Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Як прискорити метаболізм? 5 порад, які точно спрацюють

Часто люди називають причиною своєї зайвої ваги – повільний метаболізм. Це і правда, і неправда водночас. Як розібратись і що робити зі своїм метаболізмом?

Метаболізм (він же обмін речовин) – це енергія, яку організм витрачає на підтримку свого функціонування. Калорії витрачаються абсолютно на все: дихання, травлення, роботу нирок, печінки і решти органів, розумову роботу і навіть на сон.

Що впливає на метаболізм?

Велика кількість факторів: стать, вік, стан здоров’я, навіть рівень вітамінів і гормонів (якщо є підозра на останній пункт, то треба звертатись до лікаря). Проте, найбільше вливають два. Перший – генетичний фактор. Через нього й існує така «магія», коли люди їдять майже все і багато, і при цьому не набирають зайву вагу.

Другий потужний фактор – харчування і вже наявна зайва вага. Якщо м’язова маса більше, то й метаболізм швидший. Якщо переважає жирова маса – обмін речовин стає повільніший, отже, вага набирається ще більше (якщо, звісно, не змінювати свій раціон). Виходить, метаболізм повільнішає від зайвої ваги, а зайва вага збільшується через повільний метаболізм. Як же розірвати це замкнене коло?

Порада 1: багато їсти.

Звісно, багато – не означає понад свою норму. Проте, дуже часто, починаючи худнути, люди допускають критичну помилку: їдять суттєво менше, ніж їм треба (або навіть голодують).

Припустимо, певній людині для підтримки ваги потрібно 2000 ккал (у кожного своя норма). З них на метаболізм потрібно 1500, і ще 500 на активність (з’їздити на роботу, вигуляти собаку, прибрати вдома і т.д.).

Що робити, щоб вага знижувалась? Їсти менше потрібного, наприклад, 1700 ккал. Тоді 1500 і далі йтиме на метаболізм, а те, чого бракує для активності – йтиме із запасів. Якщо ж їсти, наприклад, 800-1000 ккал, тоді де організму взяти хоча б ті базові 1500 на підтримку свого функціонування?

Якщо тривалий час так не доїдати, то спочатку організм бере калорії звідти, де їх найшвидше можна взяти (наприклад, з м’язів, і тому на вагах цифра зменшується). А далі – привіт, повільний обмін речовин! Організм починає економити всюди, де це можливо. Грубо кажучи, навіщо витрачати якісь калорії на роботу м’язів і на спалювання жирів, якщо треба економити калорії для роботи органів?

Ще варто згадати, що і режим важливий. З’їсти 1700 за 1 раз ввечері або ж з’їсти їх за 4 рази (сніданок, перекус, обід, вечеря) – це різні речі. Тож обирати треба 3-4-5-разовий режим харчування.

Порада 2: багато пити

Уточнення: багато пити простої води. А ще точніше – пити свою денну норму. Яка це норма? Приблизно 30-40 мл води на 1 кг ваги (взимку 30, в спеку 40), враховуючи рідину з їжі. Якщо говорити суто про питну воду, то це 20-25 мл на 1 кг теперішньої ваги.

Порада 3: не ходити в спортзал лише на 1 годину

І ще одне уточнення: в зал ходити можна, і навіть варто, проте лише тих 2-3 годин на тиждень буде мало. Якщо ходити в зал двічі на тиждень, а решту днів сидіти за комп’ютером по 8 годин не встаючи, а потім продовжити сидіти вже вдома, то обмін речовин не пришвидшиться.

Щоб прискорити метаболізм, варто намагатись рухатися кожну годину-дві. Як приклад: 55 хв сидяча робота, 5 хвилин – пройтись, спуститись-піднятись кілька поверхів по сходах тощо, а також 15-20 хв прогулянки під час обіду. Варто хоча б намагатись наблизитись до такого варіанту активності. Це дійсно працює і дає хороший результат для метаболізму. А зал просто допоможе з м’язовою масою (яка, звісно, теж дуже потрібна для нормального обміну речовин).

Порада 4: припинити дивитись серіали і прибирати вдома

Якщо цими заняттями замінюється повноцінний сон. Хороший 7-8 годинний сон запорука нормального метаболізму (це вже доведено усіма вченими). Тож якщо вибір стоїть між помити плиту на кухні і поспати зайву годину, а ви хочете знизити вагу і пришвидшити свій метаболізм, то обирати треба сон.

Порада 5: опанувати мистецтво забивати на все

Або забивати хоча б на те, що не у ваших силах змінити (політика, новини, думки оточуючих, поганий настрій шефа, який на вас зірвався і т.д.). Будь-який стрес тягне за собою підвищення рівня гормону стресу кортизолу. Він в складних стосунках з інсуліном. І разом вони впливають на метаболізм і відкладення жирових запасів (особливо, якщо присутня надмірна калорійність раціону).

Тож не варто зациклюватись на генетиці. На метаболізм можна вплинути і самостійно. А точніше – варто вплинути! Це дієвий рушій для схуднення і що дуже важливо – для утримування тієї ваги, яка сформувалась в результаті схуднення. 

Таблиця Калорійності

2.11.2020 Таблиця Калорійності Різне

З архіву

Все про корисні властивості ожини для організму людини

Чим корисна лісова ожина для дорослих і дітей? Які речовини у ній містяться? Чи має вона протипоказання? Чи варто їсти її під час схуднення? Про все це нижче.

Схожі статті

ТОП 15 продуктів, корисних для нервової системи

Які продукти для нервової системи мають позитивний ефект на здоров’я та настрій? Які страви варто споживати, щоб підтримати здоров’я мозку та покращити розумову роботу? Про все це нижче.

В яких продуктах міститься магній в великій кількості?

Для чого організму потрібен магній? Яка його денна норма? Які прояви дефіциту та чи можна задовольняти потребу магнію лише з продуктів харчування? Про все це нижче.

Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Корисні властивості хурми

Чим корисна хурма? Кому її можна споживати? Чи можна їсти хурму тим, хто худне? Скільки в ній вітамінів, калорій і цукру? Які є оригінальні рецепти з хурмою та з якими продуктами вона поєднується найкраще? Все, що варто знати про хурму, читайте у цій статті.

Правильне харчування взимку — ідеї смачних та корисних страв

Влітку харчуватись корисно – не так складно. А от взимку, коли овочів і фруктів обмаль, якість раціону може погіршитись. Як харчуватись взимку, щоб отримати всі потрібні вітаміни? Як скласти собі зимове меню для схуднення?

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner