Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чи корисний соєвий соус і як його правильно їсти?

Соєвий соус є популярною приправою в усьому світі. Його додають до суші, макаронів, супів, рису та багатьох інших страв. Однак чи корисно їсти соєвий соус? Яким має бути його склад, щоб присмачена ним їжа не шкодила? Скільки соєвого соусу можна вживати протягом дня? Про все це нижче.

Що таке соєвий соус і який його склад?

Традиційний соєвий соус складається з бобів сої та пшениці, які ферментують за допомогою спеціальних грибків або дріжджів, і солі. Класичний спосіб приготування займає від місяця до 4-х років. Вважається, що чим триваліший термін виготовлення соусу, тим більш багатий і виражений у нього смак. Під час бродіння у соусі утворюється понад 300 речовин, зокрема:

  • прості цукри;
  • молочна кислота та спирт;
  • амінокислоти, наприклад, глутамінова кислота.

Залежно від виробника може відрізнятися пропорція сої та пшениці. Деякі виробники роблять соєвий соус без пшениці. Соєвий соус може містити доданий цукор, який робить його солодшим. Проте в магазинах можна зустріти й соуси з підсолоджувачем у складі.

Існує швидший та дешевший спосіб виготовлення соєвого соусу — метод кислотного гідролізу. Продукт приготований таким чином має доволі слабкий смак, аромат і колір. У нього зазвичай додають кукурудзяний сироп, барвники та ароматизатори, щоб зробити соус більш привабливим на вигляд і смак. Тому варто звертати увагу на склад продукту, щоб барвники та ароматизатори були натуральними і щоб соус не містив підсилювачів смаку. В такому випадку цей продукт хоч і має додатки у складі, проте не шкідливий.

Соєвий соус — користь і шкода

Чи корисний соєвий соус? Відповідь залежить від способу виробництва та складу конкретного соусу. Продукт, виготовлений за класичним рецептом можна вважати корисним, бо він містить білок, амінокислоти та антиоксиданти. Соєвий соус стимулює виділення шлункового соку, позитивно впливаючи на травлення. Проте приправа, отримана шляхом кислотного гідролізу, має значно менше корисних речовин і може містити канцерогени. Тому бажано уникати вживання соусу, виготовленого таким способом.

Найбільша шкода від соєвого соусу пов’язана зі значним вмістом солі у цьому продукті. Зазвичай столова ложка соєвого соусу містить майже 25-40% допустимої денної норми хлориду натрію. Надмірне вживання солі може призвести до:

  1. набряків;
  2. підвищення артеріального тиску;
  3. надмірного навантаження на нирки;
  4. появи зайвої ваги;
  5. проблем із зором.

У довгостроковій перспективі підвищений артеріальний тиск може спричинити різні серцево-судинні захворювання, зокрема інсульт чи серцевий напад.

З огляду на це необхідно обмежувати кількість соєвого соусу в денному раціоні, щоб уникнути вищезгаданих проблем зі здоров’ям. Людям з алергією на сою не підійде жоден з видів соєвого соусу. Також при першому вживанні варто бути обережними. Люди з непереносністю глютену мають звертати особливу увагу на його склад — їм підійде соєвий соус без пшениці та глютену. При помірному споживанні соєвий соус, який містить лише натуральні інгредієнти, є смачним та цілком безпечним продуктом.

Чи можна соєвий соус під час схуднення?

При схудненні соєвий соус стане гарним доповненням до страв з нейтральним смаком. Невелика кількість соєвого соусу чи соусів, приготованих на його основі, вдало поєднується з:

  • овочевими салатами;
  • рисом і макаронами з твердих сортів пшениці;
  • омлетами, курятиною та білою рибою.

Така комбінація додає пряності стравам зі слабо вираженим смаком та допомагає урізноманітнити смак звичних продуктів.

Проте ризики набрати зайву вагу через надмірне споживання солі залишаються, тому важливо контролювати кількість соєвого соусу в щоденному раціоні. Багато солоної їжі в поєднанні з надлишковою вагою збільшує ризик підвищення артеріального тиску. Під час схуднення за умови обмеження кількості можна вживати виготовлений класичним методом соєвий соус. Користь буде визначатися його компонентами. Тому варто ретельно вивчати склад та вибирати соус без барвників, ароматизаторів і доданого цукру, адже він одразу суттєво підвищує кількість спожитих калорій.

З архіву або читайте також:

Що їсти під час схуднення? Продукти для здорового харчування

21.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті