Як правильно записувати продукти в додаток: у сирому чи готовому вигляді?
Якщо ви правильно записуєте продукти в раціон, то додаток правильно підраховує спожиті калорії калорії і ви успішно досягаєте цільової ваги. Як правильно рахувати калорії і записувати продукти в додаток?
Якщо є можливість – записуйте все у сирому чи сухому вигляді. Якщо ви зважили 40 г вівсянки, то вже неважливо, скільки додали води і як сильно розварили – ви все одно з’їли калорії з 40 г вівсянки. Продукт без термічної обробки позначається листочком, а приготовлений – жовтим значком каструльки. Якщо немає можливості, і ви готуєте не лише собі, а і всій сім’ї, то записуйте у вареному. Якщо ви знаєте бренд продукту, то теж враховуйте це (також ви можете спробувати знайти продукт по штрих-коду).
Як записувати овочі, курку, рибу, м’ясо, яйця?
Можна і в сирому, можна зважувати і у готовому вигляді (там похибка не така значна, адже вони несильно по різному розварюються). Фрукти можна записувати сирі, запечені, а також розморожені.
Як записувати крупи, бобові, макарони, напівфабрикати?
Якщо ви собі окремо готувати не можна, то можна зробити ще й таке. До прикладу, макарони. Спробуйте раз зважити 100 г сухих макаронів. Потім слід зважити їх у готовому вигляді. Наприклад, буде 250 г. Тобто, 100 г конкретно ваших макаронів = 250 г варених. А 10 г сухих = 25 г варених. І ви наступні рази знатимете, що якщо ви собі зважили 250 г готових макаронів – це 100 г сухих. Те саме можна зробити з крупами, бобовими. Враховуючи, що ви практично завжди варите в однакових пропорціях крупи до води і приблизно однаковий час, то так калорійність буде доволі точна. І, для більшості, зручніше зважувати собі порції їжі у готовому вигляді, адже так швидше. Напівфабрикати (вареники, зрази і подібне) краще шукати в додатку по бренду.
Чи можна обрати готові страви з каталогу?
Ми НЕ радимо записувати готові страви з каталогу. Наприклад, салат з олією, борщ з куркою, плов з телятиною тощо. Принаймні, на час активного схуднення. Вони потрібні лише для того, щоб зорієнтуватись, або якщо ви їсте в гостях/кафе. Якщо ж ви зараз лише на шляху до досягнення мети – записуйте все по окремості. Тобто, НЕ «тушкована курка зі сметаною» (в якій не дуже відомо скільки і якої частини курки, скільки сметани і якої жирності). Записувати слід так: гомілка куряча без шкірки – 150 г, сметана 10% – 50 г, цибуля 40 г. Так все буде точно підраховано.
Ось приклад, як правильно і не дуже правильно можна записувати продукти (деякі цифри заокруглені, тому в сумі виходить на 1 калорію більше).
Як зберегти свої страви, які готуєте часто?
Стосовно того, як записувати багатокомпонентні страви, такі як: суп, запіканку, кекси, омлет, тушкована курка зі сметаною, рагу з м’ясом і соусом, запечений рулет і т.д. Це все можна зберегти у Мої страви. Так ви можете зберегти абсолютно все, що більш-менш часто споживаєте. Для цього слід зробити таке:
- Записати всі інгредієнти їжі та їхню вагу в один прийом. Наприклад, обід.
- Натиснути на 3 крапочки і «Зберегти їжу».
- Назвати свою страву, наприклад, Плов з куркою.
- Все, ви зберегли страву. Тепер, коли готуватимете цей плов, записуйте цю страву не знову по інгредієнтах, а просто обираєте вкладку «Мої страви» і свій плов. І записуєте, скільки поклали, наприклад, 25% страви або 200 г.
Як врахувати термообробку страви?
Поки, на жаль, лише вручну. Коли треба враховувати термообробку? Якщо ви спекли, припустимо, запіканку, а собі потім зважуєте по по скількись грамів готового (наприклад, то 120 г, то 150 г, то 100 г). Під час випічки вага випаровується, тому 100 г тіста для запіканки могло мати 150 ккал, а готової – вже 190. Як врахувати термічну втрату продукту? Для цього треба зважити страву ДО, наприклад, інгредієнти тіста для запіканки важать 1000 г (в супах, плові та подібному варто враховувати і воду). Зважити після варіння/запікання/випікання, наприклад, буде 800 г запіканки. Далі ділимо 1000:800 = 1.25. На оцей коефіцієнт треба множити грами готової страви, щоб записати, скільки це сирої. Зважили 100 г запіканки готової – це 125 сирої. Так все буде максимально точно. Якщо змін у вазі страви до і після майже нема, то можна коефіцієнт не враховувати.
29.3.2021
Таблиця Калорійності
Користування Таблицею калорійності