Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чим корисні курячі шлунки?

Чи корисні курячі шлуночки і чим саме? З чим вони смачно поєднується, як і скільки часу готувати цей вид субпродуктів?

Курячі шлунки: користь і шкода

Курячі шлуночки дуже недооцінюють. Крім того, що вони дешевші за м’ясо курки, вони ще й корисніші за більш звичну курячу грудку. Які в цього виду субпродуктів переваги?

1. Більше заліза, ніж у курячому філе.

У 100 г сирого продукту міститься 2.5 мг заліза (при денній нормі для жінок 18, а для чоловіків – 10). Відповідно, порція у 160 г варених/тушкованих шлуночків (це приблизно 200 г сирого продукту) забезпечує майже третину денної норми заліза для жінок і половину – для чоловіків. Важливо і те, що залізо з тваринних продуктів засвоюється значно краще. Тож шлуночки – хороший варіант для поповнення раціону залізом, особливо для тих людей, хто не любить страви з печінки.

Варто зауважити, що залізо краще засвоюється з вітаміном С, тож страву зі шлуночків краще доповнити порцією салату зі свіжих овочів (або з’їсти на десерт після їжі якийсь фрукт). Другий нюанс – залізо погано засвоюється з кальцієм. Тож якщо ціль саме спожити порцію заліза, то краще шлунки не готувати зі сметаною, вершками, сиром чи іншими молочними додатками.

2. Високий вміст селену.

У 100 г міститься 45% денної потреби селену! Для чого він потрібен нашому організму? По-перше, він є одним з ключових «гравців» імунної системи. По-друге, селен бере участь в регуляції деяких гормонів щитовидної залози. По-третє, селен володіє антиоксидантною дією.

3. Високий вміст цінного вітаміну В12.

Курячі пупки (інший варіант назви шлуночків) містять 40% денної потреби В12 на 100 г.. Цей вітамін міститься лише у продуктах тваринного походження. Він дуже важливий для організму, зокрема: бере участь в метаболізмі, кровотворенні, роботі головного мозку та нервової системи. При його дефіциті часто розвивається анемія, проявляються головні болі, слабкість і втомлюваність, погіршення пам’яті. До речі, цей вітамін здатний накопичуватись в організмі (в печінці), тож можна вживати курячі шлуночки часто, а надлишок вітаміну піде «в запас».

Що стосується шкоди, то якихось виражених шкідливих властивостей цей продукт не має. Звісно, не варто його вживати смаженим, так як сам процес смаження шкідливий (особливо, якщо смажити на рафінованих оліях). Інколи лікарі не рекомендують вживати шлуночки під час лікувальної дієти (коли є проблеми з травленням). В таких випадках краще вживати філе у подрібненому вигляді, так як цей вид м’яса легше перетравлюється, ніж субпродукти.

Як і скільки часу готувати шлуночки?

Курячі шлунки готуються довше, ніж м’ясо курки тому, що мають більше сполучної тканини. Також вони потребують ретельної очистки від плівок.

Вариться цей вид субпродуктів близько 30-40 хвилин (якщо це зі старої птиці, то тривалість варіння може збільшитись до 1 години, а якщо шлуночки маленькі – достатньо буде 20). Тушкуються і запікаються шлуночки в середньому 40-50 хвилин (30, якщо з молодої птиці).

Найсмачніші варіанти приготування:

  • відварювати і додавати в овочеві салати порізані курячі шлуночки (користь в цьому варіанті буде найбільша, адже завдяки овочам краще засвояться вітаміни та мікроелементи з м’яса);
  • додавати їх в супи, як в прості овочеві, так і в поєднанні з бобовими;
  • добре смакують шлуночки у плові;
  • можна тушкувати разом з соусом та овочами (в таких рагу добре смакуватимуть морква, картопля, цибуля, кабачки, баклажани, помідори);
  • використовувати варені шлуночки у паштетах.

Оригінальні рецепти з курячими шлуночками

Цим продуктом, фактично, можна замінити куряче м’ясо у стандартних стравах. Також шлуночки чудово смакуватимуть і в більш оригінальних комбінаціях:

  • кабачки, фаршировані фаршем зі шлуночків, моркви, цибулі і сиру сулугуні;
  • густий суп з курячих шлуночків, копченої курячої грудинки, сочевиці, моркви, молодого зеленого горошку і спецій;
  • курячі шлуночки з грибами, морквою і цибулею, запечені в горщиках зі сметаною та твердим сиром;
  • млинці з курячих шлуночків (як печінкові) з грибами в сметані.

Таблиця Калорійності

21.7.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Що робить гранат таким корисним: здорові властивості та застосування

Чим корисний гранат? Чи має він протипоказання? Чому його варто вживати вагітним, чоловікам та при схудненні? Скільки та як краще їсти гранат? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner