Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Правильне харчування взимку — ідеї смачних та корисних страв

Влітку харчуватись корисно – не так складно. А от взимку, коли овочів і фруктів обмаль, якість раціону може погіршитись. Як харчуватись взимку, щоб отримати всі потрібні вітаміни? Як скласти собі зимове меню для схуднення?

Зимові страви: що варто включати в раціон?

Взимку можна організувати собі корисне і смачне меню! Наприклад, можна застосувати такі дієві поради:

  1. Купувати або наперед заготовлювати заморожені овочі та гриби, овочеві або фруктово-ягідні суміші, які можна додавати у супи, на гарнір або як додаток до каш.
  2. Підходять також сушені овочі, наприклад, сушені томати або гриби.
  3. Варто звернути увагу на капусту: всі доступні види, особливо білокачанна, червона і пекінська (споживати і в приготовленому, і в свіжому вигляді). Дуже корисною є також квашена капуста, адже окрім вітаміну С в ній дуже багато клітковини і корисних бактерій для кишківника. Невелику порцію квашеної капусти можна споживати, наприклад, через день. Єдине, що слід враховувати – те, скільки додавали цукру під час сквашування.
  4. В раціон варто включати також варений або запечений буряк і всі салати з нього, свіжу або варену моркву, корінь селери, солодку або ріпчасту цибулю,
  5. Що стосується фруктів, то оптимальний варіант – гранати, цитрусові, яблука, хурма, банани (останні слід вживати в помірній кількості, адже в них багато цукру).
  6. Не слід забувати про звичайну свіжу зелень, таку як кріп, петрушка, зелена цибуля. В них міститься велика кількість вітамінів та ефірних компонентів.
  7. Щоб зігрітись, можна пити чаї з замороженими ягодами: обліпихою, журавлиною, калиною, малиною (бажано чай температурою не більше 60 градусів, щоб вітамін С з ягід зберігся).

Авжеж, щоб правильно організувати меню, краще планувати його завчасно. Наприклад, приблизно розписувати меню на тиждень. Цей варіант оптимальний з практичної та фінансової точки зору.

Зимове меню на тиждень: що враховувати?

По-перше, слід звернути увагу, щоб в раціоні були щодня 300-400 г овочів і фруктів. Можна чергувати, наприклад, квашену капусту, тушковану, салати з пекінської капусти, овочі на гарнір, додавати овочі до риби і птиці, в кашу.

По-друге, варто споживати каші довгого варіння (перлову, пшеничну, ячмінну, вівсяну тощо) або бобові. Вони довго підтримують відчуття ситості, тому не буде переїдання. Адже взимку часто хочеться їсти, особливо якщо холодно. А також слід стежити за достатньою кількістю жирів, особливо з їжі, а не просто олії (жири з насіння, горіхів, риби).

По-третє, слід звернути увагу на вміст вітаміну D. Це вітамін, який синтезується організмом під дією сонця. Взимку сонця практично немає, тому цей вітамін часто в суттєвому дефіциті. На що він впливає? На імунітет, метаболізм, сон і десятки інших процесів.

Більшість лікарів радять приймати його додатково у вигляді таблеток чи крапель з жовтня до квітня. Якщо ж цього робити категорично не хочеться, варто збагачувати раціон продуктами, що його містять, щоб хоча б частково компенсувати дефіцит. Наприклад, споживати вершкове масло, жовтки яєць, жирну рибу (лосось, сардини, печінку тріски тощо), твердий сир, яловичу печінку і т.д.

Зимові страви: рецепти

Оптимальний варіант – включати в раціон зимові смачні страви з овочів. Бо це те, чого бракує найчастіше. Наприклад, можна доповнити раціон такими стравами:

  • оригінальний салат з відвареною брюсельською капустою, міні-моцарелою, підсмаженим мигдалем, сушеною журавлиною і заправкою з меду, оливкової олії й апельсинового фрешу;
  • вітамінний салат з шаткованої червонокачанної капусти, сирої моркви, цедри апельсина, кмину, волоських горіхів і заправлений нерафінованою соняшниковою олією;
  • поживний салат з пекінською капустою, консервованою кукурудзою, вареним яйцем, твердим сиром, курячим м’ясом і заправкою зі сметани з зернистою гірчицею.

Таблиця Калорійності

10.2.2021 Таблиця Калорійності Різне

З архіву

В чому користь пшоняної каші?

Пшоно користується меншою популярністю, ніж гречка, вівсянка та рис. А дарма, адже воно дуже багате на вітаміни. В чому користь пшона? Як цю крупу смачно готувати і як правильно зберігати? Скільки в ній калорій і чи можна їсти при схудненні? Про все це нижче.

Схожі статті

ТОП 15 продуктів, корисних для нервової системи

Які продукти для нервової системи мають позитивний ефект на здоров’я та настрій? Які страви варто споживати, щоб підтримати здоров’я мозку та покращити розумову роботу? Про все це нижче.

В яких продуктах міститься магній в великій кількості?

Для чого організму потрібен магній? Яка його денна норма? Які прояви дефіциту та чи можна задовольняти потребу магнію лише з продуктів харчування? Про все це нижче.

Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Корисні властивості хурми

Чим корисна хурма? Кому її можна споживати? Чи можна їсти хурму тим, хто худне? Скільки в ній вітамінів, калорій і цукру? Які є оригінальні рецепти з хурмою та з якими продуктами вона поєднується найкраще? Все, що варто знати про хурму, читайте у цій статті.

Як прискорити метаболізм? 5 порад, які точно спрацюють

Часто люди називають причиною своєї зайвої ваги – повільний метаболізм. Це і правда, і неправда водночас. Як розібратись і що робити зі своїм метаболізмом?

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner