Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Корисні властивості кунжутної олії

Чим корисна кунжутна олія і чи має вона шкідливі властивості? Як її правильно споживати і зберігати? Які є види кунжутної олії і кому її дуже бажано включати у раціон?

Кунжутна олія: користь і шкода

Кунжутна олія має ряд властивостей, які позитивно вплинуть на організм, в тому числі під час хвороб. Ось найбільші переваги, які має олія з кунжуту:

  1. Містить корисні жирні кислоти, важливі для нормального метаболізму, красивої шкіри та волосся і здорового гормонального фону;
  2. Олія кунжутна користь має для роботи нирок і печінки, для міцності кісток і запобігання появі зморшок – все це завдяки високому вмісту вітаміну К;
  3. У ній немає холестерину, тож її спокійно можуть додавати в їжу ті, в кого цей показник завищений (більше того, деякі складові регулюють рівень холестерину, тож включати її в раціон навіть бажано);
  4. У ній високий вміст вітаміну Е, важливого для здоров’я шкіри, а також це потужний антиоксидант і профілактика проблем серцево-судинної системи;
  5. Має кунжутна олія лікувальні властивості при гастриті, коліті, виразці і подібних захворюваннях, коли пошкоджена слизова, адже олія сприяє швидшому загоєнню пошкоджень (звісно, це не скасовує прийом ліків, проте олія допоможе скоротити тривалість періоду загострення хвороби і рекомендована до вживання).

Що стосується шкоди, то негативних властивостей не так і багато. Основний недолік – дисбаланс кількості жирних кислот, адже в цьому виді олії більше омега-6 жирів, ніж омега-3. Хоч вони самі по собі не шкідливі, проте у надмірній кількості несуть негативний вплив на організм. Особливо не найкращий варіант кунжутна олія для суглобів, у надлишку вона погіршує симптоми артриту та інших хвороб опорно-рухового апарату.

Тому, якщо є проблеми з суглобами, то краще обирати рослинні олії, в яких переважає омега-3 (наприклад, оливкова та лляна). А кунжут натомість можна споживати у вигляді подрібненого насіння, адже воно містить багато кальцію і кремнію – саме те, що треба для кісток та суглобів.

Олія з насіння кунжуту: як обрати і зберігати?

Є декілька варіантів кунжутних олій: сиродавлена олія з білого кунжуту, сиродавлена з чорного кунжуту і олія з обсмаженого насіння. Перші 2 варіанти мають не дуже відчутний аромат, а от олія зі смаженого насіння має доволі сильний та яскравий аромат кунжуту. Проте, користь кунжутної олії у варіанті з необсмаженого насіння суттєво вища.

Що ж обрати для споживання в їжу? Найкориснішою є олія з чорного кунжуту, потім зі світлого і остання по корисності – з обсмаженого. За бажанням у стравах можна комбінувати олію з обсмаженого і необсмаженого насіння. Таким чином, і користь збережеться, і буде приємний аромат для страви.

Що стосується зберігання, то кунжутна олія властивості втрачає при зберіганні у світлому місці, особливо якщо присутнє сонячне проміння. Тож краще зберігати олію в темній пляшці, в закритих прохолодних шафах без проникнення світла, сонця (і бажано не над плитою, щоб олія не підігрівалась).

Кунжутна олія: як вживати

Оптимальний варіант – додавати у готові страви перед подачею (супи, рагу, до приготовлений овочів), заправляти нею салати, додавати у смузі чи фреші з фруктів та овочів, що містять вітаміни А і Е (для засвоєння цих вітамінів потрібні жири).

Чи можна смажити на кунжутній олії або якось термічно її обробляти? Температурний максимум для неї – додавати у страви при тушкуванні на малому вогні чи приготуванні на пару, а смажити та запікати (в тому числі у випічці) точно не бажано, так як корисні компоненти зменшуються під час термічної обробки. Якщо є можливість, то краще, щоб олія з кунжуту не піддавалась жодній термічній обробці.

Оригінальні рецепти з кунжутною олією

Якщо мова іде про суміш олій з обсмаженого і необсмаженого насіння (тобто в тих випадках, коли буде аромат кунжуту), то ідеально смакуватиме олія у наступних поєднаннях:

  • як заправка у будь-яких салатах з консервованим тунцем;
  •  як складова хумусу (подірбнений нут, сіль, спеції, та подрібнений до стану пасти кунжут з додаванням кунжутної олії);
  • як заправка до теплої тушкованої спаржевої квасолі, з додаванням часнику, волоських горіхів та петрушки;
  • у складі заправки до пряного салату зі свіжої моркви (у терту моркву додається олія кунжутна з необсмаженого насіння (без запаху), соєвий соус, кунжутне насіння, тертий корінь імбиру, мелена суміш перців, сіль, лимонна цедра);
  • як заправка до салату з тертого вареного (або сирого) буряка, з додаванням тертого кореню хрону і волоських горіхів;
  • як складова пасти-закуски мутабель, в якій поєднуються: запечені баклажани, кунжутна олія, подрібнений кунжут, часник, лимонний сік, спеція зіра (вона ж кмин) і за бажанням перець чилі.

Таблиця Калорійності

4.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?

Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner