Кунжут: чим корисне кунжутне насіння?
Кунжут має не тільки приємний аромат, а ще й понад 10 корисних для організму властивостей. Які саме? Чим відрізняється чорний і білий кунжут, користь при схудненні, кому краще його не їсти – всі найцікавіші факти про цей вид насіння нижче.
Насіння кунжуту: властивості
Основні причини, чому варто додати у свій раціон кунжут:
- Одна з ключових переваг – це дуже високий вміст кальцію. На 100 г кунжуту припадає майже 100% денної потреби в цьому мінералі. Особливо варто звернути увагу на цей пункт тим, хто не споживає молочну продукцію, адже їм часто може бракувати кальцію з інших продуктів харчування. Кальцій важливий для кісток і суглобів, для процесів скорочення м’язів і кровотворення, роботи серцево-судинної системи. З іншої сторони, насіння слід виключити з раціону тим, хто навпаки мусить обмежувати кількість кальцію в раціоні. Зокрема, обмежувати слід при гіперкальціємії, деяких хворобах нирок, сечо-видільної системи (будь-які дієти мають бути обмежені в часі, відбуватись лише при рекомендації та під контролем лікаря).
- Тим, хто піклується про здоров’я нервової системи, можна щодня додавати в раціон кунжут. Корисні властивості для нервової системи забезпечуються поєднанням вітаміну В6 і магнію. На 100 г насіння припадає 60% денної потреби у вітаміні В6 і 99% потреби магнію. Разом вони забезпечують боротьбу нервової системи зі стресом, нормальний сон, є профілактикою головного або інших видів болю (в тому числі хронічного), профілактикою мігрені, м’язових судом.
- Ще одне, чим корисний кунжут — позитивний вплив на імунітет. Це забезпечується завдяки високому вмісту цинку, який важливий для утворення та активізації імунних клітин.
- Кунжут містить у своєму складі близько 19 г омега-3 жирів. Тож люди, які не споживають жирну рибу, мають обов’язково додавати у раціон насіння кунжуту або льону, бо це 2 лідери по вмісту омега-3. Ці жири забезпечують позитивний вплив на шкіру, судини, роботу мозку та серця.
- Одночасно і користь, і шкоду може приносити для органів травлення насіння кунжуту. Користь полягає у високому вмісту клітковини, яка важлива для мікрофлори кишківника та процесів його очищення. Шкода може бути відчутною у випадку загострення хронічних хвороб, особливо жовчного міхура. На цей час краще відмовитись від насіння (до повного одужання).
- Високий вміст білка. В кунжуті близько 17-18 г білка на 100 г насіння. Тому цей продукт варто включати в раціон веганів, вегетаріанців, під час посту і тим, хто набирає вагу (особливо м’язову масу).
- Тим, хто має захворювання шкіри також варто додати у своє меню насіння кунжуту. Лікувальні властивості для шкіри забезпечується 3 складниками. По-перше, це корисні жири, які позитивно впливають на зволоженість шкіри та процеси регенерації. По-друге, в кунжуті високий вміст міді. Цей мінерал впливає на еластичність шкіри та процеси утворення колагену, а також володіє протизапальними властивостями. По-третє, в кунжуті є цинк, який важливий для процесів загоєння пошкоджень або запальних елементів на шкірі.
- В насіння високий вміст калорій, жирів та клітковини, тому помірне споживання кунжуту забезпечує тривалу відсутність голоду, а це своєю чергою хороша “профілактика” від імпульсивного переїдання через стрибки апетиту. Тому при схудненні цілком варто включати цей продукт у свій раціон. Крім поживності насіння ще й підтримає еластичність шкіри, яка в процесі схуднення має повертатись у форму.
- Користь кунжуту відзначається завдяки високому вмісту вітаміну В1. Він бере участь в процесах обміну глюкози та жирів, а також захищає судини від холестерину та впливу інсуліну. Вітамін В1 позитивно впливає на нервову систему, м’язи та дуже важливий при інтенсивній фізичній та розумовій роботі. На 100 г насіння припадає 70% денної потреби у вітаміні В1.
- В кунжуті міститься лецитин. Цей компонент позитивно впливає на роботу мозку і захищає клітини печінки.
Яка різниця між білим і чорним кунжутом?
Є декілька ключових відмінностей між цими видами насіння. Перша — різні місця вирощування. Друга — трохи різні смакові характеристики, у білого кунжуту більш м’який смак. Третє — в чорному кунжуті більше антиоксидантів.
Тому, якщо є можливість, цілком можна урізноманітнювати раціон, додаючи в нього чорний кунжут. Користь від цього виду трохи більша, ніж від білого. Крім більшої кількості антиоксидантів, в ньому також більший відсоток кальцію, міді, цинку та заліза. Проте, якщо насіння споживається в межах 20-30 г на день, то ця різниця буде всього кілька відсотків, тож є не такою суттєвою.
Смачні рецепти з кунжутом
Кунжут стане хорошим доповненням в таких рецептах:
- як посипка у більшості страв азійської кухні;
- основа пасти тахіні (паста з подрібненого кунжуту);
- як базовий інгредієнт кунжутної халви;
- з підсмажених зернят кунжуту можна зробити паніровку для риби (але слід обережно обсмажувати страву, щоб кунжут не згорів);
- в кунжуті можна обваляти фету та інші м’які сири (обсипана насінням фета ефектно виглядає в салатах, наприклад, у салаті з куркою і фетою);
- кунжутом обсипають домашні корисні цукерки та інші десерти;
- можна подрібнити розмочений кунжут, додавши до нього йогурт (за бажанням рослинний), ягоди чи фрукти — це рецепт так-званої “живої каші”, яка є неймовірно корисним продуктом.
15.12.2022
Таблиця Калорійності
Цікаве