Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Корисні продукти для підшлункової залози: складаємо меню дієти

При загостреннях хвороб підшлункової залози лікування проводиться двома методами: медикаментам та корекцією харчування. Як можна їжею підтримати здоров’я підшлункової? Які продукти споживати, а від яких краще утриматись?

Хвороби підшлункової: які найбільш поширені і як проявляються

Серед усіх хвороб підшлункової найчастіше зустрічається панкреатит — це запалення тканин підшлункової залози та порушення вироблення та відтоку її секрету (фактично, перестають нормально виділятись і працювати ферменти, які допомагають їжі перетравлюватись).

Які симптоми панкреатиту:

  • біль по центру живота або трохи лівіше (інколи біль дуже високої інтенсивності);
  • біль в животі приблизно через 30 хв після їжі;
  • нудота, блювота, втрата апетиту;
  • здуття живота (метеоризм);
  • розлад туалету;
  • загальна слабкість і втома;
  • підвищена температура до 38.

Але і діагноз, і медикаментозне лікування має ставити виключно лікар, оскільки частина симптомів подібна до інших хвороб шлунково-кишкового тракту.

Панкреатит може бути гострий (такий, що трапився вперше і має сильні симптоми) або хронічний (той, що періодично повторюється). Нерідко гострий панкреатит потребує термінового медичного втручання. Коли панкреатит вже не потребує лікування в стаціонарі або вдалось стабілізувати стан, тоді до одужання лікарі рекомендують обмежити продукти, шкідливі для підшлункової залози, і забезпечити максимально легкий для перетравлення раціон.

Підшлункова залоза: харчування і ключові правила

Якщо є хвороби підшлункової залози у стадії загострення, то обов’язково лікування складається двох пунктів: медикаменти, підібрані лікарем, а також корекція харчування. Що стосується останнього, то на 1-2 тижні зазвичай рекомендується спеціальна дієта. Підшлункова в цей час має працювати у легкому режимі та з підтримкою медикаментів (переважно це ферменти, знеболюючі або спазмолітики, препарати від нудоти тощо), щоб повністю усунути запальні процеси.

Ось 5 ключових моментів, на яких має будуватись меню для підшлункової і яких варто дотримуватись в харчуванні (ця дієта рекомендована лише під час гострої стадії панкреатиту, тобто коли є біль і порушення перетравлення їжі):

  1. Харчування 5-6 разів на день невеликими порціями.
  2. Прийоми їжі мають включати продукти, корисні для підшлункової залози і максимально виключати важкі для перетравлення продукти. До таких належать: бобові (навіть у подрібненому вигляді, як хумус), жирні частини свинини, яловичини та баранини, гусятина і качка, сало, тваринні субпродукти, дуже жирні молочні продукти, твердий і м’який сир (в тому числі моцарелу, фету тощо), жирна риба, міцні м’ясні та грибні бульйони, гриби, засмажки в супах, усі соління, горіхи.
  3. Дієта при проблемах з підшлунковою залозою має повністю виключати чай та каву, дуже холодні продукти (напої, морозиво), алкоголь.
  4. Виключати всі продукти, які призводять до метеоризму (здуття). До таких відносяться: бобові, білокачанна капуста (навіть приготовлена), сирі овочі, сирі фрукти, молоко, білий хліб та здобна випічка, солодощі (їх слід виключити в перші 3 дні загострення, далі можна деякі види, але в помірній кількості).
  5. Їжа має бути тепла або хоча б кімнатної температури.

Коли хворіє підшлункова: що можна їсти з продуктів?

В перші дні найбільшого загострення (2-3 дні) краще споживати подрібнену їжу. Зокрема: овочі у стані пюре, добре розварені крупи, котлети та фрикадельки з курки чи нежирної риби, парові білкові омлети.

Наступні дні до одужання (орієнтовно тиждень після загострення) меню трохи розширюється. Ось ключові групи продуктів, що корисно їсти для підшлункової залози:

  1. Варені або приготовлені на пару овочі, що не призводять до здуття: картопля, морква, буряк, кабачки, приготовлені до м’якого стану гарбуз і цвітна капуста.
  2. Запечені або приготовлені фрукти, особливо такі, що містять пектини: яблука, груші, абрикоси, сливи, банани (наприклад, можна додавати їх у запіканки).
  3. Риба нежирних сортів: хек, минтай, тріска, судак, окунь, тиляпія тощо.
  4. Куряче філе, бажано у подрібненому вигляді, наприклад, як парові котлети.
  5. Парові омлети, варені яйця з рідким жовтком (не більше 1 жовтка на день) або лише білки.
  6. З червоного м’яса допустима лише нежирна телятина, нежирні частини м’яса кролика і бажано в подрібненому вигляді (фрикадельки, тефтелі, котлети, суфле).
  7. Кисломолочна продукція у помірній кількості та невисокої жирності, 1.6-2.5% (якщо є здуття від молочного, тоді краще обирати безлактозну продукцію): ряжанка, йогурт, кефір, сир до 5% жирності у запеченому вигляді (запечені яблука з сиром або запіканки в духовці чи пароварці). Можуть бути присутні м’які несолоні сири, наприклад, нежирна моцарела (лайт) або адигейський, але в дуже помірній кількості.
  8. Оброблені крупи. Мається на увазі дрібні вівсяні пластівці, а не цільна вівсянка, білий рис (замість нешліфованого), макарони, гречка, дрібна пшенична крупа типу “Артек”. Тобто ті види круп, які легше і швидше перетравлюються.
  9. Напої: неміцний чай, некислі компоти (варені яблука, абрикоси, груші, бажано без цукру), киселі, відвар шипшини.
  10. Що стосується солодощів — це не найкраща їжа для підшлункової. Проте допустимо споживати трохи зефіру, меду або джему, желе, простого печива (бажано домашнього і з помірною кількістю жирів та цукру, наприклад, галетного).

Як покращити роботу підшлункової залози? Профілактика

Якщо захворювання підшлункової залози набуло хронічного характеру, наприклад, періодично повторюється загострення панкреатиту, то найкращий варіант — у періоди ремісії не забувати про профілактику:

  • намагатись уникати переїдань;
  • уникати надмірно жирної їжі (фаст-фуд, шашлики, жирне м’ясо, страви з майонезом тощо);
  • харчуватись 4-5 разів на день помірними порціями;
  • не допускати тривалого відчуття голоду;
  • за можливості не приймати алкоголь;
  • вчасно лікувати інші хвороби ШКТ, якщо вони з’являються (особливо все, що стосується порушень роботи жовчного міхура).

Таблиця Калорійності

19.7.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Які натуральні замінники цукру обрати при схудненні?

Про що зазвичай задумуються, починаючи худнути? Одне з перших – як прибрати з раціону цукор і чим його замінити. Є десятки альтернатив, нижче йтиме мова про найпопулярніші цукрові замінники, їх переваги та недоліки.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner