Фенхель: користь і шкода для організма
Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.
Фенхель: користь овочу
Свіжий фенхель — це овоч, у якого для приготування страв використовують білу цибулину та біло-зелені пагони з невеликою кількістю зелені. Він має солодкуватий смак із відчутним ароматом і присмаком аніса. У 100 г сирого фенхеля містяться такі корисні речовини (наведено відсоток денної норми):
- вітамін С — 13%;
- калій — 9%;
- марганець — 8%;
- залізо та магній — по 4,5%;
- кальцій — 3,4%.
У невеликій кількості також присутні фосфор, натрій, цинк, мідь, селен, вітаміни групи В, зокрема фолієва кислота, бета-каротин, вітаміни Е та К.
За допомогою фенхеля не вдасться закрити потребу організма в певному мінералі чи вітаміні. Однак цей овоч варто додати до збалансованого раціону, бо він містить багато різних корисних речовин. Чим корисний фенхель?
- Поліпшує травлення, адже містить 2 г харчових волокон у 100 г сирого овочу.
- Добре впливає на стан шкіри завдяки вітаміну С.
- Підтримує імунітет і знижує запальні процеси в організмі, оскільки містить антиоксиданти, антимікробні, противірусні та протигрибкові сполуки.
- Захищає серцево-судинну систему завдяки дії калію.
- Позитивно впливає на стан кісток, м’язів і сполучних тканин.
На додачу є підстави стверджувати, що фенхель знижує ризик виникнення ряду серйозних захворювань, як-от деяких видів онкології та неврологічних захворювань.
Чим корисне насіння фенхеля?
Насіння фенхеля містить в рази більше корисних речовин на 100 г продукту, але вживати його можна лише в невеликій кількості. За раз можна з’їсти 1-2 г, а протягом дня не більш як 5–7 г.
У 2 г насіння фенхеля є такі корисні речовини (наведено відсоток денної норми):
- марганець — 5,7 %;
- залізо — 2%;
- кальцій та магній — по 1,8%;
- фосфор і вітамін В3 — по 0,75%;
- калій, цинк і вітамін В1 — по 0,7%.
У меншій кількості це насіння містить вітаміни В6, В2 та С. Воно дуже багате на харчові волокна — 40 г на 100 г продукту. В перерахунку на 2 г насіння виходить 0,8 г волокон і може здатися, що це небагато. Проте, щоб отримати таку ж кількість волокон з інших продуктів, треба з’їсти, наприклад, 40 г яблук, 80 г помідорів або 50 г мандаринів.
Вплив насіння фенхелю на організм приблизно такий же як у сирого овочу, оскільки вони схожі за складом.
Фенхель: шкода для організму
Загалом всі частини фенхеля є безпечними, якщо їсти їх у помірній кількості. Насіння фенхеля слід обмежувати до 2 г за раз і до 5–7 г за день, оскільки у більшій кількості воно стає токсичним для організма.
З обережністю слід вживати фенхель тим, хто має алергію на селеру та моркву або на коріандр і кмин. При захворюваннях нирок може бути потрібно обмежити вживання цього овочу чи взагалі виключити його з раціону. Це пов’язано з неспроможністю пошкоджених нирок виводити надлишок калію з організму. Але остаточне рішення залежить від загального раціону — якщо споживання калію в нормі, фенхель можна їсти.
Фенхель: користь і шкода під час схуднення
За потреби позбутися зайвої ваги, фенхель варто додати до свого раціону з кількох причин:
- Свіжий овоч містить 33 ккал на 100 г.
- Він подовжує відчуття ситості, а окремі дослідження свідчать, що невелика кількість фенхеля здатна зменшувати апетит.
- Має низький глікемічний індекс, тобто сприяє повільному вивільненню цукру у крові.
- Лише 100 г овочу забезпечить 7-8% денної потреби у харчових волокнах.
- Підтримує еластичність шкіри завдяки вітаміну С, який залучений у виробництво колагену.
До того ж він забезпечує організм великою кількістю корисних речовин, що вкрай важливо при харчуванні з дефіцитом калорій.
Зі свіжого фенхеля готують салати, рагу тощо. Його насіння додають у хліб, тверді сири, супи.
Джерела:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/284096
https://www.health.com/nutrition/fennel-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits#2.-Contain-powerful-plant-compounds
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-fennel
28.4.2024
Таблиця Калорійності
Цікаве