Жимолость: корисні властивості та вітаміни в ягоді
Чим корисна жимолость? Скільки цих ягід можна їсти? Чи мають вони протипоказання? Чи допоможе жимолость схуднути? У якому вигляді її краще їсти? Про все це нижче.
Жимолость: користь і шкода
Жимолость — це чагарник з невеликими темно-синіми плодами та сизим тьмяним нальотом на шкірці. Зазвичай ягоди видовжені, довжиною до 2-3 см й мають циліндричну, овальну чи подібну до веретена форму. На смак кисло-солодкі, іноді трохи гіркуваті. Їхній смак і хімічний склад залежить від сорту, місця та умов вирощування.
Плоди жимолості на 80–88% складаються з води. У 100 г міститься 30–40 калорій, 5–10 г вуглеводів, 5–7 г клітковини та майже відсутні жири та білок. Скільки біологічно активних речовин можна отримати з такої порції?
- Вітамін С — зазвичай 30–50 мг — це 37–70% добової норми. У деяких сортах може бути до 187 мг, тобто 230–265% добової потреби.
- Вітамін К — 40 мкг, тобто 36–40% денної норми.
- Вітамін А — 7% добової норми.
У невеликій кількості також присутні магній, залізо, фосфор, калій, кальцій та вітаміни групи В. У ягодах жимолості є лимонна, яблучна та інші органічні кислоти, пектин і значна кількість фенольних сполук і флавоноїдів. У чому користь жимолості для організму?
- Вона діє як потужний антиоксидант. Такий вплив зумовлений наявністю вітаміну С, фенольних сполук і флавоноїдів. Приміром, дослідження канадських вчених свідчить, що антиоксидантні властивості сортів «Бореаліс», «Індиго Джем» і «Тундра» у 2–6 разів вище, ніж у брусниці, чорниці, червоного винограду, полуниці, малини та ожини. Регулярне вживання жимолості допоможе запобігти запальним процесам в організмі. Це гарна профілактика атеросклерозу, дегенеративних захворювань мозку, ряду серцево-судинних захворювань і кількох видів раку.
- Допомагає боротися з вірусними та бактеріальними інфекціями завдяки своїй здатності пригнічувати розвиток патогенної мікрофлори. Зокрема ягоди ефективні проти збудників захворювань ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту.
- Зміцнює судини, знижує артеріальний тиск і рівень холестерину у крові. Тому серцево-судинні захворювання рідше виникають у тих, хто їсть жимолость. Користь ще у тому, що вітамін С сприяє засвоєнню заліза, тож опосередковано запобігає анемії. Він також залучений у виробництво колагену, потрібного для швидкого відновлення шкіри після пошкоджень.
- Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, зокрема кишківника завдяки високому вмісту харчових волокон.
- Допомагає підтримувати здоров’я кісток, адже вітамін К впливає на їхню щільність.
- Покращує епізодичну пам’ять у людей літнього віку завдяки високому вмісту вітаміну К.
Суттєвою перевагою цих ягід є те, що вони дозрівають одними з перших, навіть раніше за полуницю. У якому вигляді вживати жимолость? Вітаміни руйнуються при високій температурі, тому найкраще їсти свіжі, заморожені чи сушені при помірній температурі ягоди. Оскільки вітамін К жиророзчинний, варто поєднувати жимолость з кисломолочною продукцією чи горіхами.
Скільки цих ягід можна з’їсти за день, щоб максимально використати корисні властивості жимолості? Наразі це питання недостатньо досліджене, але дієтологи радять їсти до 100 г на день, що відповідає одній порції ягід. Якщо протягом дня хочеться з’їсти більше, варто узгодити це питання з лікарем. Точно не слід їсти багато цих плодів за раз. Адже, приміром, у 300 г жимолості міститься 15–21 г харчових волокон. Така кількість клітковини, отримана за раз, з високою ймовірністю призведе до неприємних відчуттів, як-от різей в животі, здуття, розладів шлунку, закрепу тощо.
Протипоказано їсти ці плоди лише людям з алергією. Інформації щодо того, чи можна вживати жимолость вагітним, недостатньо. Тому під час вагітності лікарі рекомендують не включати їх в меню або їсти зовсім потроху.
Чи можна їсти жимолость під час схуднення?
Так, адже ці ягоди соковиті та низькокалорійні. Чому ще їх варто їсти?
- Подовжують відчуття ситості завдяки високому вмісту клітковини. З’ївши порцію жимолості на десерт, у людини значно пізніше виникне відчуття голоду та бажання чимось перекусити.
- Харчові волокна добре впливають на функціонування кишківника. Нормальна робота системи травлення — одна з важливих умов зменшення ваги.
- Вітамін С допоможе уникнути обвисання шкіри, оскільки цей вітамін залучений у виробництво колагену. Звісно, це актуально лише при поступовій втраті ваги — при сильному раптовому зменшенні об’ємів тіла шкіра не встигатиме адаптуватися.
Чекати, що вживання жимолості стане ключовою причиною схуднення, не варто. Але ці ягоди точно будуть сприяти втраті ваги. А ще вони допоможуть урізноманітнити раціон і худнути смачно та безпечно.
Корисні рецепти з жимолостю
Оскільки лікувальні властивості жимолості суттєво зменшуються через термообробку, то готувати з нею краще страви, які не потребують запікання чи кип’ятіння. Ось кілька варіантів:
- Знадобиться 50 г жимолості без кісточок, 100 г банана, порізаного кружальцями, 20 г насіння чіа та 150 г йогурту без домішок. Все перемішати й залишити на кілька годин у холодильнику.
- Вівсянка з фруктами. Знадобиться 50 г вівсяних пластівців, 150 г йогурту, 100 г жимолості без кісточок, 50 г банана, 5 г пшеничних висівок. Банан розім’яти до стану пюре. Змішати всі інгредієнти та залишити на ніч у холодильнику.
- Фруктове морозиво. Знадобиться по 100 г жимолості, банана, манго та молока. З ягід треба видалити кісточки, а банан і манго порізати шматочками. Все це заморозити. Заморожені фрукти та ягоди збити до кремового стану, поступово додаючи молоко. Таке морозиво добре освіжає та є корисним.
Жимолость також буде добре поєднувати з кисломолочним сиром, млинцями тощо. Отримати користь від неї можна, якщо додавати її у вже перевірені рецепти замість полуниці, вишні, слив та інших фруктів і ягід.
2.11.2023
Таблиця Калорійності
Цікаве