Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Адигейський сир — користь, шкода, рецепт приготування в домашніх умовах

М’який, ніжний на смак та дуже корисний адигейський сир. Які вітаміни та мінерали містяться в адигейському сирі? Чи можна приготувати його вдома? Як зберігати? З якими продуктами він поєднується? Про все це нижче.

Сир адигейський: користь та шкода

Цей продукт має ряд переваг, завдяки яким багато спеціалістів радять включати адигейський сир у свій раціон. Зокрема, він має такі корисні властивості:

  1. Помірна калорійність і жирність, завдяки чому цей продукт стає хорошим доповненням меню тих, хто знижує вагу або просто дотримується здорового харчування. Залежно від виробника, калорійність адигейського сиру складає в середньому 230-260 ккал на 100 г (серед більшості брендів, які продаються в Україні). Жирність продукту складає 16-19 г жирів на 100 г.  Для порівняння можна взяти звичайний твердий сир, наприклад, голандський сорт. Його калорійність і жирність переважно: 340-375 ккал, жирність від 26 до 32 г. До того ж кількість білків в адигейському сирі майже така ж, як і у звичайному твердому (18-22, у твердому переважно лише на 2-4 г більше), а білки дуже важливі при зниженні ваги. Тому тим, хто худне, цей продукт дуже рекомендовано включати в раціон. В Україні він не такий поширений, як тверді сири, проте можна і самостійно приготувати адигейський сир (рецепт в домашніх умовах цілком можна реалізувати, адже для цього виду сиру не треба специфічних продуктів чи навичок).
  2. Високий вміст кальцію. Всі, хто схильний до дефіциту кальцію (люди похилого віку, підлітки, діти, вагітні, спортсмени) можуть включати адигейський сир як одне з джерел кальцію в раціоні. Залежно від виробника, в порції 50 г міститься чверть денної норми цього макроелементу.
  3. Високий вміст вітамінів та мінералів — ще одна причина полюбити адигейський сир. Користь організму принесуть такі корисні речовини (вказали також відсоток денної норми в 100 г сиру):
    – фосфор і натрій — близько 40%;
    – А, РР, В3 — близько 25%;
    – В12 приблизно 20%;
    – В2, В6, В9 — 10-15%.
  4. Завдяки вищезазначеним вітамінам сир добре впливає на нервову та репродуктивну систему, кістки, зуби, м’язи.
  5. На відміну від більшості сирів адигейський можна споживати тим, хто має підвищений артеріальний тиск, а також людям, що мають деякі захворювання нирок. Це можливо завдяки низькому вмісту солі, саме цей складник має бути в обмеженій кількості у людей з вищезгаданими проблемами зі здоров’ям (часто лікарі рекомендують дієти з мінімальним вмістом солі, і звичайні тверді сири знаходяться в групі нерекомендованих продуктів).  У більшості твердих сирів міститься 2-3 г солі на 100 г продукту, натомість в адигейському сирі фактично у 2-3 рази менше (всього 1-1.2 г солі). До речі, це ще одна перевага для тих людей, хто має схильність до появи набряків (в тому числі під час вагітності).

Стосовно шкоди, єдиний відчутний мінус — цей сир не підійде тим, в кого є непереносимість лактози.

Сир адигейський: приготування (рецепт та покрокова інструкція)

В базовому рецепті ідуть такі пропорції:

  • молоко 2 літри;
  • сироватка близько 0,5 літра (це продукт, який лишається після виготовлення молочної продукції, але також підходять звичайні йогурт або кефір);
  • сіль за смаком (орієнтовно 15-20 г – 1 ст.л.)

Молоко потрібно довести до кипіння. Додати сіль і розмішати. Перемішуючи кипляче молоко влити сироватку (або йогурт чи кефір). Продовжити мішати ложкою киплячу масу, поки зверху не утворяться грудочки сиру (близько 5 хв).

Сито застелити марлею. Вилити крізь неї вміст каструлі, щоб на марлі залишились грудочки сиру. Стиснути їх у кульку і максимально віджати зайву рідину. Покласти кульку у марлі на сито. Зверху покласти тарілку і будь-який прес (наприклад, миску або каструльку з водою 1-2 літри). Лишити це все на мінімум на 2-3 години (або на ніч) в холодильнику. Після цього сир буде добре спресований, легко нарізатиметься і буде повністю готовий до споживання.

Як зберігати приготовлений домашній адигейський сир? Оптимальний варіант — у скляному контейнері з кришкою. Зазвичай, термін придатності такого сиру близько 7-10 днів.

З чим смакує адигейський сир?

Він чудово доповнює салати. Смакуватиме як в простих овочевих салатах, так і з консервованою рибою, наприклад, в салатах з тунцем або м’ясом криля. А ще цей вид сиру смачно поєднується з відвареним буряком, олією та зерновою гірчицею.

Адигейський сир чудово підходить для закусок: з яйцями, овочами, в лаваші або млинцях, у вигляді пікантних сирних кульок тощо. Можна також кубики сиру замаринувати з пряними спеціями, в’яленими помідорами й подавати як закуску (для маринування вистачить буквально 2 годин в холодильнику). Смакуватиме він і на бутербродах, але слід враховувати, що цей сир майже не плавиться, на відміну від моцарели або твердого сиру.

Адигейський сир можна додавати у солоні пироги, наприклад, у начинку кіша з броколі та червоною рибою або з куркою та грибами.

Ось ще декілька простих низькокалорійних рецептів з адигейським сиром:

З архіву або читайте також:

Як варити нешліфований рис (бурий рис)?

30.4.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі
1

Марина

9.9.2023 21:16

Цікавий рецепт, дякую

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті