Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Які продукти розріджують кров?

Що впливає на густину крові? Чим небезпечна “густа кров”? Чи можна вплинути на це продуктами харчування і в яких випадках це варто робити? Від яких продуктів навпаки краще відмовитись тим, хто має густу кров або схильність до неї? Відповіді на всі ці питання нижче.

Що таке густа кров, що на це впливає і в чому небезпека?

Густа кров — це коли кількість еритроцитів у загальній масі вище норми. Чому цей показник варто брати до уваги? Є 3 небезпечні наслідки занадто густої крові:

  • суттєво збільшується ризик тромбоутворення;
  • порушується кровотік, що сприяє появі або погіршенню судинних хвороб (найчастіше сприяє прогресуванню варикозу);
  • погіршується надходження кисню до клітин та тканин, що впливає на роботу ряду органів.

Цей показник обов’язково має перевірятись лабораторно аналізом крові. Якщо показник кількості еритроцитів суттєво завищений і несе небезпеку для здоров’я, то лікар має прописати медикаментозне лікування.

Які чинники впливають на згущення крові? Найчастіше до них відносяться такі фактори як:

  • недотримання водного балансу і достатньої кількості води на день;
  • незбалансоване харчування (багато перероблених, жирних і солоних продуктів, і при цьому відсутні в раціоні рослинні продукти, що розріджують кров)
  • низька фізична активність;
  • хронічні хвороби серцево-судинної системи, діабет, порушення роботи печінки та підшлункової залози;
  • куріння та прийом алкоголю;
  • вагітність;
  • прийом деяких видів ліків.

Продукти харчування, які розріджують кров

Є низка профілактичних заходів, які допомагають контролювати густину крові та тримати показники еритроцитів у межах норми. Найбільше впливають на густину крові: вода, харчування та активність (якщо відсутні деякі хвороби та прийом ліків, що погіршують показники крові).

Найважливіше для розрідження крові — це не їжа, а саме вода. Людина має споживати достатню для тіла і потрібну для об’єму крові кількість рідини, наприклад, 1.5-2 літри. Розрахувати орієнтовну норму можна помноживши свою вагу на 30 мл взимку і 35 мл влітку (саме така норма орієнтовна для 1 кг ваги).

Звісно, тут ще слід врахувати види страв і продуктів, які споживаються. Наприклад, овочі та фрукти, кисломолочні напої, супи мають багато рідини. Тому, якщо вага людини, припустимо, 80 кг і їй рекомендовано пити 2.8 літри, то якусь частину (близько 0.8-1.2 літру) організм отримує з їжею. Тоді вже чисто питної води знадобиться 1.6-2 літри.

Що їсти для розрідження крові? До особливо корисних продуктів відносяться:

  • жирна морська риба, а точніше омега-3 жирні кислоти у її складі, які позитивно впливають і на кров, і на здоров’я судин (до таких видів риби належать: оселедець, скумбрія, лосось);
  • рослинні олії, у складі яких у великій кількості омега-3 (лляна, оливкова, виноградних кісточок);
  • є ряд спецій, які позитивно впливають на кровотік та склад крові, в першу чергу це такі рослинні натуральні спеції, як: куркума, карі, кориця, імбир, кмин, каєнський перець, орегано, розмарин, гірчиця.

При схильності до густої крові та тромбозів слід обов’язково слідкувати за кількістю рослинної їжі, особливо фруктів, овочів, ягід. Щоденно в раціоні має бути 400 – 500 г цих продуктів. Які овочі і фрукти розріджують кров? Ті, які мають високий відсоток вмісту води. Найбільший відсоток води у складі містять кавуни, огірки, полуниця, редис, грейпфрут, селера. Крім цього, важливо звертати увагу на рослинні продукти, що містять багато саліцилатів. Діюча речовина медикаментів, що розріджують кров (наприклад, аспірину) – це ацетилсаліцилова кислота. А саліцилати — це рослинна версія ацетилсаліцилової кислоти. Вони містяться у таких групах продуктів:

  1. Ягоди, що розріджують кров: смородина, калина, журавлина, малина, полуниця, вишня, ожина, чорниці. Це найкращий варіант профілактики загустіння крові (після води). Крім цього, в ягодах велика кількість вітаміну С, а він відповідає за міцність капілярів та інших судин, а також за процеси згортання крові.
  2. Фрукти, які розріджують кров (завдяки саліцилатам): абрикоси, зелені яблука, рожевий виноград, мандарини, сливи, диня, авокадо.
  3. Овочі, гриби та зелень, а найбільше: зелений солодкий перець, печериці, оливки, помідори, редис, огірки, броколі, батат, шпинат.
  4. Сухофрукти та горіхи, а саме: арахіс, мигдаль, родзинки, фініки, фісташки.

Ці овочі та фрукти для розрідження крові не можуть використовуватись як лікування. Якщо показники крові мають суттєве відхилення, тоді ситуація корегується ліками. А харчування з акцентом на вищезгадані продукти — це лише у вигляді доповнення до медикаментозної терапії.

Профілактична дієта має включати достатню кількість води і вищезгадані продукти для розрідження крові. Продукти, які загущують кров, навпаки варто максимально виключати або хоча б мінімізувати у своєму раціоні. До продуктів із негативним впливом на густину крові відносяться:

  • їжа з високим вмістом цукру;
  • копчені продукти;
  • надмірно солоні продукти (особливо ковбаси, снеки, дуже солоні сири);
  • продукти із високим вмістом холестерину та насичених жирів.

Крім дієти обов’язково слід мати помірні фізичні навантаження. Близько 150 хвилин активності на тиждень — це профілактика густої крові та серцево-судинних захворювань.

Таблиця Калорійності

7.5.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Чим корисна печінка тріски?

Навіщо їсти печінку тріски? Які вітаміни та корисні елементи вона містить? Чи можна додавати її в раціон при схудненні? Чи безпечно вживати печінку цієї риби вагітним? Яким має бути склад консервованої печінки тріски? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner