Корисні властивості кукурудзи
Чим корисна кукурудза? Кому не варто споживати цей овоч? Як смачно приготувати кукурудзу? І чи можна вживати кукурудзу тим, хто худне? Відповіді на всі питання нижче.
Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.
Свіжий фенхель — це овоч, у якого для приготування страв використовують білу цибулину та біло-зелені пагони з невеликою кількістю зелені. Він має солодкуватий смак із відчутним ароматом і присмаком аніса. У 100 г сирого фенхеля містяться такі корисні речовини (наведено відсоток денної норми):
У невеликій кількості також присутні фосфор, натрій, цинк, мідь, селен, вітаміни групи В, зокрема фолієва кислота, бета-каротин, вітаміни Е та К.
За допомогою фенхеля не вдасться закрити потребу організма в певному мінералі чи вітаміні. Однак цей овоч варто додати до збалансованого раціону, бо він містить багато різних корисних речовин. Чим корисний фенхель?
На додачу є підстави стверджувати, що фенхель знижує ризик виникнення ряду серйозних захворювань, як-от деяких видів онкології та неврологічних захворювань.
Насіння фенхеля містить в рази більше корисних речовин на 100 г продукту, але вживати його можна лише в невеликій кількості. За раз можна з’їсти 1-2 г, а протягом дня не більш як 5–7 г.
У 2 г насіння фенхеля є такі корисні речовини (наведено відсоток денної норми):
У меншій кількості це насіння містить вітаміни В6, В2 та С. Воно дуже багате на харчові волокна — 40 г на 100 г продукту. В перерахунку на 2 г насіння виходить 0,8 г волокон і може здатися, що це небагато. Проте, щоб отримати таку ж кількість волокон з інших продуктів, треба з’їсти, наприклад, 40 г яблук, 80 г помідорів або 50 г мандаринів.
Вплив насіння фенхелю на організм приблизно такий же як у сирого овочу, оскільки вони схожі за складом.
Загалом всі частини фенхеля є безпечними, якщо їсти їх у помірній кількості. Насіння фенхеля слід обмежувати до 2 г за раз і до 5–7 г за день, оскільки у більшій кількості воно стає токсичним для організма.
З обережністю слід вживати фенхель тим, хто має алергію на селеру та моркву або на коріандр і кмин. При захворюваннях нирок може бути потрібно обмежити вживання цього овочу чи взагалі виключити його з раціону. Це пов’язано з неспроможністю пошкоджених нирок виводити надлишок калію з організму. Але остаточне рішення залежить від загального раціону — якщо споживання калію в нормі, фенхель можна їсти.
За потреби позбутися зайвої ваги, фенхель варто додати до свого раціону з кількох причин:
До того ж він забезпечує організм великою кількістю корисних речовин, що вкрай важливо при харчуванні з дефіцитом калорій.
Зі свіжого фенхеля готують салати, рагу тощо. Його насіння додають у хліб, тверді сири, супи.
Джерела:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/284096
https://www.health.com/nutrition/fennel-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits#2.-Contain-powerful-plant-compounds
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-fennel
28.4.2024 Таблиця Калорійності ЦікавеЧим корисна кукурудза? Кому не варто споживати цей овоч? Як смачно приготувати кукурудзу? І чи можна вживати кукурудзу тим, хто худне? Відповіді на всі питання нижче.
Повна стаття 13.8.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024