Чим корисна куркума?
Що таке куркума? Які корисні властивості куркуми відомі? Чи варто вживати її під час схуднення та вагітним? Скільки куркуми можна їсти? З якими продуктами її поєднувати? Про це нижче.
Куркума: користь і шкода
Куркума — це здавна відома індійська спеція, яку отримують з кореневища багаторічних рослин з такою ж назвою. Корені та порошок, який з них виготовляють, мають яскраво-жовтий або оранжевий колір. Смак — пряний та трохи гострий. 100 г куркуми містить:
- 364 ккал;
- майже 41 г вуглеводів;
- по 9 г білків і жирів;
- майже 23 г клітковини;
- 3–4 г куркуміну.
Користь і шкода куркуми багато в чому залежить саме від куркуміну. Завдяки регулярному вживанню куркуми суттєво знижується ризик виникнення різних видів захворювань і зменшення симптомів вже наявних хвороб. Куркумін чинить сильну протизапальну дію на окремі органи та організм у цілому. Відомо, що хронічні запалення спричиняють ряд серйозних захворювань: хвороби серця, рак, метаболічний синдром, хворобу Альцгеймера, дегенеративні стани нервової системи тощо. Куркума сприяє зменшенню хронічних запалень. Чим корисна куркума для організму, крім протизапальної дії? Є ще щонайменше 7 переконливих причин додати куркуму в свій раціон:
- Знижує вірогідність появи серцево-судинних, онкологічних захворювань і діабету. Куркумін є потужним антиоксидантом, який захищає клітини від пошкодження вільними радикалами.
- Поліпшує еластичність судин, трохи розширює їх. Завдяки цьому кров краще циркулює й вдається запобігти підвищенню артеріального тиску.
- Позитивно впливає на рівень холестерину в крові та стан ендотелію. Ендотелій — це внутрішній шар клітин, який регулює тонус судин і згортання крові.
- Сповільнює ріст ракових клітин і навіть допомагає знизити ймовірність їх появи. Куркумін може бути ефективним для профілактики багатьох видів раку: молочної та підшлункової залоз, легень, колоректального тощо. Ця властивість стосується саме профілактики, а не лікування вже наявного захворювання.
- Позитивно впливає на когнітивні та моторні функції завдяки підвищенню нейротрофічного фактору мозку. Він відіграє важливу роль у стані пам’яті, здатності навчатися та зосереджуватися. Нейротрофічний фактор мозку також залучений в областях мозку, які відповідають за їжу та вагу тіла.
- Може запобігти виникненню деменції, розсіяному склерозу та хворобі Паркінсона.
- Зменшує симптоми артриту шляхом зниження рівня запалення суглобів.
Корисні властивості куркуми мають комплексний позитивний вплив на організм. Завдяки цьому додавання куркуми в раціон сприяє гарному самопочуттю та довголіттю.
Проте куркумін погано засвоюється. Отримати від цієї спеції не лише смак і колір можна, поєднуючи її з чорним перцем. Він містить алкалоїд піперин, який поліпшує засвоєння куркуміну у 20 разів. Інший варіант — поєднати продукти, які містять жири, та куркуму. Користь від такої їжі пов’язана з тим, що куркумін є жиророзчинним. Тому куркуму добре комбінувати, наприклад, з йогуртами та кисломолочним сиром, оливковою олією, вершковим маслом тощо.
Ризики вживання куркуми
Для більшості куркума та її властивості є безпечними, якщо використовувати якісну продукцію без домішок. Рекомендована доза становить 7–10 г на добу для людей з вагою 70–100 кг. Починати вводити куркуму в меню краще з менших кількостей — до 3–5 г на день. Якщо відсутні побічні ефекти — проблеми з травленням, висипи на шкірі, нудота чи головний біль — можна поступово збільшувати кількість куркуми в стравах.
Є випадки, коли їсти куркуму небажано. Приміром, при вживанні деяких ліків необхідно порадитися з лікарем, щоб уникнути посилення чи, навпаки, відсутності ефекту через одночасне приймання препаратів і цієї спеції:
- Через властивості куркуми запобігати утворенню тромбів її не варто вживати разом з ліками для розрідження крові.
- Людям, яким потрібно знизити кислотність у шлунку, слід утриматися від додавання куркуми в їжу в великих кількостях, оскільки вона підвищує її.
- З обережністю вживати тим, хто приймає інсулін або інші препарати для регулювання рівня цукру в крові.
- Особам, схильним до утворення каменів у нирках, варто обмежити її кількість через наявність у куркумі оксалатів.
- Вагітним і жінкам, які годують грудьми, також слід вживати куркуму з обережністю.
Деякі виробники додають до куркуми пшеничне чи ячмінне борошно, що може спричинити небажані реакції у людей з непереносимістю глютену. Тому треба вибирати спеції від перевірених виробників.
Чим корисна куркума під час схуднення?
Користь куркуми для схуднення насамперед у її здатності поліпшувати травлення та прискорювати обмін речовин. Куркумін допомагає знизити потребу в солодкій їжі, спалювати жир і виводити зайву рідину з організму. Властивості куркуми пригнічують фермент, який руйнує еластин, тож завдяки цій спеції шкіра зберігає свою пружність і еластичність. Це позитивно впливає на зовнішній вигляд під час поступового схуднення.
Куркуму можна вживати разом з м’ясом і птицею, доповнюючи її чорним перцем. Її поєднують з кефіром, йогуртом та іншими кисломолочними продуктами з помірною жирністю. Куркуму додають у різні напої — чаї, соки, смузі тощо.
24.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве