Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чорниця: користь та шкода для організму

Чорниці — це ягоди, які можна сміливо їсти щодня, адже користь від них надзвичайно висока. Що такого цінного міститься в чорниці? Кому її не можна споживати? Як зберігати чорницю і їсти її, щоб всі вітаміни максимально збереглись і засвоїлись? Про все це нижче.

Корисні та лікувальні властивості чорниці

Нижче наведено лише 10 ключових найцінніших властивостей, насправді їх більше:

  1. Зміцнює імунітет. Це відбувається не лише через вітамін С, а також через антиоксиданти (які є профілактикою появи запальних та мутагенних процесів в організмі). Ще один бонус для імунітету відбувається завдяки клітковині, яка позитивно впливає на мікрофлору кишківника (саме здоровий кишківник майже на 80% забезпечує роботу імунної системи).
  2. Корисна чорниця для зору, зокрема завдяки високому вмісту речовини лютеїн. Вона захищає очі від шкідливого впливу ультрафіолету, а також підтримує здоров’я сітківки і є профілактикою появи вікових захворювань сітківки.
  3. Речовини, які містяться в ягодах, покращують роботу печінки, сприяють її відновленню, позитивно впливають на процеси детоксикації організму (які печінка як раз і виконує).
  4. Відчутна користь чорниці для серцево-судинної системи. Антиоксиданти та вітаміни з ягід працюють над відновленням стінок судин та їхнім зміцнення, що своєю чергою стає профілактикою великої кількості судинних захворювань.
  5. Приємний бонус від чорниці відчує і шкіра. Вітамін С з ягід зменшує прояви куперозу (так-званої судинної сіточки на шкірі) і трохи покращують ситуацію із пігментними плямами та тоном шкіри. Антиоксиданти сповільнюють процеси старіння. Нормальна робота кишківника суттєво зменшує ризик появи запальних елементів на шкірі та вугревих висипів.
  6. Ще одне, чим корисна чорниця — оздоровлюючий вплив на мозок. Ягоди працюють у двох напрямках: “тут і зараз” і “на перспективу”. Що стосується першого, то корисні речовини з ягід позитивно впливають на пам’ять та когнітивні функції (процеси запам’ятовування, згадування, зосередження і концентрації уваги), а також покращують кровотік у мозку. Стосовно напрямку “на перспективу”, то це стосується профілактики ряду захворювань і протизапальних властивостей. Біофлавоноїди (рослинні корисні речовини) є профілактикою хвороб Альцгеймера, ранніх проявів деменції, розсіяного склерозу.
  7. Темні сорти ягід, в тому числі й чорниця, володіють онкопротекторними властивостями. Біофлавоноїди знижують ризик запуску запальних і мутагенних процесів, які зрештою переростають в онкологічні.
  8. Ягоди нормалізують рівень цукру в крові, що своєю чергою добре позначається на судинах і роботі підшлункової залози. Чорницю можна їсти при цукровому діабеті в помірних кількостях (глікемічний індекс ягід орієнтовно 25-30, тому вони входять у список продуктів з низьким ГІ).
  9. В чорницях є унікальні речовини, які стимулюють у мозку процеси створення нових нейронів. Це позитивно впливає на роботу мозку та нервової системи.
  10. Корисні властивості чорниці можуть відчути люди, що схильні до стрибків артеріального тиску. Ягоди добре впливають на стабілізацію тиску (завдяки впливу на судини) і попереджають появу стабільних проблем, таких як гіпо- та гіпертонія.

Можлива шкода від чорниці

Переважно, протипоказання до цих ягід — це лише період загострення хвороб ШКТ, а також деякі види сечокам’яної хвороби. Під час стадії загострення холециститу, панкреатиту, гастриту, виразки, при наявності каміння в жовчному міхурі ягоди слід повністю виключити з раціону. Якщо є хронічні хвороби, то під час ремісії чорниці можна споживати, проте з певними обмеженнями. Зокрема, варто їх їсти не на голодний шлунок (а після споживання їжі) і обмежувати порцію орієнтовно до 200 г.

Корисні властивості чорниці при зберіганні: чи є сенс робити запаси?

Є 3 доступні методи зберігання чорниці, при якому зберігаються і її корисні властивості:

  1. Заморожування. У цілому вигляді або у подрібненому в стані пюре (але дуже бажано робити це без цукру). Важливо також правильно розморожувати ягоди. Робити це слід без термічної обробки. Тобто, перекласти з морозилки в холодильник (або при кімнатній температурі) до повного розмерзання. Або ж використовувати режим розморозки у приладах (проте, щоб температура була не вище 60 градусів). Заморожені ягоди зберігають всі властивості свіжих.
  2. Сушіння. Це може бути у вигляді сухофруктів (коли чорниця сушиться і стає подібна на родзинки) або у вигляді пастили. Оскільки пастила з чорниці на смак виходить доволі кисла, то замість цукру можна робити мікс чорниці з бананом або фініками.
  3. Сублімація. Коли з ягід практично повністю висушується вода. В такому випадку чорницю можна подрібнювати в порошок і додавати в десерти або розмочувати водою і додавати у страви (наприклад, у йогурт, кашу, смузі з льону).

У вигляді солодких компотів, варення та джемів чорниця не приносить ніякої користі, крім клітковини.

Смачні рецепти з чорницею

Ягода пасує до всіх корисних десертів. Наприклад, в таких смачних і багатих на вітаміни рецептах:

  1. Дієтичне морозиво з банана і чорниць. Завдяки замороженому банану морозиво набуває дуже ніжної консистенції. Крім користі такий десерт дійсно, по справжньому смачний.
  2. Ягідний десерт із закваскою. Простий і доступний десерт, який позитивно вплине на роботу кишківника (ягоди в десерті зберігають всі свої властивості).
  3. Ягідний кіндер пінгві. Хоч фактично — це тістечко, проте воно містить корисні вуглеводи, білок та вітаміни з домашнього сиру, ягідну користь, помірну кількість цукру.
З архіву або читайте також:

Чим корисна петрушка

5.12.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті