Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Які натуральні замінники цукру обрати при схудненні?

Про що зазвичай задумуються, починаючи худнути? Одне з перших – як прибрати з раціону цукор і чим його замінити. Є десятки альтернатив, нижче йтиме мова про найпопулярніші цукрові замінники, їх переваги та недоліки.

Якими продуктами можна замінити цукор для схуднення?

Найпростіший варіант – використовувати фрукти та сухофрукти для заміни цукру. Мається на увазі і просто, коли хочеться чогось солодкого, і в рецептах десертів. Найсмачніші варіанти:

  •  Банан –  дуже солодкий фрукт, тому найпопулярніший натуральний замінник цукру, адже ідеально підходить для рецептів випічки, як додаток до йогуртів, каш, кисломолочного сиру, як складова корисного морозива, смузі тощо;
  • Мед – фактично теж цукор, але містить ряд корисних речовин;
  • Фініки– чудовий варіант для корисних цукерок або батончиків (сухофрукти подрібнюються разом з горіхами), крім цього можна фініки очистити від шкірочки і добре збити в пастоподібну масу, яку додавати в десерти;
  • Родзинки – чудово підходять для цукерок і кисломолочного сиру;
  • Чорнослив і курага – солодкі сухофрукти, особливо смачно поєднується з кисломолочними продуктами.

Банан містить найменше калорій. Решта продуктів з переліку має лиш трішки меншу калорійність, ніж цукор (на 20-30%, що і є їхнім недоліком). Тому їх замість цукру використовують не з метою зниження калорійності страви, а з метою заміни цукру більш корисним солодким продуктом. Наприклад, фініки, родзинки, чорнослив і курага містять багато вітамінів (А, С, залізо, калій, магній) та харчових волокон, які є корисними для травлення.

Чим можна замінити цукор: рослинні цукри та сиропи

Найпопулярніший зараз варіант – стевія замість цукру. З суттєвих переваг: вона підходить при діабеті, натуральна (це екстракт з листя рослини), містить 0 калорій, значно солодша за цукор.

Але, звісно, є і недоліки. Рослинний замінник цукру стевія на смак має специфічну солодкість. Тобто, можна відрізнити солодощі зі стевією і з цукром. Саме тому стевія смакує не всім. Проте, цю різницю можна замаскувати. Наприклад, в рецептах можна частину цукру замінювати стевією, а частину лишати у вигляді цукру, меду або використовувати інші цукрозамінники. Які це можуть бути варіанти, крім сухофруктів?

  1. Фініковий сироп – має практично нейтральний аромат та смак, схожий просто на цукровий сироп, має трохи нижчу калорійність, ніж цукор і більш корисний;
  2. Сироп з агави – подібний до фінікового, має нейтральні ароматичні та смакові характеристики, солодший за цукор (але має на 10-20% менше калорій), на вигляд нагадує мед, але без такого аромату. Фактично, він є фруктозою і має нижчий глікемічний індекс, ніж цукор. Те саме стосується і кленового сиропу, різниці в плані складу в них майже немає;
  3. Кокосовий цукор – солодкий, як і звичайний цукор, має подібну калорійність, але більш вітамінний склад (з плюсів та мінусів водночас – цей замінник цукру не зовсім нейтральний, адже має темний колір і злегка карамельний аромат).

Ще один популярний замінник – фруктоза. Він найбільш доступний в плані ціни та поширеності. Що це? Фактично, цукор з фруктів, але концентрований у вигляді порошку. Фруктоза замість цукру в рецептах використовується доволі часто і її основна перевага – по смаку вона не відрізняється від цукру.

Проте, в ній є і мінуси. Один з ключових – при надмірному вживанні вона викликає постійні «стрибки» інсуліну (що шкідливо для підшлункової), негативно впливає на печінку та рівень холестерину, призводить до розладів роботи кишківника. Якщо фруктозу у вигляді фруктів важко з’їсти занадто багато, то фруктози у порошку можна з’їсти надмірно (у випічці чи десертах) і тоді може з’явитись дискомфорт з травленням та інший негативний вплив.

Чи варто вживати замінник цукру при схудненні?

Це не обов’язково. Можна і просто обмежувати кількість споживаного цукру, вживати фрукти та сухофрукти, замість солодощів, адже разом з ними організм отримає вітаміни. Якщо ж хочеться саме замінник цукру, то найоптимальніший варіант (для смаку особливо) – поєднувати декілька альтернатив. Наприклад, поєднання стевії та меду, сиропу чи пюре сухофруктів.

Таблиця Калорійності

21.2.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Кокосова олія: користь і шкода для організму

Кокосова олія в останні роки набула популярності. Чи дійсно цей продукт такий корисний, як про нього говорять? Яка шкода може бути від кокосової олії? В якій кількості її можна споживати і чи можна використовувати кокосову олію для запікання та смаження? Нижче є все, що потрібно знати про кокосову олію.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner