Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Фенхель: користь овочу

Свіжий фенхель — це овоч, у якого для приготування страв використовують білу цибулину та біло-зелені пагони з невеликою кількістю зелені. Він має солодкуватий смак із відчутним ароматом і присмаком аніса. У 100 г сирого фенхеля містяться такі корисні речовини (наведено відсоток денної норми):

  • вітамін С — 13%;
  • калій — 9%;
  • марганець — 8%;
  • залізо та магній — по 4,5%;
  • кальцій — 3,4%.

У невеликій кількості також присутні фосфор, натрій, цинк, мідь, селен, вітаміни групи В, зокрема фолієва кислота, бета-каротин, вітаміни Е та К.

За допомогою фенхеля не вдасться закрити потребу організма в певному мінералі чи вітаміні. Однак цей овоч варто додати до збалансованого раціону, бо він містить багато різних корисних речовин. Чим корисний фенхель?

  1. Поліпшує травлення, адже містить 2 г харчових волокон у 100 г сирого овочу.
  2. Добре впливає на стан шкіри завдяки вітаміну С.
  3. Підтримує імунітет і знижує запальні процеси в організмі, оскільки містить антиоксиданти, антимікробні, противірусні та протигрибкові сполуки.
  4. Захищає серцево-судинну систему завдяки дії калію.
  5. Позитивно впливає на стан кісток, м’язів і сполучних тканин.

На додачу є підстави стверджувати, що фенхель знижує ризик виникнення ряду серйозних захворювань, як-от деяких видів онкології та неврологічних захворювань.

Чим корисне насіння фенхеля?

Насіння фенхеля містить в рази більше корисних речовин на 100 г продукту, але вживати його можна лише в невеликій кількості. За раз можна з’їсти 1-2 г, а протягом дня не більш як 5–7 г.

У 2 г насіння фенхеля є такі корисні речовини (наведено відсоток денної норми):

  • марганець — 5,7 %;
  • залізо — 2%;
  • кальцій та магній — по 1,8%;
  • фосфор і вітамін В3 — по 0,75%;
  • калій, цинк і вітамін В1 — по 0,7%.

У меншій кількості це насіння містить вітаміни В6, В2 та С. Воно дуже багате на харчові волокна — 40 г на 100 г продукту. В перерахунку на 2 г насіння виходить 0,8 г волокон і може здатися, що це небагато. Проте, щоб отримати таку ж кількість волокон з інших продуктів, треба з’їсти, наприклад, 40 г яблук, 80 г помідорів або 50 г мандаринів.

Вплив насіння фенхелю на організм приблизно такий же як у сирого овочу, оскільки вони схожі за складом.

Фенхель: шкода для організму

Загалом всі частини фенхеля є безпечними, якщо їсти їх у помірній кількості. Насіння фенхеля слід обмежувати до 2 г за раз і до 5–7 г за день, оскільки у більшій кількості воно стає токсичним для організма.

З обережністю слід вживати фенхель тим, хто має алергію на селеру та моркву або на коріандр і кмин. При захворюваннях нирок може бути потрібно обмежити вживання цього овочу чи взагалі виключити його з раціону. Це пов’язано з неспроможністю пошкоджених нирок виводити надлишок калію з організму. Але остаточне рішення залежить від загального раціону — якщо споживання калію в нормі, фенхель можна їсти.

Фенхель: користь і шкода під час схуднення

За потреби позбутися зайвої ваги, фенхель варто додати до свого раціону з кількох причин:

  • Свіжий овоч містить 33 ккал на 100 г.
  • Він подовжує відчуття ситості, а окремі дослідження свідчать, що невелика кількість фенхеля здатна зменшувати апетит.
  • Має низький глікемічний індекс, тобто сприяє повільному вивільненню цукру у крові.
  • Лише 100 г овочу забезпечить 7-8% денної потреби у харчових волокнах.
  • Підтримує еластичність шкіри завдяки вітаміну С, який залучений у виробництво колагену.

До того ж він забезпечує організм великою кількістю корисних речовин, що вкрай важливо при харчуванні з дефіцитом калорій.

Зі свіжого фенхеля готують салати, рагу тощо. Його насіння додають у хліб, тверді сири, супи.

 

Джерела:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/284096

https://www.health.com/nutrition/fennel-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits#2.-Contain-powerful-plant-compounds

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-fennel

Таблиця Калорійності

28.4.2024 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Корисні властивості кукурудзи

Чим корисна кукурудза? Кому не варто споживати цей овоч? Як смачно приготувати кукурудзу? І чи можна вживати кукурудзу тим, хто худне? Відповіді на всі питання нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner