Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Корисні властивості бразильського горіху

Які корисні вітаміни та мінерали містять бразильські горіхи? Чи дуже калорійний бразильський горіх, чи можна його вживати під час схуднення і в якій кількості? Як вживати бразильський горіх, в яких стравах і з якими продуктами він смакує? Відповіді на всі питання нижче.

Бразильський горіх: користь і шкода

Усі горіхи так чи інакше корисні, проте бразильський горіх має свої суттєві переваги:

  1. Цей горіх беззаперечний лідер по вмісту селену. Денна норма цього компоненту для організму 55 мкг, а в 100 г бразильських горіхів його понад 1900 мкг. Тож, буквально 2  горіхів вистачить, щоб задовольнити денну потребу селену. Цей мікроелемент є потужним антиоксидантом, корисним для шкіри, щитовидної залози, нервової та репродуктивної системи.
  2. Крім селену в цих горіхах ще й дуже багато магнію. Майже 100% денної потреби у 100 г горіхів. Магній потрібен для боротьби зі стресом, профілактики мігреней і головного болю, для роботи мозку, м’язів (при його дефіциті часто з’являються судоми), а також для моторики кишківника.
  3. Також бразильський горіх корисні властивості має для шкіри, волосся, гормонального фону і серцевого м’язу – все завдяки високому вмісту вітаміну Е.
  4. В ньому багато вітаміну В1, який необхідний для обміну жирів та цукру, для нервової системи і м’язів. Брак цього вітаміну може призводити до відчуття втоми, слабкості, порушення сну.
  5. Бразильський горіх користь має також завдяки високому вмісту цинку (35% денної потреби у 100 г горіхів). Для чого потрібен цинк? Для шкіри (особливо при лікуванні ран, висипів та інших пошкоджень шкірного покриву), нігтів, волосся, імунітету, мозку, щитовидної залози.

Мінуси в бразильських горіхах теж є, зокрема:

  • високий вміст омега-6 жирних кислот (ці жири потрібні організму, проте в надлишку є шкідливими, а 100 г бразильських горіхів містять 140% денної потреби омега-6);
  • жири в бразильських горіхах легко окислюються і стають шкідливими, тож горіхи слід уважно споживати, звертаючи увагу на те, чи немає гіркого присмаку (а також зберігати в темному місці, щоб уникнути окислення);
  • вони дуже легко піддаються плісняві, тож слід запам’ятати 3 поради: оглядати і нюхати горіхи при купівлі (щоб не було запаху плісняви), купувати невелику кількість, зберігати подалі від світла і вологості.

Бразильський горіх: калорійність і денна норма

Це один з найбільш калорійних і жирних видів горіхів. На 100 г міститься 704 ккал, 14 г білків, 67 г жирів і 4 г вуглеводів. Зазвичай, один горішок середнього розміру важить 3 г, тобто один бразильський горіх містить 21 ккал, 0.43 г білків, 2 г жирів і 0.12 г вуглеводів.

Яка норма бразильських горіхів на день? Під час схуднення і при підтримці ваги краще обережно споживати горіхи і обмежуватись порцією у 30-40 г на день. Враховуючи, що цей вид горіхів містить багато омега-6 жирів, то обмежитись можна і 20 г.

З якими продуктами смакують бразильські горіхи?

Звісно, горіхи смачні без будь-яких додатків. Проте, вони можуть стати і цікавим доповненням страв. Слід врахувати лише те, що бразильські горіхи мають трохи маслянистий смак. З якими продуктами ці горіхи смакують найкраще?

  • із сирів – з м’якими та ніжними, наприклад, з сиром камамбер;
  • із фруктів – з вишнями, полуницями, сливами та грушами;
  • з овочів – зі спаржею або спаржевою квасолею, цукіні, баклажанами;
  • із зелені – з руколою, молодим або бейбі-шпинатом, м’ятою;
  • із сухофруктів – з інжиром і фініками.

Оригінальні рецепти з бразильським горіхом

Горіхи – не той продукт, який буде основою страви. Проте в деяких рецептах бразильський горіх стає дуже смачним і гармонійним доповненням. Наприклад, у таких стравах:

  • теплий салат з тушкованою спаржевою квасолею, грушею, сиром камамбер, салатним листям, посипаний рубаними горіхами і заправлений оливковою олією з лимонним соком;
  • салат з полуниць, авокадо, руколи та великої кількості салатного листя, рублених бразильських горіхів, заправлений свіжовичавленим апельсиновим соком і зерновою гірчицею (за бажанням також оливковою олією);
  • кремовий соус з в’ялених помідорів, рікотти, бразильських горіхів, оливкової олії, часнику і лимонного соку (ідеально підійде як крем-намазка на підсушений хліб).

Таблиця Калорійності

5.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

В яких продуктах міститься вітамін Д?

Близько 80% українців мають дефіцит вітаміну Д. Чому так відбувається? Яка денна норма вітаміну і які симптоми дефіциту? Де міститься вітамін Д і що треба з’їсти, щоб набрати його денну норму? Про все це нижче.

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner