Кедрові горіхи: користь і шкода, як вживати
Чим корисні кедрові горіхи? Чи мають вони протипоказання? Скільки їх можна їсти? Чи допоможуть кедрові горіхи схуднути? Про все це нижче.
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Інгредієнти базового хумусу: нут, оливкова олія, кунжутна паста, часник і сік лимона. Рецептів хумусу багато, у нього можна додавати різні продукти, які допомагають створити численні смакові комбінації. Але ключовим інгредієнтом завжди залишається нут. Завдяки йому, оливковій олії та тахіні (кунжутній пасті) хумус має ряд корисних властивостей:
До того ж хумус закриває частину потреб організму у магнії, залізі, цинку, міді, кальції, фосфорі та селені. Це корисна їжа, яка підходить майже усім, адже вона не містить продуктів тваринного походження, глютену, лактози та горіхів.
Відмовитися від хумусу слід лише у випадку непереносимості якогось з інгредієнтів, з яких його роблять. А причиною обмежити вживання може бути високий вміст натрію, адже його надмірна кількість спричиняє підвищення тиску. В домашньому хумусі контролювати вміст солі можна самостійно, в інших випадках варто перед покупкою читати склад продукту на етикетці.
Хумус багатий на складні вуглеводи, білок, ненасичені жири та клітковину. Сукупність цих елементів забезпечує організм енергією та підтримує відчуття ситості протягом тривалого часу. Певні дослідження свідчать, що люди, які регулярно вживають хумус, менш схильні до ожиріння, мають нижчий індекс маси тіла (ІМТ) та менший об’єм талії.
Звісно, може бути, що люди, які часто їдять хумус, загалом харчуються більш збалансовано та надають перевагу більш здоровій їжі. Проте результати інших досліджень підтверджують, що навіть невеликі порції хумусу замість некорисних продуктів здатні покращити раціон. Наприклад, якщо використати хумус замість майонезу у бутерброді, а також замість масла з джемом або варенням на тості, організм отримає менше калорій, солі, цукру та насичених жирів. Натомість буде більше клітковини, повільних вуглеводів, білка та багатьох корисних речовин. Все це зменшує відчуття голоду та допомагає утриматися від переїдання. А ще допомагає отримати необхідні вітаміни та мінерали безпосередньо з їжі.
Додайте сюди вищезгаданий позитивний вплив на травну систему, і стає зрозумілим, що помірне вживання хумусу допоможе позбутися зайвої ваги.
Це універсальна страва, яку можна їсти самостійно, зі свіжими овочами, сиром або хлібом. Він також добре поєднується з м’ясними стравами як соус, зокрема його можна використовувати замість майонезу у сендвічах і бургерах. Яким має бути справжній хумус? Рецептів багато, навіть класичний хумус без добавок може відрізнятися пропорціями інгредієнтів. Кілька перевірених варіантів нижче.
Що ще можна додавати у хумус? Є рецепти з авокадо, грецьким йогуртом, кінзою, оливками, соком лайма замість лимона тощо. Насправді кожен може готувати цю страву, спираючись на власні смакові вподобання. Головне — використовувати якісні та корисні інгредієнти. Нут для хумусу можна варити самостійно, а можна брати консервований — це дозволить скоротити час на приготування, але не скоротить отриману користь від хумусу.
Джерела:
https://www.healthline.com/nutrition/is-hummus-healthy#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.verywellhealth.com/is-hummus-good-for-you-8304100
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760696/
15.5.2024 Таблиця Калорійності Рецепти корисних страв, ЦікавеЧим корисні кедрові горіхи? Чи мають вони протипоказання? Скільки їх можна їсти? Чи допоможуть кедрові горіхи схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 4.1.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
У чому користь буряка? Як часто його можна їсти? Чи допоможе він схуднути? Кому не варто їсти буряк? Про все це нижче.
Повна стаття 21.4.2024
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
В спекотну погоду їсти не особливо хочеться, правда? Тим паче готувати щось, адже від готування в квартирі стає ще більш спекотно. А потім ввечері повертаєтесь додому, спека вже спала, голод прокидається і хочеться їсти все, що на очі трапиться. Бувало таке? Саме тому не варто пропускати обід. Але на спекотний час краще вибирати літні рецепти: прохолодні, швидкі, які не потребують готування на плиті.
Повна стаття 24.6.2021
Прості, смачні і збалансовані рецепти салатів з вареними яйцями. Такі страви можуть бути як додатком до гарніру, так і окремим прийомом їжі.
Повна стаття 6.5.2021