Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Часник: користь, шкода, лікувальні властивості

Часник сприймається як засіб від застуди та хвороб. Чи дійсно він має такі властивості? Чим часник корисний і шкідливий? Кому його протипоказано вживати? Про все це нижче.

Часник: користь і шкода

Ця гостра рослина традиційна для української кухні. В їжу вживаються всі варіації часнику: зовсім молоді головки, зрілий часник (у вигляді очищених зубців), а також молоді зелені пагони та стебла.

5 причин додати часник у свій раціон:

  1. Потужні противірусні й антибактеріальні властивості. Звісно, лікувальні властивості часнику науково не доведено в тому вигляді, що він саме лікує хвороби. Але в ньому є речовини, фітонциди, які мають вище описані властивості та науково доведені. Тому часник — це хороший варіант профілактики застуд і ГРВІ, а також профілактика хвороб, які активізуються, коли імунітет ослаблений (в першу чергу це стосується хронічних захворювань травної, сечовидільної системи та хвороб дихальних шляхів).
  2. Ще одна перевага, яку має часник — корисні властивості для кишківника. Він пригнічує процеси бродіння, а це позитивно впливає на профілактику здуття і на оздоровлення мікрофлори кишківника. Від цього органу залежить 80% імунітету організму, а користь для мікрофлори та водночас пригнічення хвороботворних бактерій з допомогою фітонцидів  — це дуже сильна підтримка для імунної системи.
  3. Дієтологи та гастроентерологи відзначають користь часнику для жовчного міхура. Він має жовчогінні властивості, завдяки чому сприяє перетравленню жирної їжі та є профілактикою застою жовчі (яка небезпечна, адже може призводити до утворення каміння, запальних процесів у міхурі та недостатнього засвоєння жиророзчинних вітамінів).
  4. Позитивні властивості часнику відзначаються для зубів та ясен. Регулярне вживання часнику в їжу знижує імовірність появи карієсу та хвороб ясен. Адже майже всі вони викликані бактеріями, а часник має потужну антибактеріальну дію.
  5. Містить рослинні речовини-антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів. Антиоксиданти потрібні для захисту від негативного впливу на людину ультрафіолету, стресу, негативних складових їжі та шкідливих речовин в повітрі (наприклад, від таких як продукти горіння). Антиоксиданти також володіють антимутагенною дією, що є профілактикою утворення пухлин (особливо для органів травної системи та передміхурової залози).
  6. У 100 г часнику міститься 80% денної потреби у вітаміні В6 і марганці. Ці 2 складники дуже важливі для нервової системи та роботи мозку. Інші вітаміни групи В містяться у часнику в кількості 5-12% від денної потреби, вітамін С понад 35% від добової норми, а фосфор і кальцій – близько 20%. Звісно, вкрай важко з’їсти 100 г часнику, проте, навіть декілька зубчиків на день забезпечать вітамінний бонус для організму (1 зубчик в середньому важить 3-4 г).
  7. Особливо варто відзначити антиоксидантні властивості, які має зелений часник. Користь від нього вища, адже у зелених пагонах міститься хлорофіл — природний антиоксидант, який має вплив на доставку кисню до всіх клітин організму, в тому числі позитивно впливають на розумові процеси.
  8. Завдяки жовчогінним властивостям і позитивному впливу на кишківник (якщо він здоровий) часник позитивно впливає на процеси травлення та очищення організму, а це своєю чергою — на процеси схуднення.
  9. Може трохи знижувати артеріальний тиск.

Що стосується шкідливих властивостей, то в першу чергу це стосується людей з чутливою травною системою або хворобами (через гострий смак і подразнюючу дію, яку має часник). Протипоказання до його споживання:

  • гастрит, панкреатит і ерозії органів травної системи в стадії загострення;
  • виразка шлунку, кишківника або дванадцятипалої кишки;
  • ентероколіт кишківника (запальні процеси), особливо гострий;
  • хвороба Крона;
  • тимчасові розлади травлення або хвороби (діарея, геморой);
  • жовчокам’яна хвороба до повного усунення каменів (жовчогінні властивості часнику можуть спричинити рух каменів і застрягання їх у жовчних протоках, що є дуже небезпечним процесом);
  • гіпотонія;
  • загострення хвороб сечовидільної системи (цистит, хвороби нирок).

Мають бути враховані користь і шкода часнику, індивідуальні особливості (чи немає після нього неприємних симптомів, наприклад, печії). Після цього індивідуально приймати рішення про його споживання. Якщо немає хронічних хвороб — його можна спокійно споживати навіть кожен день по 1-3 зубчику.

Варто врахувати також як правильно вживати часник: не на голодний шлунок (після або під час їжі).

Смачні варіанти споживання часнику

Часник переважно використовується так:

  • додавання у свіжому вигляді до соусів, салатів, страв під час приготування;
  • додавання на розігріту сковорідку до олії, кількахвилинне обсмажування на олії, після чого часник прибирають (цей метод потрібен, щоб надати олії аромат часнику, але не надавати страві часниковий смак);
  • запікати часник цілим, далі можна його очистити від шкірочки та розім’яти (запікати варто у фользі);
  • запікати зубчиками разом з овочами;
  • додавати цілим або розрізаним навпіл в страву, а після приготування діставати (найчастіше так роблять для приготування у плові, так часник віддає аромат, але майже не відчутний на смак);
  • фарширувати порізаними шматочками часнику м’ясо курки або птиці (додавати часник у надрізі у м’ясі).

Оригінальні рецепти з часником

  • подрібнений свіжий часник з вершковим маслом;
  • часниковий крем-соус (запечений часник, очищений від плівочок, подрібнюється разом з вершками);
  • молодий зелений часник (“стрілки”), тушкований зі сметаною;
  • гостра закуска зі свіжим часником, крем-сиром, кропом або петрушкою і вареними яйцями;
  • свіжий подрібнений часник з вареним тертим буряком і грецьким йогуртом.

Таблиця Калорійності

7.5.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Як вживати клітковину, щоб знизити вагу?

Клітковина – це волокна, які містяться в їжі. Вони не перетворюються на енергію, як білки, жири та вуглеводи. Але клітковина для кишечника – це один з найпотрібніших компонентів їжі, адже завдяки їй відбувається нормальне травлення. Звідки її брати у харчуванні, чим вона корисна та скільки клітковини треба вживати щодня?

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner