Чим корисна ряжанка для організму?
Що таке ряжанка і як вона виготовляється? Які її переваги для організму людини? Чи можна пити ряжанку під час схуднення? Чи має вона протипоказання? З чим смачно поєднати ряжанку?
Чи корисне кукурудзяне борошно і чим саме? Чи можна споживати кукурудзяне борошно тим, хто худне і які корисні страви можна з ним приготувати? Які особливості слід враховувати при приготуванні випічки з кукурудзяного борошна?
Є як мінімум 5 корисних переваг цього виду борошна:
Так, цей вид борошно можна споживати при здоровому харчуванні і схудненні (звісно, враховуючи його калорійність). Кукурудзяне борошно у сухому вигляді має 327-331 ккал (залежить від виробника) на 100 г.
Проте, слід зауважити, що цільнозернові види борошна (рисове, гречане, житнє, пшеничне) містять більше клітковини, ніж кукурудзяне. Тож краще кукурудзяне борошно чергувати або комбінувати з іншими видами, щоб випічка була більш збагачена клітковиною (або ж додавати у кукурудзяну випічку висівки).
Не у всіх рецептах можна замінити пшеничне або інші види борошна на кукурудзяне. Адже це вплине на консистенцію і текстуру готової страви. Це борошно має свої переваги та недоліки:
Є 2 варіанти: пласкі хлібці-коржики (наприклад, як мексиканська тортилья) і пишний хліб з м’якушем і хрусткою скоринкою.
Для коржиків існує багато рецептів, один з найбільш вдалих такий: змішати 1 склянку кукурудзяного борошна, ¾ склянки води, 30 г олії, сіль та спеції (ідеально тут підійдуть сушені часник і цибуля, паприка, куркума). Тісто замішується, максимально тонко розкочується в круглі коржики (товщиною буквально 2-3 мм) і підсмажується на сухій сковорідці. В такі тонкі млинці накладається начинка до смаку: овочі, квасоля, курка, риба, м’які і тверді сири, хумус тощо.
Що стосується пишного хлібу, то в ньому краще міксувати кукурудзяне борошно: рецепти можуть бути безглютенові, якщо з рисовим чи гречаним борошном і «глютенові» – з пшеничним цільнозерновим. Наприклад, такий рецепт безглютенового хліба виходить доволі смачний і нескладний у приготуванні:
Спочатку змішуються всі вологі інгредієнти, а потім сухі. Дві маси з’єднуються і виходить рідкувате тісто, схоже на густу сметану (або як тісто для кексів). Випікається хліб у силіконовій формі при 180 градусах приблизно 40-50 хв (залежить від висоти форми).
Кукурудзяне борошно просто ідеально підходить для солоних страв. Це можуть бути вареники з кукурудзяного борошна, пироги чи солоні закусочні кекси. Особливо зручно готувати з цього виду борошна саме пироги. Наприклад, такий максимально простий рецепт, для якого знадобляться:
Змішати окремо сухі інгредієнти (борошно, соду, розпушувач, сіль та спеції). Окремо до однорідності змішати йогурт, яйця, олію, масло. З’єднати ці маси і вмішати в тісто злегка підсмажену цибулю. Викласти і трішки «втопити» у тісті гриби, овочі, бринзу та кубики твердого сиру. Випікати при 200 градусах 30-40 хвилин. Цей пиріг з кукурудзяного борошна смакуватиме як холодним, так і гарячим.
Найсмачніший варіант випічки – печиво з кукурудзяного борошна. Адже цей вид борошна робить печиво ніжним, розсипчастим і надає апетитного жовтого відтінку. Ось рецепт печива без глютену, в якому випічка вийде м’яка, з приємною цитрусовою нотою і з помірною кількістю цукру:
Готується печиво максимально просто. Спочатку треба збити яйце з цукром до стану піни. Далі поступово додати сметану і цедру, перемішуючи до однорідності. Після цього поступово всипати борошно, замішуючи тісто. Воно має бути пластичним і відлипати від рук. З тіста формувати кульки (розміром з волоський горіх) і викладати на застелене пергаментом деко. Випікати при 180 градусах близько 15 хвилин. З такого рецепту вийде 20-28 штук печива (залежить від розміру).
3.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве
Що таке ряжанка і як вона виготовляється? Які її переваги для організму людини? Чи можна пити ряжанку під час схуднення? Чи має вона протипоказання? З чим смачно поєднати ряжанку?
Повна стаття 16.6.2023
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024