Топ 8 причин пити гранатовий сік
Гранатовий сік — один з найкорисніших напоїв, який можна налити у склянку. Його називають «рубіновим здоров’ям» не просто так, адже він зміцнює серце, посилює імунітет й навіть уповільнює старіння. Чим корисний гранатовий сік та чому його радять пити щодня, читайте далі.
1. Антиоксидантна сила граната
Гранатовий сік — потужне джерело антиоксидантів, зокрема пуникалагінів, антоціанів та поліфенолів. Вони нейтралізують дію вільних радикалів, що руйнують клітини, та захищають тканини від пошкодження та старіння.Також варто зазначити, що:
- Антоціани — пігменти, що надають гранату насичений рубіновий колір, разом з флавоноїдами створюють синергетичний ефект, тобто підсилюють дію усіх антиоксидантів граната.
- Пуникалагіни та елагова кислота зупиняють шкідливі процеси, що руйнують жири в клітинах, та захищають ДНК.
За антиоксидантною активністю гранатовий сік у 3–4 рази ліпший за червоне вино та зелений чай. Тому його регулярне вживання значно сприяє зменшенню оксидативного стресу, що дозволяє запобігти хронічним захворюванням та передчасному старінню.
2. Гранатовий сік для здорового серця
Наукові дослідження давно підтвердили користь гранатового соку для серцево-судинної системи. Адже він містить поліфеноли, які:
- Знижують артеріальний тиск, зменшуючи активність ферменту АПФ, що сприяє звуженню судин.
- Уповільнюють розвиток атеросклерозу, оскільки пригнічують запальні процеси у судинах, роблять їх еластичнішими. Також вони зменшують рівень «поганого» холестерину, запобігаючи його окисненню.
Таким чином, гранатовий сік не лише знижує ризик гіпертонії, але й уповільнює розвиток атеросклеротичних бляшок. Це позитивно впливає на серце та судини.
3. Користь гранатового соку у боротьбі із запаленням
Напій містить сполуки, що орються із запальними процесами в організмі. Для цього вони:
- уповільнюють вироблення молекул, що спричиняють біль та набряки (наприклад, IL-6 і TNF-α);
- знижують активність ферментів, які запускають запальні реакції.
Регулярне вживання гранатового соку допомагає зменшити хронічні запалення, які можуть спровокувати серцево-судинні, метаболічні та нейродегенеративні патології.
4. Сік з гранату — менше застуд, більше захисту
Гранатовий сік користь має і в тому, що робить організм стійкішим до інфекцій:
- Гранат — джерело вітаміну С (до 10 мг на 100 мл), який стимулює активність фагоцитів (різновиду лейкоцитів) та вироблення інтерферонів — молекул, що борються з вірусами та бактеріями.
- Пуникалагіни знижують кількість цитокінів, що провокують запалення, й перешкоджають розмноженню вірусів у клітинах.
- Гранатовий сік посилює активність макрофагів у боротьбі з патогенами.
Дослідження показали, що у хворих на COVID-19, які впродовж 14 днів щодня пили по 500 мл гранатового соку, рівень запалення в організмі зменшився значно більше, ніж у пацієнтів, що не вживали цей напій.
5. Сік для здорового травлення
Корисний гранатовий сік позитивно впливає й на травну систему:
- Поліфеноли, що входять до складу плода, діють як пребіотики — стимулюють ріст та активність корисних бактерій кишківника, зокрема Lactobacillus та Bifidobacterium.
- Регулярне споживання гранатового соку зменшує кількість шкідливих бактерій й сприяє загоєнню пошкодженої слизової оболонки кишківника.
- Сік з гранатів знімає запалення, що підтримує здоров’я травної системи.
Завдяки цим властивостям гранатовий сік особливо рекомендують людям із порушеннями мікрофлори кишківника, поганим травленням та запальними захворюваннями ШКТ.
6. Гранат — природний еліксир молодості
Пуникалагіни, елагова кислота та антоціани у кишківнику утворюють уролітин A. Цей метаболіт допомагає позбавлятися старих пошкоджених мітохондрій, які виробляють енергію у клітинах. Також він підтримує їхню роботу та сповільнює старіння клітин.
Гранат містить вітаміни та мінерали, які:
- підвищують вміст колагену та гіалуронової кислоти, що робить шкіру зволоженою та еластичною, допомагає зменшити дрібні зморшки;
- запобігають розвитку дерматиту;
- сприяють загоюванню тріщин на губах.
Також поліфеноли блокують дію ферментів, що руйнують колаген у шкірі. Завдяки цьому вона довше залишається здоровою та пружною, що дозволяє запобігти її передчасному старінню.
7. Користь гранатового соку для витривалості та відновлення
Сік з гранатів — ідеальний варіант для підтримки енергії та швидкого відновлення після фізичних навантажень:
- Поліфеноли сприяють розширенню судин, що поліпшує кровообіг, а разом з ним — постачання кисню до м’язів під час тренувань.
- Антиоксидантні сполуки граната зменшують утворення вільних радикалів під час інтенсивних вправ. Також вони допомагають м’язам швидше відновитися.
Особливо гранатовий сік рекомендують спортсменам. Адже він надає сили, сповільнює появу втоми та збільшує витривалість під час активного навантаження (наприклад, бігу).
8. Сік, що живить мозок
Гранатовий сік допомагає краще запам’ятовувати та легше засвоювати нову інформацію, адже його антиоксиданти захищають мозок від пошкоджень. Тому напій радять регулярно вживати людям, які мають проблеми з пам’яттю та концентрацією.
Смак, що надихає — гранатовий сік у кухні
Сік з гранатів має солодко-кислий смак і насичений колір, що надає вишуканості напоям та стравам. Його можна:
- пити самостійно;
- додавати у коктейлі та смузі;
- використовувати в маринадах;
- готувати соуси та заправки;
- додавати в десерти.
Отож, вживайте гранатовий сік щодня — і ваше здоров’я буде міцним, а страви неперевершеними.
30.6.2025
Таблиця Калорійності
Корисні поради