Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Базилік: користь і шкода для організму

Чи справді базилік корисний? Навіщо додавати його у страви? Як він впливає на організм? Чи варто його їсти під час схуднення? Які страви крім салатів можна з ним приготувати? Про все це нижче.

Базилік: корисні властивості

Базилік — ароматна рослина, яка використовується в кулінарії. Листя базиліку багате на вітаміни та макроелементи. Існує кілька десятків сортів, кожен з яких додає стравам смаку, а організму — користь. У нас найбільш поширеними є зелений та фіолетовий базилік. Зелений найчастіше додають у салати та піцу, а фіолетовий — у м’ясні страви. Базилік добре поєднується з десертами, а приготований з нього лимонад відмінно освіжає та втамовує спрагу. Як і всі трави, він є низькокалорійним — у 100 г міститься лише 22 калорії, 1,6 г клітковини, мало білків, жирів і вуглеводів. Оскільки мало хто з’їсть багато цієї рослини за раз, то нижче частка від денної норми речовин, які містяться у 10 г:

  • вітамін К — 39,5% денної норми;
  • марганець — 5,5%;
  • вітамін А — 3,3%;
  • залізо — 2,4%;
  • вітамін С — 2,2%;
  • мідь — 1,9%;
  • кальцій та магній — по 1,8%;
  • фолієва кислота — 1,7%;
  • вітамін В6 — 1,2%;
  • цинк і фосфор — трохи менш як 1%.

У невеликій кількості також присутні калій, ніацин, рибофлавін, вітамін Е, пантотенова кислота, тіамін та холін. Цінність базиліку в тому, що навіть невелика його кількість постачає організм багатьма корисними речовинами. Приміром, якщо з’їсти лише 25 г, це повністю забезпечить потребу у вітаміні К. На що впливає цей жиророзчинний вітамін?

  1. Він залучений у синтез 4 з 13 білків, які відповідають за згортання крові та зупинку кровотечі.
  2. Допомагає виробляти білки, які беруть участь у створенні та відновленні здорової кісткової тканини. У людей, які щодня отримують достатню кількість вітаміну К, вища щільність кісток і вдвічі нижчий ризик перелому стегна. Звісно, це спрацює лише за умови, що організм має вдосталь кальцію, фосфору, вітаміну D та магнію.
  3. Сприяє здоров’ю серця, оскільки залучений у виробництві білків, які запобігають кальцифікації артерій серця та атеросклерозу. Це зменшує ризик інсульту, інфаркту міокарда та інших серцевих захворювань.

У страви найкраще додавати свіжий базилік. Користь від нього буде вищою, адже на відміну від вареного чи тушкованого, листя без термічної обробки зберігає всі вітаміни. А що робить марганець?

  1. Бере участь в обміні вуглеводів, амінокислот і холестерину.
  2. Разом з іншими мінералами допомагає підтримувати нормальну щільність кісток, що особливо важливо для людей похилого віку.
  3. Залучений у виробництві інсуліну, тож допомагає підтримувати нормальний рівень цукру у крові.
  4. Бере участь у виробленні тироксину — гормону, який необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози. Тироксин відповідає за нормальний апетит, обмін речовин та ефективність роботи внутрішніх органів.
  5. З його допомогою синтезується амінокислота пролін, яка потрібна для вироблення колагену. Завдяки цьому рани швидше загоюються.
  6. Є складовою супероксиддисмутази — одного з найважливіших антиоксидантів, який захищає клітини від ушкоджень, запобігає хронічним запальним процесам і сповільнює старіння організму.

Чи може завдати базилік шкоди? Він є цілком безпечним, тож його можна додавати у раціон без вагань. Виняток — люди, які приймають препарати для розрідження крові. Значна кількість вітаміну К може зменшити дію таких препаратів, тому стосовно вживання базиліка варто порадитися з лікарем.

Базилік: чим корисний під час схуднення

Худнути має бути смачно, а базилік майже не містить калорій та водночас додає стравам виразного аромату та смаку. Його листя точно не стане на заваді зменшенню ваги та може трохи сприяти цьому. Марганець у його складі впливає на обмін речовин і нормалізацію рівня цукру. Завдяки цьому менша ймовірність різкого падіння цукру у крові, яке є частою причиною переїдання.

Що приготувати з базиліком?

Найкраще їсти базилік свіжим чи сушеним. У гарячі страви варто додавати його перед подачею на стіл. А сушене листя варто зберігати у закритих ємностях цілим, не подрібнюючи, — так воно краще зберігає ефірні олії та смак. Ось кілька перевірених рецептів:

Таблиця Калорійності

11.10.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Харчування для набору маси: що їсти, щоб наростити м’язи?

Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner