Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чим корисна спаржа? Огляд властивостей спаржі (аспарагуса)

Чим корисна спаржа та чи варто її включити у раціон попри високу ціну? Скільки в ній калорій? Для кого особливо корисно вживати спаржу та чи має цей продукт шкоду? А також, як приготувати та з чим їсти цей овоч – про все це нижче.

Що таке спаржа?

Спаржа – це овоч сімейства спаржевих, який росте як багаторічна трав’яниста рослина. На одному місці спаржа може жити 20 років, адже рослина відрізняється невибагливістю. Має спаржа властивості не гірші, ніж усім відома і корисна брокколі. Але, разом з тим, смак спаржі доволі ніжний і нагадує смак солодкуватого молодого гороху із нотками зелені та запахом свіжих трав.

Тому то аспарагус вважається одним із найсмачніших і найкорисніших овочевих культур. Перші паростки спаржі бувають білими, зеленими, рожево-зеленими або фіолетовими. Це все залежить від сорту та способу вирощування рослини.

Яка ж користь і шкода спаржі? Зараз розберемось.

Спаржа користь і шкода

Спаржа належить до легкої їжі, вона справді швидко засвоюється та насичує організм корисними вітамінами та мікроелементами. У стеблах цієї рослини присутні вітамінами А, С, Е та вітаміни групи B; мінерали: фосфор, кальцій, калій, магній, мідь, залізо і цинк. А також в ній містяться такі корисні мікроелементи, як каротин, сапоніни і аспарагін. Тому користь спаржі не перебільшена.

Ось її основні переваги:

  1. Антиоксиданти. В зеленій спаржі у великій кількості містяться антиоксиданти та вітамін Е, який попереджає передчасне старіння та запобігає розвиткові низки захворювань. Антиоксиданти також є профілактикою появи новоутворень.
  2. Аспарагінова кислота. Цей мікроелемент, який міститься у спаржі, має позитивний вплив на організм людини, а саме нормалізує роботу печінки.
  3. Нерозчинені харчові волокна, які містяться в аспарагусі – покращують травлення і моторику кишківника, мають добрий вплив на мікрофлору і знижують газоутворення. Ще один плюс який має спаржа – користь для тих, хто худне. Волокна разом з низькою калорійністю (в 100 г продукту міститься лише 22 калорій) – відмінне поєднання для очищення організму і зниження ваги.
  4. Фолієва кислота. Спаржу рекомендовано вживати вагітним, адже у 100 грамах продукту міститься 40 % добової норми фолієвої кислоти.
  5. Сапоніни, що присутні у спаржі, знижують холестерин і розріджують мокротиння в бронхах.

Але спаржа має і шкоду. Найперше, варто контролювати кількість спожитого продукту, адже у надлишку спаржа може викликати дискомфорт у кишківнику через волокнистість продукту. Цей продукт не радять вживати, якщо присутня алергічна реакція на спаржу. А також варто обмежити в раціоні овоч цей продукт, якщо є захворювання шлунково-кишкового тракту, при простатиті, циститі й суглобовому ревматизмі, адже спаржа у цих випадках може викликати загострення.

Скільки часу і як готувати спаржу?

Насправді її просто готувати. Молоді пагони спаржі можна вживати в їжу сирими. Але це не надто популярний варіант подачі продукту. Спаржа смакуватиме варена у воді, а також її можна приготувати в духовці на грилі або пару.

Готується вона доволі швидко: варити у воді необхідно лише якихось 1-2 хвилини, якщо ж смажити чи пекти – то достатньо подвоїти час до 3-4 хвилини. Зварену у підсоленій воді спаржу можна одразу їсти, або додати в салат. Але ліпше її обсмажити на сковорідці із вершковим маслом ще кілька хвилин до хрумкої скоринки, і тоді продукт готовий до вживання.

Перед приготуванням спаржі необхідно відрізати 1,5-2 см нижньої частини рослини, оскільки вона тверда і жувати її буде неприємно. Якщо спаржа молода, то можна її не чистити, але якщо овоч вже достатньо зрілий – варто очистити стебло від шкірки. Верхні частини спаржі можна не чіпати, оскільки вони і так дуже ніжні.

Завдяки легкому та цікавому смаку спаржу можна поєднувати із будь-якою стравою. На етапі зниження ваги аспарагусом можна сміливо замінити гарнір та подавати із м’ясом, рибою або яйцем-пашот.

Вона може стати чудовим доповненням до теплого салату, наприклад із куркою чи доповнити нею рис. Ще цей овоч чудово смакує з різними соусами, але найкраще смакує із вершковими смаками, наприклад – бешамель і голландез.

Таблиця Калорійності

9.7.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Як готувати бринзу вдома?

Бринза – м’який сир білого кольору, розсипчастий і, зазвичай, насичено солоного смаку. Виготовляється бринза з козячого молока, коров’ячого чи овечого. Також буває бринза з травами або спеціями. Як її зробити та що приготувати з бринзи?

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner