Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Як приготувати сочевицю з максимальною користю для здоров’я?

Чим корисна сочевиця? Як її зберігати та готувати? Які є смачні рецепти з сочевицею?

Сочевиця – це вид бобових. На вигляд, це наче сплюснутий горох. Є 7 видів сочевиці, проте, в Україні найпопулярнішими є два – червона (помаранчева) і зелена. Ще 2 види можна зустріти, але значно рідше (коричнева і чорна).

Сочевиця: користь

Це дуже корисний вид бобових. Перший великий плюс сочевиці – високий вміст білку, що робить її важливим продуктом для харчування вегетаріанців та веганів. В 100 г сухих бобів міститься 23-25 г білків. Крім цього, в них є і повільні вуглеводи. До речі, ці вуглеводи не підвищують рівень цукру в крові, відповідно, сочевицю можна людям з діабетом.

Друга перевага, яку має цей вид бобових – багато харчових волокон. Клітковина потрібна для нормального травлення і роботи кишківника.

Завдяки такій комбінації (білки, вуглеводи, клітковина) ідеально підходить сочевиця для схуднення. Наприклад, можна вживати її на обід, доповнюючи зеленню, грибами і овочами.

Третя корисна властивість сочевиці в її складі. Порція у 100 г сухої сочевиці задовольняє третину денної потреби у вітамінах В1, В2, В4, В5, В6, В9, а також калію, цинку, селену, магнію. Ще більше в ній міститься заліза, марганцю і міді (по 60% денної потреби у 100 г бобів).

Ці вітаміни часто можуть бути в дефіциті у тих, хто не вживає м’яса, займається спортом або має посилену фізичну та розумову роботу. Тож цим категоріям людей вживати сочевицю дуже бажано.

Поєднання калію і магнію дуже важливе для серцево-судинної системи, тож регулярне вживання сочевиці виступає профілактикою проблем з артеріальним тиском та для нормальної роботи серця та судин.

А ще приємний бонус сочевиці – високий вміст амінокислоти триптофан. Вона потрібна для вироблення серотоніну, тобто, гормону радості. Разом з магнієм і вітаміном В6, які також містяться в бобових, сочевицю варто вживати тим, хто має регулярні стреси, головні болі, проблеми з настроєм та сном.

Сочевиця: приготування

Найзручніший варіант – відварювати сочевицю. На відміну від гороху, квасолі, нуту і подібних бобових сочевиця не є такою твердою. Відповідно, її не потрібно замочувати, а можна одразу відварювати. Скільки часу і як варити сочевицю? Це залежить в першу чергу від виду, а саме:

  • зелена сочевиця вариться 25-35 хвилин після закипання. Вона помірно розварюється і залишається більш цілісною, тому чудово підходить для гарнірів і салатів.
  • червона сочевиця вариться 15-20 хвилин, і доволі добре розварюється. Тому страви з сочевиці цього виду найчастіше – це рагу або супи (особливо, супи-пюре). Підійде вона і для сочевичного хумусу або просто пюре (замість картопляного), адже перетворюється на ніжну кремову масу.

Сочевиця: як приготувати максимально смачно?

Цей вид бобових ідеально поєднується зі спеціями. Які саме? Будь-які сушені овочі, а також східні спеції – зіра, куркума, кмин, шафран, мускатний горіх. Можна приготувати і з більш стандартним набором спецій: сушені базилік і майоран, солодка паприка, гранульований часник, свіжозмелені перці (або одразу взяти готову суміш прованських трав).

Крім цього, ідеальними доповненнями в рецепти з сочевиці є в’ялені томати, сушені білі гриби, свіжі печериці, пасерована або смажена цибуля, обсмажений на олії часник. Ці поєднання роблять сочевицю значно цікавішою і смачнішою.

М’ясні рецепти страв з сочевиці

Цей вид бобових трохи легші для перетравлювання, ніж квасоля, горох, нут. Тож сочевицю можна комбінувати з м’ясом. Наприклад, в таких стравах:

  • зелена сочевиця з телятиною, чорносливом і солодким перцем;
  • у вигляді гуляшу з червоної сочевиці, яловичини, цибулі, моркви, картоплі, томатів та спецій (має виходити щось середнє між рагу та супом);
  • пряний суп з бараниною, червоною сочевицею, картоплею, цибулею, томатною пастою та спеціями (кмин, паприка, часник, перець чилі).

Сочевиця: рецепти веганських страв

Сочевиця додає веганським стравам поживності та білку. Смачними будуть такі варіанти:

  • салат з вареної зеленої сочевиці з додаванням зелених оливок, свіжих помідорів, солодкого перцю, соняшникової нерафінованої олії та петрушки;
  • червона сочевиця з вершковим маслом і спеціями карі;
  • сочевиця з печерицями, білими сушеними грибами, томатною пастою, морквою та цибулею.

Як зберігати сочевицю?

Сочевиця дуже добре вбирає вологу. Тому зберігатись вона має в сухих шухлядах подалі від джерел вологи. Сухі бобові краще зберігати у полотняному мішечку (з тканини або мішковини) або склі. Не варто зберігати сочевицю в пакетах, адже там часто збирається конденсат (волога). Також бажано зберігати сочевицю подалі від сонця.

Якщо зберігати сочевицю в теплому і вологому місці (наприклад, над плитою в кухні), то бобові можуть запліснявіти, що буде небезпечним для здоров’я та зберігання інших продуктів.

Таблиця Калорійності

26.12.2020 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Як готувати капусту броколі?

Броколі – це капустяний овоч. На вигляд це невеликі яскраво-зелені суцвіття на стовбурі-качані. В їжу, в основному, вживаються лише суцвіття. Проте, для супів (особливо супів-пюре) цілком підходять і качани. Чим корисна капуста і як її вживати?

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner