Біофлавоноїди: що це, для чого, як працюють?
Біофлавоноїди – мега цінні сполуки, які містяться в рослинних продуктах. Що саме вони роблять, з чого їх можна отримати?
Вітамін Е — важливий антиоксидант, необхідний для здоров’я шкіри, імунної системи та функціонування клітин. Він захищає організм від впливу вільних радикалів, що дозволяє уповільнити процеси старіння та знизити ризик розвитку хронічних захворювань. На жаль, організм не виробляє цей елемент самостійно, тому його треба щодня отримувати з їжі. В яких продуктах міститься вітамін Е, читайте далі.
Вітамін Е (токоферол) — це жиророзчинний антиоксидант, який захищає клітини від шкідливого впливу вільних радикалів — молекул, що містять неспарений електрон. Вони мають високу реакційну здатність, тому легко реагують з киснем, утворюючи його активні форми (АФК), здатні пошкоджувати клітинні мембрани, білки й ДНК.
Токоферол допомагає нейтралізувати вільні радикали, оскільки уповільнює окиснення ліпідів. Це дозволяє запобігти утворенню АФК та захистити клітини від пошкоджень та передчасного старіння.
Окрім захисту від вільних радикалів, вітамін Е виконує ще кілька важливих функцій:
Токоферол сприяє розширенню кровоносних судин, запобігає агрегації тромбоцитів та осіданню клітин крові на стінках артерій. Це зменшує ризик утворення тромбів та запобігає розвитку атеросклерозу, інфаркту, інсульту.
Щоденна норма залежить від віку, статі, фізіологічного стану (вагітність, період лактації) та рівня оксидативного стресу. Нижче — рекомендації Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA):
| Вік | Добова норма (мг) |
| до 6 міс | 4 |
| 7-12 міс | 5 |
| 1-3 роки | 6 |
| 4-6 років | 7 |
| 7-10 років | 9 |
| 11-14 років | 11 |
| від 15 років | 13 |
| вагітні жінки | 13 |
| період лактації | 16 |
Найбільше токоферолу міститься в рослинних оліях, горіхах, насінні, а також у деяких овочах та фруктах.
Найпотужніше джерело токоферолу — рослинні олії. Особливо багато вітаміну Е міститься в таких продуктах:
| Вид рослинної олії | Концентрація токоферолу (мг/100 г) |
| зародків пшениці | 150 |
| фундука | 47 |
| ріпакова | 44 |
| соняшникова | 41,1 |
| мигдальна | 39,2 |
Щоб токоферол зберігся в олії під час приготування страв, треба зважати на такі моменти:
Щоб отримати добову дозу токоферолу, достатньо вживати 1–2 столові ложки рослинної олії на день. Особливо корисно додавати продукти, які містять вітамін Е, у салати та каші.
Насіння та горіхи також містять значну кількість токоферолу, що робить їх ідеальною закускою або добавкою до страв. В яких продуктах є вітамін Е:
| Тип | Концентрація токоферолу (мг/100 г) |
| насіння соняшника | 26,1 |
| мигдаль | 25,6 |
| фундук | 15,3 |
| кедрові горіхи | 9,3 |
| арахіс | 9 |
Щоб максимально зберегти користь продуктів, що містять вітамін Е, дотримуйтеся таких рекомендацій:
Щоб отримати потрібну кількість вітаміну Е, досить з’їдати жменю насіння або горіхів в день (30 г).
Вміст токоферолу у листових овочах менший, ніж у рослинних оліях або горіхах, проте їх також треба вживати. Адже вони доповнюють раціон важливими антиоксидантами, клітковиною та іншими корисними елементами. Отож, які продукти містять вітамін Е:
| Вид овочу | Концентрація токоферолу (мг/100 г) |
| сирий шпинат | 2 |
| мангольд (листовий буряк) | 1,9 |
| кучерява капуста (калі) | 1,5 |
| листя гірчиці | 1,3 |
| салат (ромен) | 0,4 |
Щоб зберегти токоферол у цих продуктах, дотримуйтеся таких порад:
Якщо вживати 50-100 г листових овочів в день, отримаєте 1–2 мг вітаміну E. Щоб поліпшити його засвоєння та збільшити загальний вміст токоферолу у страві, додайте столову ложку рослинної олії або жменю горіхів.
Токоферол можна знайти в деяких фруктах та ягодах, хоча й у значно меншій кількості, ніж в оліях та горіхах:
Якщо щоденно вживатимете 150–200 г фруктів та ягід, отримаєте 1–3 мг вітаміну E. Їх корисно їсти сирими або поєднувати з невеликою кількістю жиру (жменею горіхів або йогурту), щоб підвищити біодоступність токоферолу.
Дослухайтесь цих порад — і ваш організм щодня отримуватиме необхідну дозу вітаміну Е.
13.8.2025 Таблиця Калорійності Корисні поради, Користь продуктівБіофлавоноїди – мега цінні сполуки, які містяться в рослинних продуктах. Що саме вони роблять, з чого їх можна отримати?
Повна стаття 8.7.2021
Кава для багатьох — не просто напій, а частина ранкового ритуалу, що заряджає бадьорістю на весь день. Проте вживати її рекомендують не всім, адже вона прискорює серцебиття, спричиняє тривожність, безсоння, підвищує артеріальний тиск. Крім того, напій викликає залежність, а також здатен посилити симптоми деяких захворювань, зокрема гастриту та виразки. Отож, чим замінити каву вранці, щоб залишатися енергійним та бадьорим? Читайте далі.
Повна стаття 11.8.2025
Гранатовий сік — один з найкорисніших напоїв, який можна налити у склянку. Його називають «рубіновим здоров’ям» не просто так, адже він зміцнює серце, посилює імунітет й навіть уповільнює старіння. Чим корисний гранатовий сік та чому його радять пити щодня, читайте далі.
Повна стаття 30.6.2025
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024
Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.
Повна стаття 8.3.2024