Як прискорити метаболізм? 5 порад, які точно спрацюють
Часто люди називають причиною своєї зайвої ваги – повільний метаболізм. Це і правда, і неправда водночас. Як розібратись і що робити зі своїм метаболізмом?
Що таке нут і в чому його користь? Чи треба замочувати нут і як готувати його смачно? Скільки часу готувати нут і в яких рецептах його можна використати?
Нут або ж турецький горох (інша назва) – це один з видів бобових. У звареному вигляді він м’який, має тонку оболонку, світло-жовтий колір і легкий горіхових присмак.
Нут – це продукт здорового харчування. В ньому 20% якісного рослинного білку та близько 50% повільних вуглеводів.
Крім цього, величезний плюс нуту – високий вміст вітамінів В і фолієвої кислоти, магнію, калію, міді, селену, цинку, кальцію (всього в нуті майже 30 вітамінів і мінералів).
Завдяки такому складу його радять вживати тим, хто не їсть м’яса, при розумових навантаженнях і під час стресу, для покращення імунітету, під час зниження ваги, при заняттях спортом. Він також корисний для серцево-судинної системи, а саме: підтримує роботу серцевого м’язу (завдяки калію) і є профілактикою головного болю судинного характеру.
Радять їсти страви з нуту під час планування вагітності, адже 70 г сухого нуту (або 180-210 г вареного) забезпечує денну потребу фолієвої кислоти. Це той компонент, який найбільш важливий в перший місяць розвитку плоду.
Приємний бонус: 100 г вареного нуту забезпечує більше 30% денної потреби у харчових волокнах. В цьому виді гороху містяться як розчинні, так і нерозчинні волокна. Перші допомагають очистити кишківник і є поживою для корисних бактерій, а другі – стимулюють перистальтику. Все це разом забезпечує повноцінну роботу травлення.
Всі варіанти приготування нуту включають його відварювання. А вже з відвареного нуту можливі інші варіації його використання. Як варити нут? Перший крок – замочити хоча б на 4 години чи на ніч у прохолодній або теплій воді в пропорції 1 склянка нуту до 4 склянок води.
Якщо часу на повноцінне замочування немає, то можна зробити так: залити нут холодною водою, поставити на плиту, проварити 5 хвилин після закипання, накрити кришкою і лишити на 1 годину. Тоді ефект буде як після 4 годин замочування у холодній воді.
Далі воду злити, нут промити і поставити у свіжій воді варитись до готовності. Скільки часу?
Солити турецький горох краще за 3-5 хвилин до готовності.
Розмочені бобові залити водою (з розрахунку 1 склянка нуту на 3 склянки води) і готувати в режимі «Тушкування» або «Плов» близько 90 хв. В скороварці розмочений нут, зазвичай, готується приблизно 40 хвилин на режимі «Бобові» або «М’ясо».
Варений нут чудово смакує у салатах. Наприклад, у таких комбінаціях:
Також нут можна готувати як закуску. Для цього слід обсмажити його на сковорідці з додаванням невеликої кількості оливкової олії, вершкового масла або масла гхі. При приготуванні додається сіль і будь-яка улюблена суміш спецій.
Другий варіант такої закуски – не смажити, а запікати турецький горох в духовці близько 20-30 хвилин при 180 градусах. В обох варіантах нут виходить пікантний і хрусткий (нагадує солоні горішки).
Що стосується фалафелів, то з подрібненого в м’ясорубці або блендері нуту (з додаванням спецій і невеликої кількості борошна) формуються кульки і обсмажуються в олії.
Можна зробити і корисніший та більш дієтичний варіант фалафелів. Сформувати з нутової маси кульки або котлети і запекти їй протягом 15-20 хвилин в духовці (за бажанням попередньо обсмажити на антипригарній сковорідці, щоб була скоринка).
Ця закуска готується дуже просто і вважається класикою страв з нуту. Для цього боби замочуються і відварюються протягом 60-70 хвилин до м’якості. Далі просто подрібнюються в блендері з додаванням будь-якої корисної олії, кунжутної пасти (або смаженого кунжуту), часнику й улюблених спецій (особливо смачно з копченою паприкою).
Хумус можна вживати з хлібцями, підсушеним хлібом, свіжими овочами (морквою, селерою, солодким перцем тощо). Його також можна зробити кольоровим. Для цього додати трохи куркуми або бурякового чи шпинатного соку. Таким чином, можна отримати хумус яскраво жовтого, рожевого або зеленого кольору.
22.12.2020 Таблиця Калорійності ЦікавеЧасто люди називають причиною своєї зайвої ваги – повільний метаболізм. Це і правда, і неправда водночас. Як розібратись і що робити зі своїм метаболізмом?
Повна стаття 2.11.2020
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024