормалізують обмін речовин завдяки вітаміну В6.
Чи корисні фісташки у шкаралупі? Так, бо їхнє лущення потребує часу, тож людина встигає усвідомити, що наїлася, з’ївши менше горіхів, ніж якби вони були очищеними. Ще одна причина — кількість лушпиння допомагає контролювати розмір порції. Достатньо пару разів почистити та зважити фісташки, щоб надалі доволі точно оцінювати кількість з’їдених горіхів без ваг.
Джерела:
https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899#benefits
29.2.2024
Таблиця Калорійності
Цікаве