Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Вода з лимоном: користь і шкода

Вода з лимоном – це напій, який допомагає втамувати спрагу та забезпечити організм значною частиною добової норми вітаміну C. Чим корисна вода з лимоном?

  1. Знижує артеріальний тиск та ризик виникнення інсульту.
  2. Запобігає утворенню каменів у нирках.
  3. Покращує здоров’я мозку та серця.

Частково вплив лимонної води визначається корисними властивостями лимона, який містить багато вітаміну C. Вітамін С має протизапальну дію, зміцнює судини, поліпшує стан шкіри, а також залучений у різні процеси в організмі, наприклад, сприяє засвоєнню заліза. Цей вітамін також є сильним антиоксидантом, отже він знижує окисний стрес і в перспективі зменшує ризик виникнення серйозних захворювань, зокрема серцево-судинних і деяких видів онкології.

Але головна причина користі води з лимоном — підтримання водного балансу в організмі. Вода з лимоном, так само як і чиста вода, допомагає:

  1. Підтримувати здоров’я суглобів, адже потрібна для вироблення рідини, яка їх змащує.
  2. Запобігти згущенню крові та надмірній концентрації натрію в крові, відповідно, знижує тиск на судини та ризик утворення тромбів і виникнення варикозного розширення вен.
  3. Поліпшити стан дихальних шляхів.
  4. Нормалізувати процеси травлення.
  5. Знизити рівень гормону стресу — кортизолу.

Лимонна вода добре позначається на роботі печінки та нирок. Вона також допомагає підтримувати гарний зовнішній вигляд, зокрема добре впливає на стан шкіри та волосся. Адже при зневодненні волосся стає сухим і ламким, а шкіра більш схильною до появи зморшок. Отже, що буде, якщо пити воду з лимоном? Це допоможе підтримувати водний баланс в усіх клітинах, стимулюватиме вироблення колагену та позитивно позначиться на організмі в цілому.

Загалом вода з лимоном безпечна для вживання, однак є кілька побічних ефектів, про які варто знати:

  • Якщо за короткий проміжок часу випити її забагато, може виникнути печія. Тому пити її слід у помірних кількостях, а людям із гастритом або іншими шлунковими захворюваннями вживати її з обережністю.
  • Має сечогінні властивості. Тому її варто чергувати з чистою питною водою, щоб не допустити зневоднення. Водночас при певних захворюваннях такий ефект буде корисним.
  • Пошкоджує зубну емаль через вміст лимонної кислоти. Уникнути цього можна, якщо пити напій через трубочку, а також полоскати ротову порожнину чистою водою після вживання води з лимоном.

Уникнути шкідливого впливу та отримати максимальний позитивний ефект легко, якщо знати як правильно пити воду з лимоном. Достатньо дотримуватися кількох простих правил:

  1. Пити напій одразу після приготування.
  2. За раз вживати лише одну склянку такої води.
  3. Не їсти протягом 15–30 хвилин до та після вживання води з лимоном
  4. Бажано, щоб температура лимонної води була не нижчою 22 °С, адже тоді організму знадобиться менше часу, щоб нагріти її до температури тіла.
  5. Орієнтовно через годину після вживання напою варто почистити зуби, щоб вберегти зубну емаль від впливу лимонної кислоти. Якщо лимонна вода викликає проблеми з зубами, слід обговорити зі стоматологом можливість її вживання.

Чи корисно пити воду з лимоном? За відсутності протипоказань або алергії на лимон, її можна пити всім. Головне — вживати в помірній кількості, оптимально — не більше 1-2 склянок на день.

Користь води з лимоном зранку

Часто радять починати новий день зі склянки такої води, адже вона освіжає та бадьорить. Є щонайменше 7 причин пити воду з лимоном зранку:

  1. Це хороший спосіб збільшити добове споживання води. Дотримання питного режиму сприяє кращому травленню, підтримує здоров’я шкіри та допомагає організму функціонувати найкращим чином.
  2. Стимулює вироблення шлункового соку та жовчі, тобто допомагає травній системі ефективніше розщеплювати їжу. Полегшує розлади травлення та здуття живота, запобігає утворенню газів.
  3. Сприяє правильному травленню та обміну речовин, що є важливим для збереження нормальної ваги та здоров’я загалом.
  4. Допомагає знизити нервову напругу, зменшити рівень стресу та тривоги, адже аромат лимона заспокоює.
  5. Покращує здоров’я сполучних тканин, оскільки регулярне вживання достатньої кількості води зранку дає змогу відновити потреби організму в рідині.
  6. Підтримує здоров’я серця, знижує артеріальний тиск та запобігає окислювальному пошкодженню артерій.
  7. Підвищує зосередженість завдяки цитрусовому аромату та підтримує роботу мозку шляхом гідратації.

Є чимало фактів того, що вода з лимоном корисна. Вона також смачніша, ніж просто вода. Проте більшість досліджень не дають вичерпної інформації стосовно користі води з лимоном. Тому не варто перебільшувати та вірити, що це чарівний засіб від усіх хвороб. У мережі можна зустріти міфи про вплив цього напою на організм, які не підтверджені реальними дослідженнями, наприклад:

  • Міф 1. Вода з лимоном — гарантія схуднення.

Процес схуднення дуже тривалий і залежить від багатьох чинників таких, як гормональний фон, активність протягом дня, раціон, загальний стан здоров’я. Вода з лимоном підтримує водний баланс і позитивно впливає на травлення, що дійсно може допомогти втратити вагу. Проте отримати довготривалий результат можливо лише за умови комплексного підходу та збалансованого харчування.

  • Міф 2. Вода з лимоном може вилікувати онкозахворювання.

Насправді вітамін C є антиоксидантом і сприяє зменшенню ризиків захворювань на рак. Однак вітаміном С неможливо вилікувати наявне онкологічне захворювання. Це складна хвороба, яка потребує перевіреного системного лікування.

  • Міф 3. Пийте воду з лимоном — і забудьте про камені в нирках.

Лимонна кислота може запобігати утворенню каменів. Але не існує науково підтверджених фактів, що вона здатна впоратися з уже наявними каменями.

  • Міф 4. Лимонна вода гарантує імунітет від усіх хвороб.

Насправді завдяки підтриманню водного балансу та нормалізації роботи кишківника така вода може підтримувати імунну систему. Проте навіть гарний імунітет не є запорукою того, що людина не може захворіти.

  • Міф 5. Вода з лимоном підвищує IQ.

Достатня кількість води точно допоможе запобігти зневодненню. Відповідно, вдасться уникнути негативного впливу зневоднення на роботу мозку. Проте наразі відсутні будь-які наукові докази стосовно зв’язку між вживанням води з лимоном або без нього та рівнем інтелекту.

Як правильно пити воду з лимоном

Деякі питання виникають регулярно: пити воду з лимоном на ніч чи зранку, холодною чи теплою? Є думка, що холодна вода допомагає спалювати калорії. Прихильники теплої води вважають, що вона позитивно впливає на травлення. Проте наразі немає досліджень, які б однозначно підтвердили хоч якесь із цих припущень. Тож, скоріш за все, температура та час вживання води не має особливого впливу на організм. Вибір на користь того чи іншого варіанту можна робити, спираючись суто на власні вподобання.

Як приготувати воду з лимоном вдома? Це дуже просто, достатньо лише:

  • налити воду у склянку;
  • вичавити туди сік половини або цілого лимона, залежно від вподобань та показань здоров’я;
  • змішати лимонний сік з водою;
  • за бажанням додати листочки м’яти, куркуму або мед.

Як правильно пити воду з лимоном для схуднення? Правила вживання цього напою під час втрати ваги нічим не відрізняються від загальних рекомендацій. Але варто зазначити, що вода з лимоном є прекрасною альтернативою напоям або сокам із доданим цукром. Заміна солодкої води на воду з лимоном вже допоможе суттєво зменшити споживання калорій та стати одним із чинників зменшення ваги.

До того ж вживання лимонної води в поєднанні зі здоровим способом життя та збалансованим харчуванням сприятиме злагодженій роботі внутрішніх органів. Це допоможе підвищити імунітет і поліпшити загальне самопочуття як під час схуднення, так і під час підтримання бажаної ваги. Денна норма води розраховується індивідуально, а щодо води з лимоном варто зважати на озвучену вище рекомендацію та обмежитися 1-2 склянками на день.

Часом люди починають пити воду з лимоном з лікувальною метою. Якщо є бажання вживати цей напій у більшій кількості, ніж рекомендується, або робити це регулярно протягом тривалого часу, це необхідно узгодити з лікарем. Адже лише лікар може максимально повно оцінити можливий вплив певних продуктів на організм конкретної людини, враховуючи її стан здоров’я, особливості організму, потенційні ризики та чи принесе вода з лимоном користь.

 

Джерела:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318662

https://www.verywellhealth.com/lemon-water-7487854

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water

Таблиця Калорійності

25.9.2024 Таблиця Калорійності Різне, Цікаве

З архіву

Таблиця поєднання продуктів: що можна і які продукти не можна поєднувати?

Одні люди схильні вірити принципам так званого «роздільного харчування», інші ж навпаки їдять будь-які поєднання продуктів. Чи варто на це взагалі звертати увагу при організації свого харчування? Які продукти краще не поєднувати між собою і чому? Які продукти навпаки ідеально поєднуються? Про все це нижче.

Схожі статті

ТОП 15 продуктів, корисних для нервової системи

Які продукти для нервової системи мають позитивний ефект на здоров’я та настрій? Які страви варто споживати, щоб підтримати здоров’я мозку та покращити розумову роботу? Про все це нижче.

В яких продуктах міститься магній в великій кількості?

Для чого організму потрібен магній? Яка його денна норма? Які прояви дефіциту та чи можна задовольняти потребу магнію лише з продуктів харчування? Про все це нижче.

Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Корисні властивості хурми

Чим корисна хурма? Кому її можна споживати? Чи можна їсти хурму тим, хто худне? Скільки в ній вітамінів, калорій і цукру? Які є оригінальні рецепти з хурмою та з якими продуктами вона поєднується найкраще? Все, що варто знати про хурму, читайте у цій статті.

Правильне харчування взимку — ідеї смачних та корисних страв

Влітку харчуватись корисно – не так складно. А от взимку, коли овочів і фруктів обмаль, якість раціону може погіршитись. Як харчуватись взимку, щоб отримати всі потрібні вітаміни? Як скласти собі зимове меню для схуднення?

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner