Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Що таке плато і як його побороти?

Плато – це коли вага стоїть на одній позначці від 2 тижнів. Воно буває майже усіх. Найчастіше встає вага, коли ви вже добре схуднули (на 5-7-10 кг). Як відрізнити, чи це справді плато? І що робити, щоб зрушити вагу?

Чому вага стоїть на місці? 10 причин

Не завжди схуднення припиняється лише через плато. Ось ситуації, коли у вас не плато:

  1. Тиждень до і під час менструації вага може стояти або навіть рости. Це нормальна реакція організму.
  2. Збився гормональний фон. Якщо є порушення менструального циклу, ряд неприємних симптомів (головні болі, втома, сухість шкіри, набряки, низький тиск і т.д.) – треба консультуватись з лікарем.
  3. Вага стоїть, але об’єми падають. Особливо, якщо ви займаєтесь спортом, бігом, ходите в зал. Тому завжди треба крім ваги звертати увагу і на об’єми.
  4. Ви їсте багато солоного і банально затримується рідина.
  5. Мало сну або сильні стреси. Це впливає на гормон стресу, а він – на схуднення. Для схуднення рекомендовано на скільки можливо уникати стресів, а спати – 6-8 годин.
  6. У перший-другий тиждень зміни харчування точно плато нема. Дайте організму час налаштуватись на роботу.
  7. Якщо ви їли тривалий час менше 1200 з вагою 70-100 кг і нормальною активністю або п’єте дуже мало води – це не плато, це сповільнився метаболізм.
  8. Якщо ви худнете на 300-500 г в тиждень – це не плато. Це нормальне, хороше схуднення.
  9. Ви не зважуєте їжу, а кладете на око. Так важче контролювати калорійність раціону і, можливо, ви їсте більше або менше.
  10. Сповільнювати або збільшувати вагу можуть деякі лікувальні препарати або серйозний дефіцит вітамінів. Якщо є такі підозри – обов’язково треба консультуватись з лікарем.

Як зрушити вагу з місця?

Якщо це все ж плато. Наприклад, ви вже схуднули на 10 кг за 2 місяці, лишилось ще 5, і процес ніяк не рухається. Спробувати можна наступне:

✅ Дайте організму відпочинок. Тиждень харчуйтесь на калорії для підтримки ваги (треба змінити в програмі Меню – Мій профіль – Моя ціль – «Бути у формі», і вона вам розрахує потрібну цифру). Через тиждень знову починайте їсти на калорії для схуднення. Дуже часто такий перепочинок дасть результат і вага зрушиться.

✅ Гойдалки калорій. Наприклад, день ви харчуєтесь мінімально (як на сидячому способі життя для схуднення) на 1200-1300 ккал. День – як для підтримки ваги (наприклад, 1800-1900). Так зробити 2-3 підходи.

✅ Додати спорт. Якщо ви худли лише на харчуванні – додайте хоча би 3 рази на тиждень спорт по 45 хв (банально – відео на ютубі, катання на велосипеді або роликах).

✅ Наберіться терпіння і продовжуйте нормальне харчування. Інколи організм просто втомився скидати кілограми. Відпочине 2-3 тижні – і повернеться до схуднення. Головне в цей момент не закинути все і не втратити результат, якого ви вже досягли!

Це, звісно, стосується лише тих, хто рахує калорії. Якщо ж ви їсте просто, як захочеться, то цілком можливо, що ви їсте менше або більше потрібної норми для схуднення. І той, і той варіант – не дуже вдалі для схуднення. Найзручніше рахувати калорії в додатку “Таблиця калорійності“. Достатньо записувати те, скільки грамів і яких продуктів ви з’їли. Програма автоматично порахує не лише калорії, а й вміст білків, жирів, вуглеводів і харчових волокон.

Таблиця Калорійності

6.7.2020 Таблиця Калорійності Різне, Цікаве

З архіву

Печені яблука: користь та рецепт приготування

Чи корисні печені яблука? Чи можуть вони нашкодити? Чи можна цей десерт тим, хто худне? Як урізноманітнити простий рецепт запечених яблук? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

ТОП 15 продуктів, корисних для нервової системи

Які продукти для нервової системи мають позитивний ефект на здоров’я та настрій? Які страви варто споживати, щоб підтримати здоров’я мозку та покращити розумову роботу? Про все це нижче.

В яких продуктах міститься магній в великій кількості?

Для чого організму потрібен магній? Яка його денна норма? Які прояви дефіциту та чи можна задовольняти потребу магнію лише з продуктів харчування? Про все це нижче.

Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Корисні властивості хурми

Чим корисна хурма? Кому її можна споживати? Чи можна їсти хурму тим, хто худне? Скільки в ній вітамінів, калорій і цукру? Які є оригінальні рецепти з хурмою та з якими продуктами вона поєднується найкраще? Все, що варто знати про хурму, читайте у цій статті.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner