Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Корисні властивості хурми

Чим корисна хурма? Кому її можна споживати? Чи можна їсти хурму тим, хто худне? Скільки в ній вітамінів, калорій і цукру? Які є оригінальні рецепти з хурмою та з якими продуктами вона поєднується найкраще? Все, що варто знати про хурму, читайте у цій статті.

Користь і шкода хурми

В цьому фрукті 28 вітамінів та мінералів, хоча хімічний склад трохи відрізняється залежно від сорту. Крім цього, частина вітамінів втрачається під час термообробки, якщо хурму, наприклад, запікати. Але якщо їсти її у свіжому вигляді, то ось які вітаміни в хурмі містяться в найбільшій кількості:

  1. Вітамін А і бета-каротин. Це ті компоненти, які відповідають також за насиченість кольору. В одній хурмі вагою 200 г міститься 50% денної потреби в цих вітамінах. Вони потрібні для: здоров’я очей та хорошого стану шкіри, імунітету, репродуктивної та сечовидільної системи, здоров’я слизових оболонок (шлунку, кишківника). Крім цього, А і бета-каротин – це потужні антиоксиданти, які чинять протизапальну дію. Проте, ці вітаміни жиророзчинні. Тож обов’язково до чи під час споживання хурми в їжі мають бути присутні жири.
  2. Хурма – це рослинне джерело заліза. В цьому фрукті більше заліза, ніж в яблуках.
  3. Корисні властивості хурми проявляються для кишківника. Завдяки м’яким харчовим волокнам цей фрукт налагоджує моторику та покращує травлення.

Окремо можна відзначити користь хурми для жінок:

  • біотин у складі допоможе підтримувати здоров’я волосся (яке часто може страждати через гормональні коливання, термічний вплив приладів для укладки, хімічну косметику для волосся тощо);
  • вітамін А позитивно вплине на стан шкіри та стане профілактикою появи лущення;
  • вітамін С забезпечить рівний тон шкіри, протидіятиме появі пігментних плям та куперозу (до яких схильні ті, хто має дуже світлий колір шкіри);
  • залізо в складі буде невеликою профілактикою появи анемії (саме жінки мають найбільшу схильність до дефіциту заліза).

Що стосується шкідливих властивостей, то найбільша шкода – від недозрілих, дуже терпких на смак плодів (цю терпкість дає речовина танін). Така хурма може негативно вплинути на кишківник і викликати дискомфорт. Що робити, якщо купили недозрілу хурму? Це дуже просто виправити. Її варто помістити з яблуками і/або бананами в паперовий пакет і покласти в шухляду. За 1-3 дні хурма дозріє. Після цього її варто зберігати в холодильнику.

Ще одна шкідлива властивість – цей фрукт варто обмежувати тим, хто має діабет (допустимо вживати помірну порцію, але при цьому варто контролювати рівень цукру).

Хурма: користь під час схуднення

Більшість тих, хто худне, виключають зі свого раціону хурму. Адже в 100 г цього фрукту міститься 13-15 г цукрів. Проте, завдяки своєму складу та вітамінам фрукт має і певні переваги для тих, хто знижує вагу. Яка користь від хурми під час схуднення?

  • харчові волокна допоможуть з очищенням і нормальною роботою кишківника;
  • вітамін А допоможе зі здоров’ям шкіри;
  • калій у складі буде протидіяти набряками;
  • магній підтримає м’язи під час занять спортом (залізо в складі також важливе для спорту, адже забезпечує доставку кисню до тканин і м’язів).

Тому не варто уникати хурму. Найкращий варіант – це споживати різноманітні фрукти, і періодично порцію хурми в тому числі.

Оригінальні рецепти з хурмою

Цей фрукт чудово поєднується з кислішими фруктами або ягодами (апельсини, вишня, калина тощо), гарбузами, з будь-якими горіхами, птицею і м’якими сирами (наприклад, з сиром брі, фетою). До речі, коли поєднуються жирні продукти та хурма, її користь відкривається максимально. Адже в хурмі багато вітаміну А і бета-каротину, а їм для засвоєння обов’язково потрібна присутність жирів.

Якщо хурму хочеться з’їсти не як десерт, а цікаво подати в якомусь рецепті, то ось декілька смачних поєднань з хурмою:

  • запечена хурма з арахісом та куркою (яка була замаринована в олії з медом і мускатним горіхом);
  • салат з твердих сортів хурми, пряних мандаринів, горіхів кеш’ю, молодого шпинату та сиру брі;
  • салат з хурми, індички, салатного міксу, авокадо та зернят гранату (у ролі заправки суміш оливкової олії та соєвого соусу).

Таблиця Калорійності

13.11.2021 Таблиця Калорійності Різне

З архіву

Продукти: що з чим поєднувати?

Які продукти з якими краще поєднуються? А що краще не вживати разом в одному прийомі їжі?

Схожі статті

ТОП 15 продуктів, корисних для нервової системи

Які продукти для нервової системи мають позитивний ефект на здоров’я та настрій? Які страви варто споживати, щоб підтримати здоров’я мозку та покращити розумову роботу? Про все це нижче.

В яких продуктах міститься магній в великій кількості?

Для чого організму потрібен магній? Яка його денна норма? Які прояви дефіциту та чи можна задовольняти потребу магнію лише з продуктів харчування? Про все це нижче.

Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Правильне харчування взимку — ідеї смачних та корисних страв

Влітку харчуватись корисно – не так складно. А от взимку, коли овочів і фруктів обмаль, якість раціону може погіршитись. Як харчуватись взимку, щоб отримати всі потрібні вітаміни? Як скласти собі зимове меню для схуднення?

Як прискорити метаболізм? 5 порад, які точно спрацюють

Часто люди називають причиною своєї зайвої ваги – повільний метаболізм. Це і правда, і неправда водночас. Як розібратись і що робити зі своїм метаболізмом?

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner