Користь інжиру: природне джерело вітамінів та енергії
Інжир — не лише смачний, але й надзвичайно корисний продукт. У кожному його шматочку приховано джерело енергії — вітаміни, мінерали, клітковина, — які здатні підтримати серце, покращити травлення та зміцнити імунітет. Тож не дивно, що у прадавні часи інжир вважали плодом богів. Сьогодні наука лише підтверджує його унікальні властивості. Детальніше про шкоду та користь інжиру читайте далі.
Що варто знати про інжир
Інжир росте на фіговому дереві, що також відомо під назвою смоківниця. Відповідно, його друга назва — фіга. Він належить до роду Ficus з родини тутових (Moraceae), тому є «родичем» кімнатного фікуса.
Технічно фіга — це суцвіття, що має назву сиконій. Тобто те, що ми звикли вважати фруктом, насправді є «контейнером», у якому знаходиться безліч дрібних квіточок. Вони запилюються спеціальними видами ос, які потрапляють усередину через отвір на верхівці інжиру (остіолом), після чого у м’якоті розвиваються крихітні плоди.
Проте з кулінарного погляду та у повсякденному житті фіга вважається фруктом, оскільки має солодкий смак та соковиту м’якоть. Та й використовується так само, як інші фрукти — її переважно подають на десерт або як перекус.
Чим корисний інжир для організму
Отже, ми ознайомилися з поживним складом фіги. Тепер розберемося, чому ці цінні речовини важливі для нашого організму.
Інжир — яка користь для травлення
Споживання 4 сушених плодів двічі на день значно зменшує таки симптоми, як:
- біль у животі;
- здуття;
- запори.
А все тому, що інжир містить багато клітковини, яка сприяє перистальтиці та запобігає закрепам. Вона пом’якшує та збільшує об’єм калових мас, що полегшує їх просування через кишківник. Це особливо корисно для людей, що страждають від запорів.
Важливо: Варто бути обережним та не переїдати фіги, адже це може викликати діарею.
Клітковина в інжирі також виконує роль пребіотика, тобто нею живляться корисні бактерії у кишківнику. Це сприяє розмноженню здорової мікрофлори, яка важлива для якісного перетравлювання їжі, зменшення запальних процесів та міцного імунітету.
Інжир і його користь для серцево-судинної системи
Фіга містить калій, який допомагає знижувати кров’яний тиск та перешкоджає затримці натрію в організмі. Це дає змогу запобігти або знизити прояви гіпертонії та інсульту.
Крім того, клітковина знижує рівень «поганого холестерину» в крові, оскільки зв’язує його та сприяє виведенню з організму. Це запобігає відкладанню на стінках кровоносних судин холестеринових бляшок, тому регулярне вживання фіги уповільнює розвиток атеросклерозу та зменшує ризик тромбозу (закупорювання судин).
Також інжир містить різноманітні поліфенольні сполуки (флавоноїди, терпеноїди), які нейтралізують вільні радикали, які руйнують здорові клітини. Таким чином, фрукт захищає судини від пошкоджень.
Зміцнює кістки та зуби
Фіга містить мінерали та вітаміни, важливі для формування та підтримки кісток. Зокрема це:
- Кальцій — будівельний матеріал кісткової тканини, який забезпечує її міцність та стійкість до навантажень. Тому, коли організму бракує кальцію, кістки втрачають щільність, стають крихкими, підвищується ризик розвитку остеопорозу.
- Магній — сприяє правильному засвоєнню кальцію та активує ферменти, важливі для синтезу кісткової тканини. Його нестача знижує щільність кісток, через що вони стають крихкими.
- Вітамін K — допомагає організму ліпше засвоювати кальцій, робить кістки міцними. Його дефіцит порушує процеси мінералізації та підвищує ризик переломів.
Дослідження показують, що екстракти інжиру допомагають регулювати процеси оновлення кісткової тканини. Це вказує на перспективи використання фіги у створенні природних засобів, які допоможуть запобігати остеопорозу.
Інжир — користь для чоловіків та жінок
Фрукт містить низку поживних речовин, які відіграють важливу роль у гормональному балансі та здоров’ї репродуктивної системи. Зокрема у жінок:
- Вітамін B9 підтримує нормальний розвиток яйцеклітини та запобігає дефектам нервової трубки в зародка;
- Вітамін B6 регулює рівень прогестерону та естрогену, що нормалізує менструальний цикл;
- Екстракт інжиру підвищує концентрацію естрадіолу в крові, що поліпшує шанси на запліднення.
Щодо чоловіків, то високий вміст антиоксидантів (вітаміни A, C, E) та мінералів (магнію та кальцію) в інжирі захищає сперматозоїди від оксидативного стресу, що підтримує їх життєздатність. Крім того, фіга є джерелом цинку та вітаміну B3, що сприяє синтезу тестостерону та підтримує нормальний сперматогенез.
Сушений та в’ялений інжир — користь для шкіри
Плід містить поживні речовини та біоактивні сполуки, які позитивно впливають не лише на здоров’я, а й на красу. Варто виділити так властивості інжиру:
- Антиоксидантну та протизапальну дію. Флавоноїди, поліфеноли разом із вітамінами C та E утворюють ефективний захист проти вільних радикалів, які руйнують колаген й призводять до передчасного старіння шкіри та появи зморшок.
- Зменшення подразнення, свербежу та почервоніння шкіри. Регулярне вживання плодів покращує стан шкіри завдяки його протизапальним властивостям та вмісту натуральних вітамінів і мінералів, які підтримують бар’єрну функцію шкіри та зменшують чутливість до зовнішніх подразників.
- Зволоження. Калій, магній і природні цукри в інжирі допомагають зберігати оптимальний рівень вологи в клітинах шкіри, покращуючи її еластичність, м’якість і здоровий колір.
Фіга позитивно впливає не лише на шкіру, а й на стан волосся та нігтів. Вітаміни групи B (зокрема B3, B6) та мінерали — залізо, магній, цинк — поліпшують кровообіг шкіри голови. Це сприяє живленню волосяних фолікулів та стимулює ріст здорового, міцного волосся.
Чим корисний інжир для імунітету
Фрукти містять вітаміни та мінерали, що позитивно впливають на імунітет:
- Вітамін C активує імунні клітини та посилює захист організму від інфекцій.
- Цинк, калій і магній сприяють формуванню клітинного імунітету.
- Флавоноїди й поліфеноли діють як природні протизапальні та антимікробні агенти.
Разом ці компоненти допомагають організму ефективніше боротися зі збудниками хвороб. Вони пришвидшують одужання та знижують ризик хронічних запалень.
На що варто зважати при вживанні інжиру
Попри усю користь інжиру для організму, вживати його слід помірно, адже він:
- містить багато природних цукрів;
- є досить калорійним;
- може мати проносний ефект;
- містить оксалати, які при надмірному споживанні можуть сприяти утворенню каменів у нирках.
Щоб організм отримав максимальну користь, дієтологи радять вживати 2–4 плоди на день — як перекус або як доповнення до основної страви.
23.6.2025
Таблиця Калорійності
Користь продуктів