Часник: користь, шкода, лікувальні властивості
Часник сприймається як засіб від застуди та хвороб. Чи дійсно він має такі властивості? Чим часник корисний і шкідливий? Кому його протипоказано вживати? Про все це нижче.
Часник: користь і шкода
Ця гостра рослина традиційна для української кухні. В їжу вживаються всі варіації часнику: зовсім молоді головки, зрілий часник (у вигляді очищених зубців), а також молоді зелені пагони та стебла.
5 причин додати часник у свій раціон:
- Потужні противірусні й антибактеріальні властивості. Звісно, лікувальні властивості часнику науково не доведено в тому вигляді, що він саме лікує хвороби. Але в ньому є речовини, фітонциди, які мають вище описані властивості та науково доведені. Тому часник — це хороший варіант профілактики застуд і ГРВІ, а також профілактика хвороб, які активізуються, коли імунітет ослаблений (в першу чергу це стосується хронічних захворювань травної, сечовидільної системи та хвороб дихальних шляхів).
- Ще одна перевага, яку має часник — корисні властивості для кишківника. Він пригнічує процеси бродіння, а це позитивно впливає на профілактику здуття і на оздоровлення мікрофлори кишківника. Від цього органу залежить 80% імунітету організму, а користь для мікрофлори та водночас пригнічення хвороботворних бактерій з допомогою фітонцидів — це дуже сильна підтримка для імунної системи.
- Дієтологи та гастроентерологи відзначають користь часнику для жовчного міхура. Він має жовчогінні властивості, завдяки чому сприяє перетравленню жирної їжі та є профілактикою застою жовчі (яка небезпечна, адже може призводити до утворення каміння, запальних процесів у міхурі та недостатнього засвоєння жиророзчинних вітамінів).
- Позитивні властивості часнику відзначаються для зубів та ясен. Регулярне вживання часнику в їжу знижує імовірність появи карієсу та хвороб ясен. Адже майже всі вони викликані бактеріями, а часник має потужну антибактеріальну дію.
- Містить рослинні речовини-антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів. Антиоксиданти потрібні для захисту від негативного впливу на людину ультрафіолету, стресу, негативних складових їжі та шкідливих речовин в повітрі (наприклад, від таких як продукти горіння). Антиоксиданти також володіють антимутагенною дією, що є профілактикою утворення пухлин (особливо для органів травної системи та передміхурової залози).
- У 100 г часнику міститься 80% денної потреби у вітаміні В6 і марганці. Ці 2 складники дуже важливі для нервової системи та роботи мозку. Інші вітаміни групи В містяться у часнику в кількості 5-12% від денної потреби, вітамін С понад 35% від добової норми, а фосфор і кальцій – близько 20%. Звісно, вкрай важко з’їсти 100 г часнику, проте, навіть декілька зубчиків на день забезпечать вітамінний бонус для організму (1 зубчик в середньому важить 3-4 г).
- Особливо варто відзначити антиоксидантні властивості, які має зелений часник. Користь від нього вища, адже у зелених пагонах міститься хлорофіл — природний антиоксидант, який має вплив на доставку кисню до всіх клітин організму, в тому числі позитивно впливають на розумові процеси.
- Завдяки жовчогінним властивостям і позитивному впливу на кишківник (якщо він здоровий) часник позитивно впливає на процеси травлення та очищення організму, а це своєю чергою — на процеси схуднення.
- Може трохи знижувати артеріальний тиск.
Що стосується шкідливих властивостей, то в першу чергу це стосується людей з чутливою травною системою або хворобами (через гострий смак і подразнюючу дію, яку має часник). Протипоказання до його споживання:
- гастрит, панкреатит і ерозії органів травної системи в стадії загострення;
- виразка шлунку, кишківника або дванадцятипалої кишки;
- ентероколіт кишківника (запальні процеси), особливо гострий;
- хвороба Крона;
- тимчасові розлади травлення або хвороби (діарея, геморой);
- жовчокам’яна хвороба до повного усунення каменів (жовчогінні властивості часнику можуть спричинити рух каменів і застрягання їх у жовчних протоках, що є дуже небезпечним процесом);
- гіпотонія;
- загострення хвороб сечовидільної системи (цистит, хвороби нирок).
Мають бути враховані користь і шкода часнику, індивідуальні особливості (чи немає після нього неприємних симптомів, наприклад, печії). Після цього індивідуально приймати рішення про його споживання. Якщо немає хронічних хвороб — його можна спокійно споживати навіть кожен день по 1-3 зубчику.
Варто врахувати також як правильно вживати часник: не на голодний шлунок (після або під час їжі).
Смачні варіанти споживання часнику
Часник переважно використовується так:
- додавання у свіжому вигляді до соусів, салатів, страв під час приготування;
- додавання на розігріту сковорідку до олії, кількахвилинне обсмажування на олії, після чого часник прибирають (цей метод потрібен, щоб надати олії аромат часнику, але не надавати страві часниковий смак);
- запікати часник цілим, далі можна його очистити від шкірочки та розім’яти (запікати варто у фользі);
- запікати зубчиками разом з овочами;
- додавати цілим або розрізаним навпіл в страву, а після приготування діставати (найчастіше так роблять для приготування у плові, так часник віддає аромат, але майже не відчутний на смак);
- фарширувати порізаними шматочками часнику м’ясо курки або птиці (додавати часник у надрізі у м’ясі).
Оригінальні рецепти з часником
- подрібнений свіжий часник з вершковим маслом;
- часниковий крем-соус (запечений часник, очищений від плівочок, подрібнюється разом з вершками);
- молодий зелений часник (“стрілки”), тушкований зі сметаною;
- гостра закуска зі свіжим часником, крем-сиром, кропом або петрушкою і вареними яйцями;
- свіжий подрібнений часник з вареним тертим буряком і грецьким йогуртом.
7.5.2022
Таблиця Калорійності
Цікаве