Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна петрушка

Петрушка – це суперфуд, який росте на кожному городі. Які вітаміни у петрушці та в якій кількості? Кому рекомендовано включити її в раціон? Чи є протипоказання до вживання цього виду зелені? Як правильно їсти петрушку, щоб всі вітаміни максимально засвоїлись? Про все це нижче.

Петрушка: вітаміни, мінерали, користь

У петрушці 28 вітамінів, макро- та мікроелементів. І це ще не враховуючи антиоксидантів, біофлавоноїдів, хлорофілу та інших дуже корисних складників. Чим петрушка найбільш цінна?

  1. Вітамін А і бета-каротин. 100 г зелені міститься 100% денної потреби у цих вітамінах. Варто пам’ятати, що вони є жиророзчинними. Для чого потрібні А і бета-каротин? Для здоров’я шкіри, збереження гостроти зору, для здоров’я слизових і профілактики загострення хвороб ШКТ (мова йде про ерозії, виразку і подібне), а також для репродуктивної системи.
  2. Вітамін С. У 100 г свіжої зелені міститься 150% денної потреби вітаміну С. Користь петрушки і цього вітаміну буде відчутна для імунної системи, краси шкіри (вітамін С забезпечує рівномірний красивий тон, знижує ризик появи пігментних плям та освітлює наявні), а також для зміцнення судин, капілярів і профілактики куперозу.
  3. Петрушка містить величезну кількість вітаміну К. Жменя зелені вагою 30 г забезпечить потребою у цьому вітаміні на 5 днів. Вітамін К потрібен для нормального згортання крові, міцності кісток і як профілактика серцевих хвороб.
  4. Ще одна причина, для чого їсти петрушку – краса. В 100 г зелені міститься 50% денної потреби кремнію. Цей компонент допомагає організму виробляти колаген, який потрібен шкірі для підтримання пружності. Тож при регулярному споживанні зелені шкіра довше залишиться без зморшок.
  5. В 100 г зелені міститься 30% денної потреби у фолієвій кислоті. Цей складник дуже потрібен для розвитку плоду, особливо це стосується перших тижнів вагітності (тож фолієву кислоту варто споживати всім жінкам репродуктивного віку).
  6. Петрушка – природне джерело калію, який потрібен для профілактики появи набряків і для здоров’я серця.

Користь і шкода петрушки та як її правильно споживати

Крім високого вмісту вітамінів, петрушка корисна також завдяки клітковині, яка важлива для кишківника. Зелень також позитивно впливає на імунітет, репродуктивну систему, здоров’я нігтів та шкіри, міцність кісток і зубів.

Ще одні дуже важливі і корисні властивості петрушки – захист від вільних радикалів та суттєве зниження ризику появи новоутворення. Це відбувається завдяки високому вмісту антиоксидантів. Ці речовини боряться з усім негативним впливом на організм: шкідливими речовинами з їжі, дією ультрафіолету, а також викидами, які людина вдихає з повітрям.

Велика частина вітамінів, що містяться у цій зелені, жиророзчинні. Тобто засвоюються організмом лише при наявності жирів. Тож найкращі додатки до петрушки – це те, що містить жири (сир, олія, горіхи, насіння).

Не варто забувати, що хлорофіл і вітамін С дуже чутливі до температур. Тому краще не додавати зелень у страви з температурою вище 60 градусів. Оптимальний варіант споживання – у салатах або смузі.

Оригінальні рецепти з петрушкою

Петрушка – ідеальний складник для різних паст, соусів та смузі. Головне додавати лише листочки без стебел. Адже стебла мають грубі волокна, через що страва не отримає однорідної текстури. Ось декілька цікавих рецептів із петрушкою:

З архіву або читайте також:

Корисні продукти для печінки: що корисно і чого не любить печінка?

14.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті