Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна печінка тріски?

Навіщо їсти печінку тріски? Які вітаміни та корисні елементи вона містить? Чи можна додавати її в раціон при схудненні? Чи безпечно вживати печінку цієї риби вагітним? Яким має бути склад консервованої печінки тріски? Про все це нижче.

Печінка тріски: користь і шкода

Печінка тріски містить значну кількість вітаміну A та D. Вітамін A потрібен організму для підтримання в нормальному стані імунітету та зору, а також для поділу та росту клітин. Він є важливим для правильного розвитку плоду, тому вагітним необхідно регулярно отримувати рекомендовану дозу вітаміну A.

Вітамін D позитивно впливає на стан кісток і зубів, адже саме завдяки йому засвоюються кальцій та фосфор. До того ж цей вітамін допоможе:

  • нормально працювати імунній системі;
  • зменшити ймовірність виникнення серцевих захворювань;
  • поліпшити настрій і знизити ризик розвитку депресії;
  • уникнути певних проблем із зором (вітамін D позитивно впливає на очний тиск і сповільнює вікове погіршення зору);
  • покращити якість сну.

Достатньо з’їдати 15-20 г печінки тріски, щоб отримати добову норму вітаміну D.

У 100 г цього продукту міститься 500 мкг йоду (це у 2-2.5 рази більше за денну потребу дорослих осіб) та 300 мг фолату (75% добової потреби жінок і чоловіків та 50% потреби вагітних). Нестача йоду може спричинити набряк щитоподібної залози, сухість шкіри, надлишкову вагу та випадіння волосся. Фолат або його синтетичний замінник фолієва кислота потрібні для нормальної роботи кровоносної системи та зменшення рівня холестерину в крові. Особливо важливо отримувати достатню кількість фолату вагітним і тим жінкам, які планують завагітніти, оскільки це дає змогу уникнути вад розвитку хребта, спинного мозку та центральної нервової системи майбутньої дитини.

Ще чим корисна печінка тріски? Вона є гарним джерелом корисних ненасичених жирних кислот. У 100 г продукту присутньо 55,1 г жиру, з них 25,6 г становлять мононенасичені, а 14,1 г — поліненасичені жирні кислоти. Високий вміст омега-3 у печінці тріски забезпечує організм необхідними елементами для:

  • нормальної роботи нервової системи та мозку;
  • профілактики захворювань судин і серця;
  • підтримання сітківки очей у належному стані;
  • утворення здорових сперматозоїдів;
  • зменшення проявів післяпологової депресії;
  • збереження пружності шкіри;
  • поліпшення обміну речовин.

Людський організм не здатний самостійно синтезувати омега-3. Тому ці жирні кислоти необхідно регулярно отримувати з їжі — ряд досліджень засвідчив, що вони засвоюються краще, ніж синтетичні.

Попри численну користь від вживання печінки тріски, за певних умов вона може завдати шкоди. Насамперед її не слід їсти людям з груп ризику, а саме — тим, хто має:

  1. алергію на рибу;
  2. захворювання жовчного міхура чи печінки;
  3. камені в нирках;
  4. надлишкову вагу.

Через високий вміст жиру у печінці тріски її надмірне споживання може викликати нудоту, печію та розлади травлення. Небезпеку становить печінка риби, яка жила та харчувалася в хімічно забруднених водах. Певні ризики несуть також деякі особливості консервованого продукту. Якщо печінку готували з замороженої тріски, то вона зберігає менше корисних речовин, ніж у випадку перероблення нещодавно виловленої та охолодженої риби. Не варто вживати печінку зі штучними консервантами, а тим паче — прострочений продукт.

Чи можна печінку тріски під час схуднення?

Печінка тріски є висококалорійною й надовго забезпечує відчуття ситості. Її вживання дає змогу збільшити проміжки часу між прийманням їжі. Завдяки цьому легше дотримуватися потрібного режиму харчування. Наявні жирні кислоти омега-3 зберігають природний колаген у шкірі, тому вона зберігає свою пружність та еластичність. При поступовому зниженні ваги шкіра встигає адаптуватися та підтягуватися, тож печінка тріски в раціоні допомагає уникнути її обвисання.

Систематично вживаючи печінку тріски, людина отримує достатню кількість вітамінів A, E, D та B12. Саме останній з них потрібен для нормального функціонування нервової системи. З його допомогою утворюються еритроцити та синтезуються ДНК. До того ж вітамін B12 регулює жировий та вуглеводний обмін, тож він сприяє схудненню.

З іншого боку, споживання великої кількості такої їжі стане на заваді схудненню саме через велику кількість калорій. У цьому випадку не набрати вагу та отримати від печінки тріски користь можливо, дотримуючись кількох правил:

  1. Обмежувати її кількість до 30 г на день. У такій порції залежно від виробника та способу приготування може міститися 100–180 ккал.
  2. Їсти її не щодня, а двічі чи тричі на тиждень.
  3. Надавати перевагу печінці, консервованій у власному соку, а не в олії. Адже додана в консерви олія зазвичай лише додасть порожніх калорій без корисних речовин (бо в консервах використовується рафінована олія).

Як споживати печінку тріски?

Найчастіше з печінки тріски готують салати та бутерброди. Вона добре поєднується з овочами, зеленню, хлібом, яйцями. Смачні бутерброди з печінкою тріски швидко та легко приготувати вдома. Для базового рецепта також знадобляться яйця, сир моцарела та хліб. Для кращого засвоєння вітамінів варто додати зелень та свіжі овочі.

Також можна приготувати салат весняний з печінкою тріски. Проста у приготуванні апетитна та поживна страва. Для цього будуть потрібні:

  • яйця — 3 шт.;
  • консервована печінка тріски у власному соку — 200–220 г;
  • качан свіжого салату «Лолло Роса», «Лолло Біонда», рукола чи їхня суміш;
  • огірок — 1–2 шт.;
  • зерна гранату — 2 столові ложки;
  • свіжа зелень на свій смак.

Салат порвати на середні шматочки, огірки нарізати скибочками. Зелень (петрушку, кріп, базилік) нарізати або залишити листочки цілими. Викласти все це у глибоку тарілку. Яйця потрібно зварити на круто, охолодити та порізати на 4 частини. Печінку тріски вийняти з банки та нарізати невеликими шматочками. Печінку та яйця покласти згори та посипати зернами гранату. Присолити, трохи збризнути оливковою олією та за бажанням додати мелений перець.

З архіву або читайте також:

Тростинний цукор: користь та види

21.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті