Чим корисна кукурудзяна олія?
Чим корисна та чим шкідлива кукурудзяна олія? Чи можна її вживати та чи підходить вона для приготування їжі?
Чим корисний барбарис та які цілющі властивості він має для організму? Кому не рекомендоване вживання барбарису та чому? Що можна приготувати із барбарису та де використовують ці ягоди у кулінарії? Про це і не тільки можна дізнатись далі.
Що таке барбарис і де він береться? Це ягідки, які ростуть на колючому чагарнику та є представником сімейства Барбарисових. У недозрілому вигляді плоди вживати заборонено, оскільки вони містять у великій кількості алкалоїди, які є отруйними для організму людини. Зрілі ж плоди безпечні для людини, вони мають довгасту краплеподібну форму. На планеті існує приблизно 500 видів цієї рослини, але не весь барбарис можна їсти. Від сорту залежить і колір ягід. У природі існують яскраво-червоні, темно-сині або яскраво-помаранчеві ягідки барбарису.
У хімічному складі плодів присутні такі вітаміни: А, С, К, а також органічні кислоти, мінеральні речовини, алкалоїди, пектини, бета-каротин, берберин. Тому, ще одна причина полюбити барбарис – лікувальні властивості цих ягід. Зокрема такі:
Лікарі не рекомендують додавати до свого раціону барбарис при низці хвороб та станів. Зокрема, виключити з раціон
Також не рекомендується барбарис вживати мамам, які годують груддю та дітям до 12-ти років. Слід утриматись від барбарису вагітним жінкам, адже ці ягоди не завжди можуть позитивно вплинути на кишково-шлунковий тракт, викликати печію або дискомфорт у шлунку.
Щоденна норма, яку можна спокійно з’їсти дорослій людині – близько столової ложки свіжих або сушених плодів. Незалежно від стану цього продукту, він несе однакову користь. Свіжий барбарис може протриматись в холодильнику до тижня, сушений же може зберігатись до року.
Зі свіжого барбарису:
Сушений барбарис, як пряність можна додавати в солоні, кислі, гострі та солодкі страви. Він чудово підходить до круп, м’яса, бобових і риби. Дехто любить додавати стиглі ягоди барбарису навіть у салат. Він чудово поєднується з такими прянощами, як кориця, каррі, паприка, імбир, куркума і вважається універсальною пряністю, яка поєднується із більшістю продуктів.
Ще одна приємність від барбарису буде для тих, хто худне. Адже барбарис – малокалорійний продукт. У 100 г свіжих ягід міститься лише 29,6 калорії, у сушених ягодах – 152 калорії.
Ось кілька ідей, як можна додати барбарис у свій раціон:
Чим корисна та чим шкідлива кукурудзяна олія? Чи можна її вживати та чи підходить вона для приготування їжі?
Повна стаття 25.12.2020
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024