Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Кунжут: чим корисне кунжутне насіння?

Кунжут має не тільки приємний аромат, а ще й понад 10 корисних для організму властивостей. Які саме? Чим відрізняється чорний і білий кунжут, користь при схудненні, кому краще його не їсти – всі найцікавіші факти про цей вид насіння нижче.

Насіння кунжуту: властивості

Основні причини, чому варто додати у свій раціон кунжут:

  1. Одна з ключових переваг – це дуже високий вміст кальцію. На 100 г кунжуту припадає майже 100% денної потреби в цьому мінералі. Особливо варто звернути увагу на цей пункт тим, хто не споживає молочну продукцію, адже їм часто може бракувати кальцію з інших продуктів харчування. Кальцій важливий для кісток і суглобів, для процесів скорочення м’язів і кровотворення, роботи серцево-судинної системи. З іншої сторони, насіння слід виключити з раціону тим, хто навпаки мусить обмежувати кількість кальцію в раціоні. Зокрема, обмежувати слід при гіперкальціємії, деяких хворобах нирок, сечо-видільної системи (будь-які дієти мають бути обмежені в часі, відбуватись лише при рекомендації та під контролем лікаря).
  2. Тим, хто піклується про здоров’я нервової системи, можна щодня додавати в раціон кунжут. Корисні властивості для нервової системи забезпечуються  поєднанням вітаміну В6 і магнію. На 100 г насіння припадає 60% денної потреби у вітаміні В6 і 99% потреби магнію. Разом вони забезпечують боротьбу нервової системи зі стресом, нормальний сон, є профілактикою головного або інших видів болю (в тому числі хронічного), профілактикою мігрені, м’язових судом.
  3. Ще одне, чим корисний кунжут — позитивний вплив на імунітет. Це забезпечується завдяки високому вмісту цинку, який важливий для утворення та активізації імунних клітин.
  4. Кунжут містить у своєму складі близько 19 г омега-3 жирів. Тож люди, які не споживають жирну рибу, мають обов’язково додавати у раціон насіння кунжуту або льону, бо це 2 лідери по вмісту омега-3. Ці жири забезпечують позитивний вплив на шкіру, судини, роботу мозку та серця.
  5. Одночасно і користь, і шкоду може приносити для органів травлення насіння кунжуту.  Користь полягає у високому вмісту клітковини, яка важлива для мікрофлори кишківника та процесів його очищення. Шкода може бути відчутною у випадку загострення хронічних хвороб, особливо жовчного міхура. На цей час краще відмовитись від насіння (до повного одужання).
  6. Високий вміст білка. В кунжуті близько 17-18 г білка на 100 г насіння. Тому цей продукт варто включати в раціон веганів, вегетаріанців, під час посту і тим, хто набирає вагу (особливо м’язову масу).
  7. Тим, хто має захворювання шкіри також варто додати у своє меню насіння кунжуту. Лікувальні властивості для шкіри забезпечується 3 складниками. По-перше, це корисні жири, які позитивно впливають на зволоженість шкіри та процеси регенерації. По-друге, в кунжуті високий вміст міді. Цей мінерал впливає на еластичність шкіри та процеси утворення колагену, а також володіє протизапальними властивостями. По-третє, в кунжуті є цинк, який важливий для процесів загоєння пошкоджень або запальних елементів на шкірі.
  8. В насіння високий вміст калорій, жирів та клітковини, тому помірне споживання кунжуту забезпечує тривалу відсутність голоду, а це своєю чергою хороша “профілактика” від імпульсивного переїдання через стрибки апетиту. Тому при схудненні цілком варто включати цей продукт у свій раціон. Крім поживності насіння ще й підтримає еластичність шкіри, яка в процесі схуднення має повертатись у форму.
  9. Користь кунжуту відзначається завдяки високому вмісту вітаміну В1. Він бере участь в процесах обміну глюкози та жирів, а також захищає судини від холестерину та впливу інсуліну. Вітамін В1 позитивно впливає на нервову систему, м’язи та дуже важливий при інтенсивній фізичній та розумовій роботі. На 100 г насіння припадає 70% денної потреби у вітаміні В1.
  10. В кунжуті міститься лецитин. Цей компонент позитивно впливає на роботу мозку і захищає клітини печінки.

Яка різниця між білим і чорним кунжутом?

Є декілька ключових відмінностей між цими видами насіння. Перша — різні місця вирощування. Друга — трохи різні смакові характеристики, у білого кунжуту більш м’який смак. Третє — в чорному кунжуті більше антиоксидантів.

Тому, якщо є можливість, цілком можна урізноманітнювати раціон, додаючи в нього чорний кунжут. Користь від цього виду трохи більша, ніж від білого. Крім більшої кількості антиоксидантів, в ньому також більший відсоток кальцію, міді, цинку та заліза. Проте, якщо насіння споживається в межах 20-30 г на день, то ця різниця буде всього кілька відсотків, тож є не такою суттєвою.

Смачні рецепти з кунжутом

Кунжут стане хорошим доповненням в таких рецептах:

  • як посипка у більшості страв азійської кухні;
  • основа пасти тахіні (паста з подрібненого кунжуту);
  • як базовий інгредієнт кунжутної халви;
  • з підсмажених зернят кунжуту можна зробити паніровку для риби (але слід обережно обсмажувати страву, щоб кунжут не згорів);
  • в кунжуті можна обваляти фету та інші м’які сири (обсипана насінням фета ефектно виглядає в салатах, наприклад, у салаті з куркою і фетою);
  • кунжутом обсипають домашні корисні цукерки та інші десерти;
  • можна подрібнити розмочений кунжут, додавши до нього йогурт (за бажанням рослинний), ягоди чи фрукти — це рецепт так-званої “живої каші”, яка є неймовірно корисним продуктом.

Таблиця Калорійності

15.12.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Корисні властивості бразильського горіху

Які корисні вітаміни та мінерали містять бразильські горіхи? Чи дуже калорійний бразильський горіх, чи можна його вживати під час схуднення і в якій кількості? Як вживати бразильський горіх, в яких стравах і з якими продуктами він смакує? Відповіді на всі питання нижче.

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner